Bli strandsmart och snygg med rätt skydd och skugga från och med nu. D-vitamin, nano och kemiska filter? Läs vår guide till grundläggande solskyddskunskap innan du rusar ut och vi lovar dig finare och säkrare färg.

Sola säkert med STYLEBYs guide!

Sola säkert – guide till grundläggande solskyddskunskap

”Franska skådespelerskan Brigitte Bardot med Franska skådespelaren Alain Delon i Saint-Tropez, Frankrike.”

Varje år drabbas ca 40 000 svenskar av hudcancer, varav cirka 500 dör av den allvarligaste formen malignt melanom. Det är fler än vad som dör i trafiken. Och det är solvanorna som är den främsta anledningen till att allt fler drabbas av sjukdomen. UV-strålning har klassats som cancerframkallande av Världshälsoorganisationen WHO:s forskningsorgan för cancer, International Agency for Research on Cancer (IARC).

Sverige är ett av de länder i världen där hudcancer ökar som mest

Samtidigt är det många som lider av D-vitaminbrist, och forskningsrapporterna och nya rön kan bli förvirrande. ”D-vitamin bildas väldigt snabbt i kroppen, det räcker att du exponerar ansikte och armar en kvart under lunchen. Du får inte mer D-vitamin för att du solar längre, kroppen sätter stopp för produktionen. Kroppen kan heller inte förproducera och lagra D-vitamin för hela vintern, utan depåerna tar ofta slut i december”, säger Christoph Martschin, som är hudläkare på Akademikliniken. ”Det finns två olika forskningsläger, en del ser bara till solstrålarnas negativa effekter medan den andra bara ser till D-vitaminets fördelar, och det kan bli väldigt onyanserat. Jag tycker att man ska se till båda sidor, det finns en utbredd D-vitaminbrist i Sverige, men samtidigt är vi ett av de länder i världen där antalet hudcancerfall ökar snabbast.

D-vitamin är viktigt för kroppen

Men tyvärr så tolkas det som att man kan sola oansvarigt mycket. Jag tycker att man borde ha samma inställning som den amerikanska hudläkarföreningen som förespråkar solskydd men också att man regelbundet kompletterar med D-vitamin”, säger Christoph Martschin. Hudcancer finns i olika former, och malignt melanom som uppstår i födelsemärken är den farligaste. ”Förstadiet till skivepitelcancer är aktiniska keratoser, som vi hudläkare ser mycket av. Jag ser knappt någon över 60 år som inte har aktiniska keratoser, ofta i ansiktet. Aktinisk keratos är inget farligt och kan läka ut av sig själv, men det är ändå ett sätt för huden att ropa på hjälp.” Förutom cancer orsakar oförsiktigt solande pigmentering, fina liner och hudförslappning. ”Melasma drabbar ofta kvinnor, och beror på solning men också en hormonkomponent (p-piller, graviditet). Det kan vara mycket besvärligt för den som drabbas och man måste ha särskilt noggranna solskyddsrutiner”, säger Christoph Martschin. Inte ens mot akne hjälper det att sola, till skillnad mot vad många tror. ”Solen gör bara akne bättre för stunden eftersom den torkar ut huden och dämpar immunförsvaret, vilket leder till en minskad inflammation. Däremot skjuter du bara upp problemet. Huden förtjockas av solen för att försvara sig, och den tjockare huden täpper till mycket lättare. Plus att du får solskador och påskyndar åldrandet. Många aknebehandlingar och läkemedel ökar ju också solkänsligheten”, säger Cristoph Martschin.

Så skyddar du dig mot solen

Att skydda sig behöver inte betyda att man gömmer sig i källare hela sommaren, det gäller bara att ta hjälp av skugga, kläder och crèmer. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att solcrème ska användas som komplement till kläder, hatt och solglasögon. Deras råd är även att ta pauser från solen eller att vara i skuggan när solen är som starkast mitt på dagen. På flaskan står UVB-skyddet med siffror och uttrycker skyddet du får mot hudrodnad. Använd inte lägre än SPF 15! En siffra mindre än 6 får inte klassas som solskydd, enligt EU-rekommendationer. För att få ett tillräckligt skydd mot UVA-strålar ska produkten ha en UVA-symbol med ring runt. UVA-skyddet är då minst en tredjedel av UVB-skyddet. Fysikaliska filter är att föredra för miljö och hud, då lägger sig partiklarna ovanpå huden och reflekterar bort skadliga strålar från solen. Titandioxid är ett vanligt skydd och finns ofta i snälla produkter. Nanopartiklar i solskyddsprodukter är ett omdiskuterat ämne, och det är framför allt titandioxid i nanoform som används solskyddsfilter för en behagligare känsla. Ämnet är bedömt som säkert av oberoende vetenskapskommitten SCCS (en av EU-kommissionens vetenskapskommittéer, bestående av meriterade forskare inom EU inom till exempel dermatologi och toxikologi) och av EU-kommissionen tillåtet att använda som UV-filter. Med kemiska filter absorberar molekylerna UV-strålningen och omvandlar denna till oskadlig strålning. Den kemiska reaktion som sker i huden kan ge upphov till irritation men är heller inte bra för miljön. Exempel på dessa kemikalier är ethylhexyl methoxycinnamate och methoxydibenzoylmethane som har visat sig vara giftiga för vattenlevande organismer, men det finns också en oro för att de kan vara hormonstörande för människor. I Australien har man kunnat härleda förstörda korallrev till alla solkrämsinsmorda snorklare och badare som är under vattnet.

Om solskadan redan är skedd, vilka är de mest effektiva behandlingarna för pigmentering, rynkor och slapp hud?

”Tyvärr finns det inga särskilt effektiva sätt att reparera hudens arvsmassa på efter för mycket sol, och därför samlar man på sig små skador som huden ”aldrig glömmer”. Men misströsta inte, synliga solskador går att minska. Pigmentrubbningar, linjer, rynkor och slapp hud kan reduceras med hjälp av kemiska peelingar och en uppsjö av olika laserbehandlingar. Har man en blandning av hudproblem, som tilltäppta porer, så kan laser i kombination med en mandelpeel göra stor skillnad på hudkvaliteten som helhet i stället för att bara lyfta bort pigment.

Mandelpeelen som är en fettlöslig syra är verkligen en behandling som våra hudterapeuter har förfinat till sin spets. Du flagar inte och det är väldigt liten risk för postinflammatorisk hyperpigmentering, och en fet hy med stora porer får en väldigt fin effekt av regelbundna behandlingar med mandelpeel. Även vitaminerna A och C samt AHA i koncentration över åtta procent i hudvårdsprodukter har visat sig förbättra hudens utseende”, säger Christoph Martschin.

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR

foto IBL