STYLEBY Highlights: Elin Kling träffar Noomi Rapace

I STYLEBY #xx träffade Elin Kling filmstjärnan Noomi Rapace för ett snack om hollywod-livet, pricningar och livet har förändrats från Sverige till L.A!

Elin Herregud, jag blev bara inslängd här. Har skyndat mig så mycket att jag knappt vet var jag är.

Noomi Nä, men jag vet var du har varit! Sofia som
sminkade mig i kväll berättade att hon precis hade kommit från en plåtning med dig, och att ni inte var klara ännu.

E Jo, det blev lite stressigt, det är därför jag också ser ut som ”hej kom och hjälp mig”. Eller sminket är ju fint, jag blev supernöjd, men det är inte direkt en look som jag normalt sett skulle gå ut med en torsdag i Stockholm. Jag har prislapparna kvar på varje plagg också, det där med att byta om var överskattat så jag fick helt enkelt åka i den sista outfiten från plåtningen. Men strunt samma, nu är vi här!

N Haha! Larmet gick inte när du gick in i butiken?

E Nä, tack och lov! På tal om butiken, hur funkar sådana här samarbeten egentligen, när du kommer hit som kvällens stjärna? Får du betalt för att göra sådant?

N Ja, det får jag.

E Och då ingår det också att du har på dig Boss, så klart?

N Ja. Jag har en stylist i London, han var inte med när jag gjorde fitting här, men jag har en ganska tydlig bild av hur jag vill ha det. Jag vet vad jag tycker om och vad jag känner mig bekväm i. Vissa skådespelare kanske är mer omedvetna om mode och kläder, men jag har ganska bra koll. Så när vi hade provningen här tidigare i dag visste jag direkt vad jag gillade. Det manliga och det kvinnliga måste krocka lite, jag tycker inte om när det blir för flickigt.

E Varför tror du att det är så?

N Egentligen handlar det väl om människan. Jag är som mest fri när jag får vara mig själv, och jag är nästan lika mycket man som kvinna. Inte riktigt, men nästan.

E Vilka är dina manliga sidor?

N Ja, du. I mina förhållanden är det jag som har varit mannen. Jag är den som har jobbat mycket, rest mycket och varit borta från hemmet. Nu känner jag till och med igen folk som jobbar på SAS. Jag går där med mitt Eurobonus-guldkort och det är jag nästan ensam kvinna om att göra, alla andra är män. När jag var tonåring tränade jag mycket kampsport, och har alltid sett mig som en kille.

E Samma här, eller jag kände mig kanske inte som en kille, men jag har alltid umgåtts med killar. Hängt mer med dem än i tjejgäng.

N Jag kan se det i dig som person och hur du klär dig. Jag tycker om hur du just låter det maskulina och feminina krocka. Du har också någon liten punkighet i dig …

E Jo då, Ebba Grön gick på repeat i mitt tonårsrum. Även om jag var en typisk lördagspunkare. Finns det förresten någon rollfigur som du har gjort och som du kan identifiera din egen stil med?

N Lisbeth Salander i ”Millennium”-filmerna, då använde vi mina egna kläder bland annat. Vi jobbade fram den looken tillsammans. Jag hade piercings när jag var tonåring, så vi tog om mina hål.

E Oh lord! Hur många tryckte du igenom igen?

N Det var i näsan, ögonbrynen, bröstvårtan… Runt sju eller åtta stycken.

E Uh! Jag piercade mig för ett halvår sedan. Trodde inte det skulle vara några konstigheter alls, men det gjorde så ont! N Jag tog i naveln och ögonbrynet på mig själv när jag var 15.

E Jösses, hardcore! Du, hur är Hollywoodlivet? Slänger alla designer kläder efter dig?

N Ja, jag får en del. Men jag skulle önska att till exempel Ann Demeulemeester skulle skicka till mig, men hon gör ju inte det! Jag gillar Givenchy, jag har träffat Riccardo och han brukar skicka grejer till mig, då blir jag glad! Giambattista Valli skickar en del också, även Prada. Men man gillar ju inte allt, jag ger mycket vidare.

E Vilka är de lyckliga?

N Kompisar och mina systrar. Jag gillar inte att bunkra upp, jag tycker om när kläder vandrar vidare.

E Men du, det går ju hur bra som helst för dig. Vilken är den största förändringen nu senaste året? Från Sverige till Hollywood.

N Det är nog att jag har chansen att jobba med regissörer och skådespelare som jag verkligen beundrar, som jag tycker är störst i världen. Men jag tänker aldrig på skillnaden mellan Sverige och världen, jag flyttade mycket när jag var liten och har alltid tyckt att allting är nära. Det är väl inte så att du ställer dig på knä av tacksamhet för att du åker på modeveckan i Paris?

E Nä, jag tycker inte det är så stor skillnad om jag åker till Malmö eller New York. Alltså städer skiljer sig ju självklart, men det känns inte som en sådan stor grej, jag kan ju bara vända och åka tillbaka om jag vill.

N Man lägger ner lika mycket engagemang var man än är, det spelar ju liksom inte så stor roll. Jag jobbar och går in i saker på samma sätt.

E Känner du till STYLEBY förresten?

N När jag filmar så tvingar jag bort min fåfänga, det spelar ingen som helst roll. Men i mitt privata liv älskar jag kläder och mode. Jag äger nästan inga möbler, allt jag äger är skor och väskor! Och jag gillar att läsa magasin som har en skärpa, som har en förmåga att komma på nya vinklingar, då blir jag inspirerad – och det gör ni ju på STYLEBY, den känns väldigt modern, väldigt nu.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!