Vi har hittat knepet som får parfymdoften att ge dig en härlig känsla hela dagen - och håller din parfym i shack under en längre tid!

Få din parfym att hålla längre

Om du vill förlänga dofttiden kan du applicera lite vaselin på de ställen där du brukar ha parfym och sedan spruta på den som vanligt – då fastnar den lättare. Parfym har nämligen svårare att fastna på torr hy, därför är det effektivt att börja med att återfukta huden med lite doftfri olja, vaselin eller en fetare kräm.

Parfymer är känsliga mot fukt, vilket det som bekant finns massor av i badrum.

5 parfym-tips för att förlänga hållbarheten

De flesta av oss applicerar nog vår parfym på rutin, men det finns faktiskt en del saker som kan vara bra att känna till:

  1. APPLICERA PARFYM DÄR PULSEN SLÅR

Parfymen ska gärna sitta på områden där man känner puls, exempelvis på halsen, handlederna och området bakom öronen. Där pulsen slår är kroppen nämligen varmare vilket gör parfymdoften mer intensiv.

  1. PARFYM PLUS VÄRME

Naveln, armvecket och knävecken är också bra områden att applicera parfym på, där är det oftast varmt vilket hjälper till att sprida ut doften över kroppen.

  1. PARFYM TRIVS BÄTTRE PÅ REN YTA

Parfym sätter sig bättre på hår än ren hud, spraya därför gärna parfym på ställen där du har lite fjun. För en subtilare doft – testa att spraya lite parfym på en hårborste och kamma igenom håret.

  1. UNDVIK ATT GNUGGA PARFYMEN

Många har för vana att applicera parfym på handlederna och sedan gnugga dem mot varandra. Detta ska du helst undvika då parfymens partiklar kan förstöras vilket förändrar parfymens doft.

  1. FÖRVARA DIN PARFYM RÄTT

Det finns också en hel del saker du kan göra för att förlänga livslängden på din parfym. Precis som alla dofter tenderar den att bli avslagen och tappa en del av sin karaktäristiska doft, men genom att förvara den rätt kan du undvika det.

LÄSTIPS! De 11 bästa parfymerna som lanserades 2017

parfym hacks för att få parfymen att hålla längre - chanel no 5

UNDVIK ATT GNUGGA PARFYMEN

Undvik följande för att din parfym ska hålla längre:

Därför ska du inte förvara parfymen i badrummet

Många ställer sin parfym i badrummet, platsen där man kanske oftast står och sprayar på sig sin doft. Där ska du dock helst inte ha den. Eftersom parfymer är väldigt känsliga för både starkt ljus och temperaturskillnader är badrum, där vädring och varma duschar samsas, inte en optimal plats. Dessutom är parfymer känsliga mot fukt, vilket det som bekant finns massor av i badrum.

Kan man förvara sin parfym i kylskåpet?

Nej, faktiskt inte. Kylskåpsmyten har många har gått på, men samma sak gäller här: stora temperaturskillnader är inte bra för parfymen. Att gå från ett kallt kylskåp till rumstemperatur dagligen är inte heller något att rekommendera. Ha hellre din parfym i ett linneskåp, en garderob eller varför inte i en finare box? Det viktiga är att parfymen står mörkt på en någorlunda sval plats.

Undvik att skaka parfymflaskan

Det finns faktiskt ytterligare några saker som gör att parfymens doft kan försvinna eller förändras. Man kan till exempel undvika att utsätta flaskan för onödig skakning, så om du måste ha med dig den till jobbet, skolan eller när du reser – häll över lite av parfymen i en mindre förpackning. Det går att köpa speciella flaskor och behållare avsedda för parfymer, men det går lika bra att använda en vanlig burk med sprayfunktion. Hellre offra en liten del av din favoritparfym än hela flaskan!

TIPS! STYLEBYS HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO HITTAR DU HÄR

foto Joona Laulajainen & IBL

NUVARANDE Så får du din parfym att hålla längre
NÄSTA Stilikonen: Kim Gordon