STYLEBYs Hanna MW är en mästare på att använda färg i sin garderob. Nu ger hon dig en workshop i konsten att få en mer färgglad stil.

”Min garderob och stil består av en salig blandning av färger och mönster. För ett otränat öga kanske det kan tyckas som om valen är slumpmässiga, men det finns en röd tråd.
Alla plagg, skor och accessoarer bildar en enhetlig stil
trots den färgexplosion som råder
i min garderob.
Att hitta rätt tar tid. Din stil måste få ta tid, det är ingenting som händer av sig självt. I mitt fall ligger det mycket kreativt experimenterande bakom den stil och garderob som jag i dag har landat i. Den speglar och
förstärker min personlighet och
ger mig otroligt mycket energi. Jag får ofta frågor kring hur vägen till en färgstark stil ser ut, hur jag tänker när jag stylar ihop en outfit, när jag står inför nya köp och investeringar – och det ska jag berätta nu!”
–Hanna MW (här hittar du hennes blogg)

3_web

”Klänning från Ganni. Byxor från Mango. Tröja från Weekday. Slippers från Boyy. Halsband från Anni Lu. Ringar från Louis Abel. Örhängen från Sophie by Sophie och Louis Vuitton.”

1. Uteslut svart på shoppinglistan.
Kanske ett skräckscenario för många – men om målet är en garderob med färg så är det ett första steg i rätt riktning.

2. Känn accessoarernas kraft
Blir det ett för stort steg att ta att utesluta svart? Visst kan du mjukstarta genom att blanda in mer färg genom accessoarer. En väska, skor, strumpor som får vara synliga i klackarna, eller en scarf, kan verkligen ge stor effekt på en enkel outfit som i övrigt består av basfärger. Själv har jag helt slutat att köpa svarta väskor, då en färgglad väska är det absolut bästa stylingknepet för att få en look att kännas roligare. Likaså ett par färgglada klackar samt färgade strumpbyxor eller strumpor.

3. Låt din stil ta tid
Det är lätt att hamna i ”jeans och tröja”-träsket, för att det är bekvämt och för att det går snabbt att sätta ihop den typen av outfit. Att hitta rätt i sin stil och att dessutom bygga om en garderob till en mer färgstark sådan tar tid. Men låt det ta tid! Se det som något att ha roligt med i flera år framöver – hela livet, rent av. Det är märkligt hur många som tror att stil bara ”händer” av sig själv – de som tar det på allvar lägger ner mycket tid på att testa sig fram mellan färger, mönster och kvaliteter. Det är precis som med allt annat – ju mer tid du lägger på något, desto bättre blir du på det.

4. Olika nyanser i samma look
Ett effektfullt sätt att styla med färg är att satsa på samma färg i hela looken men använda dig av olika nyanser av den.

SS18BS-VictoriaBeckham-026

Looker från Victoria Beckham.

5. Fastna inte i stilregler
Det är även lätt att fastna i oskrivna regler som säger att vissa färger skär sig, eller att olika stilar inte ska mixas med varandra. Kan vi inte här gemensamt bestämma att vi stryker ett streck över alla de där oskrivna reglerna? Tack! Jag utgår inte från några sådana regler när jag shoppar eller sätter ihop looker, varken till mig själv eller inför ett modejobb.
Så länge du trivs i det du har på dig så utstrålar det en viss självsäkerhet som slår alla oskrivna regler och klädkoder som finns.

2_web

”Blå kavaj från Acne Studios. Jeans från Eytys. Väska från Boyy.”

6. Bygg en färstark garderob från grunden
Okej, så du har testat färgglada strumpor och accessoarer – och du känner att du gillar vad det gör med din stil och ditt humör. Hur börjar du då att bygga en mer färgstark, men ändå tidlös, garderob från grunden? Investera i garderobens basplagg som kavajen, jeansen och jackan i ned-tonade färger – men som ändå är något annat än svart. Det kommer att ge dig oändligt många kombinationsalternativ. När du sedan står där med majoriteten färgade plagg så kommer du att tycka att den svarta kavajen helt plötsligt står ut från mängden och att alla färgglada plagg känns lika självklara tillsammans som regnbågen själv.

7. Plocka upp en färg från ett print
Om du vill gå all in med färg så är ett bra och effektivt stylingknep att utgå från ett mönstrat plagg i din outfit. Plocka upp en eller flera färger från mönstret och håll dig till dessa på resten av de plagg du bär. På så sätt kan du få en riktigt färgglad outfit att ändå kännas harmonisk och skön.

8. Färgerna som är snygga ihop
Det finns inga regler, och det är det som är så härligt. Men visst har jag personliga favoriter i fråga om färgkombinationer. En sådan är klarröd tillsammans med ljusblå, det var Céline som övertygade mig om den kombinationen för ett par säsonger sedan. Den här säsongen är brunt tillsammans med grönt och rosa väldigt starkt. Vaniljgult tillsammans med blåa nyanser känns som en klockren match (se bilden på mig här bredvid). Likaså är gult och rosa stort.

ny-styleby_web

”Blå kavaj från Acne Studios. Jeans ochskor från Eytys. Strumpor från Balenciaga. Ringar från Louise Abel.”

9. Äg din look
Det gäller verkligen att prova sig fram, du kommer säkert att gå överstyr ibland och känna dig något utklädd innan du hittar rätt. Men det är ju faktiskt bjussigt att ge andra något att titta på, och le mot, när du kommer gående! Men ju mer du äger din stil, desto mindre stirrar folk. Eller kanske är det så att folk stirrar men du inte märker det – just för att du känner dig så bekväm och självklar i din look.

10. Blanda!
Att få en lekfull stil och garderob handlar också om att våga mixa olika stilar, då får du lättare upp färggraden. Blanda dressat med sportiga influenser eller mixa feminina med mer
androgyna plagg.

SS18BS-Celine-110

Klassisk look från ”old Céline”.

Av Hanna MW
Foto Joona Lauljalainen
Catwalkfoto Jason Lloyd-Evans

Lästips! Bemästra westerntrenden med Mikaela Hållén!