När äntligen hettan slår till är det sista vi vill göra att lägga kraft på att styla håret, men några enkla knep och effektiva produkter ser till att du behåller kvaliteten och ger dig vackert hår långt in på höstkanten.

Vårda håret som du vårdar huden på sommaren

foto/Andreas Öhlund & Maria Therese

Solen utsätter håret för påfrestningar, torkar ut och missfärgar håret. Har du ett färgat hår framträder röda pigment när det bleks av solen och gör att håret får en morotsfärg. Skydda med vårdande produkter, hattar, sjalar och parasoll. Tänk även på att håret behöver solskydd när du inte är på stranden – på uteserveringen och häng i parken är det minst lika viktigt.

Ett solskydd för håret fungerar efter samma princip som ett solskydd för kroppen men är utformat på andra sätt (det går inte att använda samma till håret som till kroppen). Satsa även på after sun-produkter för håret.

Ett solschampo tvättar milt men effektivt bort rester av klor och salt. Balsam återfuktar men ger även förstärkt solskydd som kan rädda stråna från att kapas alltför kort efter semestern. Friss är sommarhårets fiende nummer ett, och orsakas av fukt och fuktbrist. När luftfuktigheten stiger gör även frisset det, men grunden till problemet är ett torrt hår. Tämj genom att tillföra så mycket fukt som möjligt i form av hårolja och inpackningar.

Ett återfuktat hår ger ett bra underlag för sommarens frisyrer där du i stället fejkar beachkänslan genom att stöka till håret. Utgå från fuktigt hår, spraya saltvattensprej över och tvinna slingor. Sätt fast dem på huvudet med hårnålar och vänta en stund, släpp ut och gå ut och njut. Bakåtslickat, vattenkammat hår är säsongens stora trend som funkar lika bra på stranden som på klubben. Blöt överhåret och säkra med gel och addera glans på längderna.

Det senaste för ditt sommarhår:

Lätt solskydd, Davines Sun Milk, 289 kr.

Saltspray, Label.m Sea Salt Spray, 219 kr.

Färgbevarande och fukt, Kérastase Soleil CC Cream, 309 kr.

Solskydd och vård, Sachajuan In the Sun, 170 kr. Inpackning, Sachajuan Hair after the Sun, 170 kr.

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden medfantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR