STYLEBY träffade makeupartisten Pat McGrath som härskar backstage på modeveckornas visningar. Möt modevärldens dolda makthavare som skapar skönhetstrenderna du älskar!

Möt modevärldens dolda makthavare (som skapar skönhetstrenderna du älskar!)

Pat McGrath

”Mama is here!” ljuder det över backstageområdet när Pat McGrath anländer. Hon kramas och kallar alla för sina ”kids”. Hennes varma, mysiga sätt gör att hon är extremt omtyckt bland alla i branschen, och de enda som kan få känna på lite jetlaggad grinighet är vetgiriga journalister. Alla makeupartister vill läras upp och jobba med henne, och därför hon har tillgång till de absolut bästa assistenterna i världen. Hon är en riktig perfektionist och ser hela tiden modellerna som individer – även om makeupen ska se likadan ut på alla tar hon sig tid att göra små personliga justeringar på varje modell. Men backstage är inte enda stället där Pat regerar, hon har mottagit Brittiska imperieorden av drottning Elizabeth II för sina gärningar inom mode- och skönhetsindustrin. Pat är också creative design director för P&G Beauty och har bland annat varit med om att ta fram makeupprodukter för Max Factor, Dolce & Gabbana och Gucci.

Hur får man den här perfekta hyn och naturliga lystern?

”Bästa knepet är att jobba med foundation. Grunda med en fuktcrème och applicera sedan foundation. Jag brukar lägga den tunt över hela ansiktet och sedan torka av den där jag inte vill att det ska se för täckande ut. Applicera sedan concealer bara där du behöver med en liten pensel. Addera sedan lite rouge, jag gillar Max Factors nya Crème Puff Blush som ger en transparent, hälsosam glow. Det viktiga är att highlightern inte är frostig eller för skimrig. Faktum är att jag knappt använder optisk highlighter nuförtiden, utan jobbar med mer hudens naturliga textur och lyster och struntar helt enkelt i att pudra områden som jag vill lyfta fram, som kindben och ögonlock. Det känns som en mer holistisk syn på highlightening, att inte döda lystern med puder. Jag använder flytande foundation, ibland en crème. Aldrig puderfoundation.”

”Alexa Chung och Pat McGrath.”

Den egna huden spelar stor roll i vårens look, vad är dina bästa hudvårdstips?

”Tyvärr kan ingen foundation i världen fixa riktigt dålig hy. Men alla kan få bra hud, det gäller bara att ta hand om den. Om du köper dyra skor tycker jag också du kan lägga pengar på att gå till en dermatolog. Bry dig minst lika mycket om din hud som vad du har på fötterna! Folk tittar dig mer i ansiktet än på fötterna. Men försök inte att självbehandla, hitta den bästa hudterapeuten eller hudläkaren. Det finns inga hudproblem som inte går att fixa.”

Förutom huden, vad ska vi fokusera på trendmässigt nu?

”Ögonen och ögonbrynen. Ska du köpa en produkt, utöver foundation, i vår så se till att det är en eyeliner. Under modeveckorna syntes eyeliner i precis alla färger och former, från klassiska till helt galna. Eyeliner användes till och med för att forma brynen. Men samtidigt är trenden just nu väldigt mycket upp till dig. Det är därför det är så kul med makeup, folk älskar att kolla in trenderna och addera dem till sin rutin, men kvinnor nuförtiden är inga slavar under några få som dikterar trenderna. De kommer att använda sig av trenderna men ingen kommer att kasta ut dem som inte är ’inne’, utan i stället bara addera det nya till samlingen som de redan älskar. Just i vår handlar det inte så mycket om läppar, enligt mig, men jag vet att jag ändå kommer att sätta på mig ett rött läppstift i kväll och känna mig fantastisk. Det handlar om att kolla på visningarna, inspireras till något nytt men samtidigt hålla fast vid favoriterna.”

”Backstage med model Karlie Kloss.”

Hur får du alla de här makeupidéerna?

”Som tur är så pratar aldrig designer om makeup, utan de förmedlar en känsla och det pushar mig att tänka utanför boxen. Det är aldrig någon som säger till mig ’lägg läppglans’, utan de pratar med mig om känslor, en tidsanda eller en viss typ av tyg. Så anledningen till att jag kan komma på nya saker är för att jag får fantastiska berättelser från helt nya världar och vinklar som verkligen får mig ur min comfort zone.”

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR