Två av popkonstens stora ikoner och nära vänner fick nytt liv under New Yorks och Milanos modevecka.

Den här säsongen fortätter Raf Simons den resa han påbörjade med sin debutkollektion för Calvin Klein höst/vinter 2017: Resan i den amerikanska folksjälen. För vår och sommar 2018 spinner han vidare på temat Americana med cowboyreferenser, high school-estetik, skräckfilmer à la ”Carrie” och popkonstens gudfader Andy Warhol. Warholprints av skådespelaren Dennis Hopper (ännu en amerikansk ikon) prydde klänningar och en denimjacka. På en annan adress på Manhattan hade Stuart Vevers, Coachs brittiske creative director, hittat inspiration från en annan amerikansk popkonstikon, Keith Haring. Harings graffitiliknande konst med gubbar, bebisar och tefat syntes på tröjor, klänningar och som patches på denim.

På vår sida den stora pölen fortsatte Warholhyllningarna: I Milano på Donatella Versaces stora hyllning till sin framlidne bror Gianni sågs även här klassiska Warholprints i form av Marilyn Monroe och James Dean på klänningar, blusar, tights och stövlar. Den belgiske Simons och brittiske Vevers har en liknande syn på vad som kännetecknar den amerikanska själen. Kanske har de inte helt fel, då Andy Warhol och Keith Haring inte bara var verksamma samtidigt, konkurrenter, utan även goda vänner. Warhol anses ha haft ett stort inflytande i Harings succé och förevigades i Harings bildserie ”Andy Mouse”, som avtecknar Warhol som Musse Pigg med stora öron och solglasögon.

Marilyn Monroe och Dennis Hopper är två av Warhols kända porträtt som syns i vårmodet.

Andy Warhol och Keith Haring träffades 1983 genom den gemensamme vännen fotografen Christopher Makos, som tog med Keith till Warhols ateljé The Factory. Mötet var stelt och Andy var avståndstagande och verkade ointresserad. Det visade sig senare att sådan var den blyge Andy alltid med nya människor. Det träffades igen lite senare på en av Keiths vernissager och hittade i varandra en vän. De började umgås och bytte konst sinsemellan. Andy omgav sig alltid med yngre människor och konstnärer, det gav honom nya idéer och hjälpte honom att hålla sig ajour med tidens strömningar. I gengäld fick de konstnärer som var en del av hans umgänge en fot in i branschen och ett slags godkännande av konstvärlden. Var de goda nog åt Andy Warhol var de kanske goda nog att satsa på.

Haring har sagt att han trots deras nära vänskap aldrig förlorade sin vördnad för Andy som person och hans roll i konsthistorien. Han var en av få som sprängde gränser för vad konst kan vara och hur den kan ta plats i den riktiga kommersiella världen utanför New Yorks kreativa bubbla, ”kanske den störste som kommit efter Picasso”. Haring beskriver honom som den trevligaste, generösaste och enklaste personen han kände. Han höll absolut inte med den mediala bilden av Warhol som en vampyr som livnärde sig på unga människors energi och sedan kastade dem åt sidan när han var klar med dem. ”De var bara avundsjuka för att de inte var en del av hans värld, att de inte var hans vän.” Den 22 februari 1987 dog Andy Warhol av en hjärtattack efter sviterna av en gallblåseoperation. Hans död tog väldigt hårt på Haring, som under en kort tid hade sett många av sina vänner dö i aids. Ett halvår senare gick även den nära vännen Jean Michel Basquiat bort, av en överdos heroin. Haring fortsatte dock producera konst i den enormt höga hastighet han alltid hållit (han önskade att han inte behövde sova så han kunde jobba mer). Men bara tre år senare gick även Haring bort i aidsrelaterade sjukdomar. Under loppet av tre år hade tre stora amerikanska konstikoner, och nära vänner, gått bort. I vår lever de upp i våra garderober. Vi kan också räkna med att se mer Warhol på kommande Calvin Klein-kollektioner, då märket har skrivit ett avtal med The Andy Warhol Foundation om att få återge hans konst (plus några ännu opublicerade verk) i sina kollektioner och i marknadsföring i stort sett hur mycket man vill fram till 2020.

Sweden Fashion & Beauty Day 2018

Sweden Fashion & Beauty Day 2018

foto IBL