Hon är lika given på catwalken som front row och har kammat hem ett prestigefullt skönhetskontrakt – STYLEBYs skönhetsredaktör träffar modellen Soo Joo Park under Paris modevecka och tar del av hennes bästa stilknep och skönhets- hemligheter.

STYLEBYs skönhetsredaktör träffar toppmodellen Soo Joo Park

Hon är Karl Lagerfelds personliga favorit och den första asiatiska kvinnan att bli global talesperson för världens största skönhetsmärke. Soo Joo är expert på hypade, koreanska skönhetsprodukter och hur man tar hand om ett sönderblekt hår. Soo Joo föddes i Seoul, Sydkorea och flyttade till Kalifornien när hon var tio år. Till skillnad från många av sina modellkollegor upptäcktes hon sent, vid 24 års ålder, och jobbade då som grafisk designer på en webbyrå i San Francisco. Snabbt sadlade hon om, debuterade på Chanels haute couture-visning och blev Karl Lagerfelds och Carine Roitfelds favorit. I dag är hon 31 år och en av världens mest kommersiellt framgångsrika modeller, har ett kontrakt med hårmärket Redken och är L’Oréal Paris globala talesperson.

”Först undanhöll vi min ålder, faktum är att det är en ungdomsfixerad bransch och alla andra var tio år yngre än jag, men när jag blekte mitt hår förstod folk att jag hade mycket personlighet och är mer än bara en galge.” Håret beskriver Soo Joo som sitt viktigaste arbetsredskap. ”Egentligen har jag väldigt tjockt, starkt, svart, glansigt hår, men för ungefär tre år sedan greppade jag flaskan med väteperoxid och blekte håret. På grund av all styling med värmeverktyg och den starka blekningen började håret gå av. Jag var tvungen att klippa håret kort och i samma veva fick jag ett erbjudande från Redken. Nu använder jag produkter från deras Extreme-serie som fokuserar på att stärka skadat hår. Håret är fortfarande skört men det börjar bli bättre.”

Hur tar du annars hand om håret?

”Min frisör är väldigt duktig. Han heter Dhaniel Doud och finns på Redkens salong i Midtown i New York. När jag började bleka gick jag till andra och då kunde varje session ta ungefär sex till sju timmar, men Dhaniel använder en mer modern teknik och är väldigt försiktig så nu tar det högst tre timmar. Min favoritprodukt är Redken Extreme Length Sealer Split-End Treatment, den har en smart pensel som gör den enkel att fördela, och förpackningen är resevänlig. Masken är också viktig i min rutin och jag lägger den minst två gånger i veckan. Jag äter också extra biotin och kostillskottet Viviscal för hårets skull.”

Hur gör du när du stylar håret själv?

”Oftast gör jag inte så mycket eftersom det är mycket skört. Jag tycker också min färg är så snygg att jag inte behöver så mycket styling. Men om jag vill göra något brukar jag fläta det eller skapa lite vågor för att få lite volym och en stökigare rock’n’roll-känsla.”

Är du noga med hudvård?

”Jag har en definitivt en rutin som jag följer. Om jag har jobbat och har massor av makeup använder jag den koreanska rengöringen Banila Co. Clean It Zero. Den är oljebaserad och tar bort precis allt utan att torka ut huden. Sedan använder jag ett rengöringsvatten från ett japanskt märke som heter Koh Gen Doeller. Jag smörjer mig med L’Oréal Paris Age Perfect Cell Renewal dag- eller nattcrème för fukt, och runt ögonen duttar jag antingen kokosolja eller e-vitaminolja som jag köper på apotek eller hälsokost.”

Soo Joo Park

Vad har du för makeuprutin?

”Jag grundar med en väldigt lätt bas – eller ingen bas alls. Men ska jag göra något, som att gå på ett event, använder jag en cushionfoundation som jag tycker ger en naturlig täckning, återfuktar och gör huden glowy samtidigt som den har skyddande solskyddsfaktor. Sedan har jag L’Oréal Paris Magique Lumi Primer på kindbenen som highlighter. Sedan skulpterar jag kindbenen med paletten Tom Ford Shade & Illuminate. Om jag har något på läpparna använder jag L’Oréal Paris Color Riche Pink Collection i Eva Longorias färg – det är en perfekt rosabeige nyans!”

Vilka skönhetsprodukter har du alltid med dig på resa?

”Definitivt Redken Extreme Length Sealer för att laga håret – man vet aldrig vad som händer med håret backstage på visningar och fotograferingar. Den får också plats i handbagaget vilket är bra eftersom jag helst reser lätt. L’Oréal Paris Age Perfect Cell Renewal Serum är en hudvårdsfavorit som ofta får hänga med eftersom den tar ner puffighet och reducerar rödhet. Jag använder massor av kokosolja, och den funkar att resa med eftersom den inte är lika rinnig och kladdig som andra oljor. Jag har alltid med mig en Tangle Teezer, en hårborste som är väldigt skonsam. Jag bytte faktiskt ut min Mason & Pearson mot en Tangle Teezer – den är billigare, så jag behöver inte vara så rädd om den, plus att den är mindre och smidigare.”

Jag såg dig backstage på Moschino i Milano för någon vecka sedan. Det var en rolig visning!

”Jag har haft sådan tur den här säsongen – jag har bara gått roliga visningar. Det kan ibland vara tufft som modell, speciellt när du är ny och måste göra massor av visningar som innebär många tidiga morgnar, sena kvällar och mycket väntan och dödtid. Men den här säsongen har jag bara gjort några få och verkligen bara fått uppleva fantastisk scenografi, vackra kläder och roliga team.”

Soo Joo Park

Vad ger dig självförtroende?

”Vissa dagar kan det vara väldigt svårt att prestera i jobbet som modell, jag vill bara gå hem och krypa under täcket, men det gäller att omge sig med rätt människor som ger dig en bra grund att stå på, som alltid är på din sida och inte öser negativitet över dig. Jag har också börjat meditera, jag tror att det är bra att bara koppla bort allt för en stund och jag försöker göra det så ofta som möjligt, men minst en gång i veckan. Jag skriver också dagbok och ibland läser jag gamla anteckningar vilket ger mig perspektiv även på nuet, vad som faktiskt spelar roll och inte.”

Vem i modebranschen ser du upp till?

”Jag ser upp till många designer och stylister. Men självklart betyder Karl Lagerfeld mycket för mig – han är fantastisk. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som har fått möjligheten att jobba med honom under några år nu.”

Hur är han?

”Han är en karaktär! Det märks att han har en miljon saker i huvudet, så det är svårt att få hans uppmärksamhet mer än några korta stunder, men han är alltid väldigt artig, hälsar och förhör sig om hur jag har det. Sedan brukar han alltid skämta. Karl har fantastisk humor! Hälften av det han säger är på skämt så ta allt sensationellt han säger med en stor nypa salt.”

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR

NUVARANDE Toppmodellen Soo Joo Park: ”Om jag kan bidra till mer mångfald är det fantastiskt”
NÄSTA Sola säkert – guide till grundläggande solskyddskunskap