Det går att ha koll på sitt shoppande, och det finns knep att ta till. Skandinaviska stilproffs berättar hur de gör för att stävja shoppingsuget.

Tappar du huvudet när du ser något du vill ha och känner att du  inte shoppar så kontrollerat som du skulle önska? Läs det här.

Anina Hee, shoppingredaktör Porter: ”Jag tänker efter noga och försöker hålla mig från trender”

Anina Hée Styleby 20170115-3186

Anina Hee arbetar som associate shopping editor på Net-a-Porters magasin Porter där hon ansvarar för bland annat shoppingsidorna på Porter Digital och styling av accessoarer och smycken. Förutom att hon omger sig själv med mängder av kläder och accessoarer dagligen i sitt jobb så bor hon också i en av världens populäraste shoppingstäder: London. Hon erkänner sitt ibland excessa shoppingbeteende men hanterar det på bästa sätt; strategiskt, med transparens och ett lugn.

Vad gör du när du verkligen vill ha något som du inte har råd med?
”Tänk så här: Hur många gånger kommer du att använda det här plagget, skorna eller accessoaren – rättfärdigar det priset? Tänk sedan på vad du har för utgifter, om de är för många kanske du får överväga att vänta med ditt inköp till nästa lön.”

Hur gör du för att inte trilla dit?
”Jag försöker hålla mig borta från saker som jag snabbt blir förälskad i men som jag vet kommer att tråka ut mig i längden. Häromdagen provade jag en fantastiskt vacker klänning från Reformation med ett blommigt print, men den kändes inte ’jag’. Jag skickade en bild till hela familjen och alla sa att jag skulle köpa den. Det slutade med att jag inte köpte den – jag känner mig själv och vet att jag inte skulle bära den mer än en gång.”

Hur hanterar du trender?
”Jag blir mycket mer exalterad av silhuetter, till exempel: ’Hur ser sandalerna ut den här säsongen?’, ’Vad är det för form på jeansen?’, ’Vilket material ska kavajen vara i?’ Till och med saker som ’Hur bär man den vita skjortan den här säsongen? Knäppt eller uppknäppt? Upprullade ärmar eller utsläppta? Instoppad? I så fall, hur?’”

Hur håller du balansen?
”Förr shoppade jag mycket mer. Nu handlar jag mer sällan, men till dyrare priser. Balansen behåller jag genom att inte följa trender och genom att handla det som passar in i min garderob – då lever plagget länge.”

Titta in i Aninas garderob här!

Och så här gör några svenska experter!

Jonna Bergh, chefredaktör STYLEBY:
”Låtsasköp”

Screen Shot 2018-11-15 at 11.57.38

”När jag surfar runt i en webbshop och hittar något jag vill köpa så lägger jag det i min varukorg, men betalar inte direkt. I stället väntar jag till nästa dag. Konstigt nog är suget ofta borta, det är som om det försvinner från hjärnan bara genom att jag lagt varan i korgen – och låtsasköpt det! När jag sovit på saken känns det oftast inte längre lika viktigt.”
Läs Jonnas blogg!

Linn Wiklund Wandrup, frilansjournalist:
”Tänk på din stilförebild”

linn2
”Jag har äntligen hittat en shoppingregel som funkar i mitt liv. Varje gång jag blir förälskad i något frågar jag mig om jag tror att min stilförebild skulle bära plagget. I nio av tio fall är svaret nej, och då är det så enkelt att gå därifrån. Eftersom jag vill se ut som hon!”

Camilla Åstrand, PR-chef Hannah & Amanda:
”Vid garderobspanik – anteckna”

Screen Shot 2018-11-15 at 12.00.45

”Varje gång du ska klä på dig och känner att något saknas (’Varför har jag inte bara en snygg svart T-shirt?’) – skriv snabbt ner det. Fyll på listan med sådant som hade räddat din outfit och gjort morgnarna enklare. När lönen sedan kommit och du är ute och surfar så kollar du på din lista och utgår från den när du letar efter något att klicka hem. På det sättet bygger du bort garderobspaniken och fyller hålen i din garderob. Du kommer att tacka dig själv.”
Ta del av Camillas hotspots i beautymeckat Florens!

Funda Christophersen, influencer och interiörkonsult:
”Sov alltid på saken”

FundaC

”Jag investerar väl, men ser också till att göra mig av med saker för att ge plats åt nya, det är mitt bidrag till återvinningen. Men vare sig det gäller ett inköp eller en försäljning: Sov på saken så har du svaret nästa morgon.”
Titta in i Fundas garderob!

Pauline Cappelen, grundare Adornment:
”Begränsa dig”

PaulineC

”För mig skapar begränsningar kreativitet. Få bra plagg som kan kombineras på olika sätt. När jag väl letar försöker jag utgå från vem jag är stilmässigt och vad som framhäver mig och min kropp bäst, allt annat går bort!”

Sara Strand, bloggare och copywriter:
”Lita på magkänslan”

SaraS

”Jag har provat alla trix, men på senare år har jag insett att det bästa tricket som fungerar är att lita på magkänslan. Pirrar det inte i magen när du står i provrummet, då är det inte rätt. Du ska känna ’Shit, det här MÅSTE jag ha’, och bara då slår du till.”

Paulina Liffner, grundare Little Liffner:
Gör en lista och håll dig till den

PaulinaLiffner

Foto: 2014 © Viktor Flumé


”Inför varje ny säsong skriver jag en lista på det jag ’behöver’ eller verkligen vill ha. Sedan köper jag faktiskt nästan ingenting som inte är med på den listan, och när det är köpt bockar jag av det. På det sättet undviker jag impulsköp.”
Titta in i Paulinas garderob!

Mikaela Hållén, stylist:
”Shoppa sällan”

Screen Shot 2018-11-15 at 12.04.42

”Jag försöker minimera antal inköp genom att handla sällan men lite dyrare – ett plagg jag längtat efter, och sparat till, under en lång tid. Då värderar jag plagget högre och det kommer att stanna i garderoben under längre tid än, säg, några billigare toppar.”
Läs Mikaelas blogg!

Lisa Corneliusson, grundare Make it last och Space Matters
”En ut – en in”

Lisa

”Att sälja vidare är tidskrävande men tillfredsställande för mig. Först när jag sålt något investerar jag i något nytt.”
Läs Lisas tips för att fynda online!