Retinol under graviditet? Skönhetsredaktören om favoritingrediensen

STYLEBYs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn om retinol under graviditet - finns det anledning till rädsla?

Retinol under graviditet? Skönhetsredaktören om favoritingrediensen

Retinol_gravid

Så fort jag ’outade’ min graviditet fick jag mejl från oroliga gravida angående retinol. Annars är det mångas favoritingrediens och hudförbättrande på alla sätt, men i samband med graviditet sprids det skräckpropaganda. Finns det anledning till rädsla?

Nej, säger jag. Inom EU finns strikta regelverk som säkerställer att produkter som sätts på marknaden är säkra att använda på det sätt som de är avsedda att användas. Säkerheten för den blivande mamman och det ofödda barnet är en del av den obligatoriska säkerhetsvärderingen av kosmetika och hygienprodukter.

LÄSTIPS! Skönhetsredaktören avslöjar: ”Det bästa jag gjort för min hud”

Det finns inga studier som visar att retinol skulle vara farligt för gravida, däremot finns över huvud taget väldigt få studier som innefattar gravida eftersom det av etiska skäl är svårt att göra dessa studier. Vad som kan ha gjort att retinol och graviddebatten uppkommit är nog att gravida inte ska få i sig för mycket A-vitamin. Den informationen får man från barnmorskan. Att få i sig för mycket A-vitamin genom huden är omöjligt, att få i sig för mycket A-vitamin genom vanlig mat är i princip omöjligt, men man ska hålla koll på vitamintabletterna och det är väldigt viktigt att man inte äter aknemedicin. De syntetiska retinoiderna, vilka används som läkemedel mot bland annat psoriasis och akne, kan ge fosterskador. Läkaren som skriver ut dessa mediciner är skyldig att informera om detta och brukar rekommendera att man samtidigt äter p-piller. Så snälla, var inte rädd för ditt retinolserum. Jag säger inte det för att uppmuntra alla gravida att springa ut och köpa retinolprodukter, jag vill bara inte att ni ska oroa er i onödan.

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR