Vi minns filmstjärnedrottningen Grace Kelly – och hennes fläckfria stil som har mer att erbjuda än vida kjolar med markerad midja.

Stilikonen: Grace Kelly

I filmen ”Grace of Monaco” gestaltas Grace Kelly av Nicole Kidman i ett romantiskt drama om äktenskapet med furst Rainier III av Monaco. Förutom den rojalistiska kostymen visar filmen en annan av hennes ikoniska looker – den sofistikerade ledigheten, som speglar hennes liv på Franska rivieran. Ett finstickat jumperset i kashmir med matchande capribyxa. Eller en krispig knuten skjorta med upprullade ärmar, midjehöga svarta kostymbyxor med markerat skärp och slippers. Hos designer som Burberry Prorsum, Tod’s, Chalayan, Jil Sander och Trussardi har trenden regerat denna säsong. Krispighet, färgmatchande plagg, lätt drapering och sidensjalar.

Grace_Kelly_stilikon

Och så var det väskan … I Grace Kellys sista samarbete med Alfred Hitchock (han kallade henne ”en snötäckt vulkan” baserat på hennes svala yttre och heta humör), ”Ta fast tjuven”, jobbade Grace nära kostymdesignern Edith Head som klädde henne i pastellfärgade sommarplagg tillsammans med väskan ”Sac à dépêches” från Hermès. Grace fortsatte att använda väskan även efter filminspelningen, och den var extra bra att gömma gravidmagen med.
Grace Kelly med en hermes-kelly väska
Väskan fick snart hennes namn och heter alltså i dag ”Hermès Kelly” (enklaste sättet att se skillnaden mellan en ”Birkin”, döpt efter Jane Birkin, och en ”Kelly” är att den senare har två handtag och den första ett).Omvandlingen från filmstjärna till prinsessa blev stilmässigt ingen större förändring för Grace Kelly. Att omfamna rollen som sekundant hustru och drottning blev däremot en större utmaning. Om hennes livsöde var lyckligt eller inte tvista de lärde, men vi glömmer henne aldrig – och inte heller hennes felfria stil.

Under Cannes filmfestival 1955. Felfritt klädd i vit skjorta, korta byxor med hög midja och slippers.

Grace_Kelly_stilikon
Avslappnad i bohemisk tunika, hårband och solglasögon på Rivieran.

Grace_Kelly_stilikon
Nykommen till Paris med sin man furst Rainier III av Monaco, 1968, i klassisk preppystil.

Grace Kelly spelar shuffleboard

Grace Kelly 1956 med Frank Sinatra

TIPS! STYLEBYS HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO HITTAR DU HÄR

NUVARANDE Vi minns stilikonen – Grace Kelly
NÄSTA De 7 bästa outfitsen i Star Wars