STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh spanade in norskt nytt mode på Oslo Runway och kom hem inspirerad och imponerad. Här är hennes sex största modeupplevelser från norska designer.

6 norska märken som kan bli ”the next big thing”

MICHAEL OLESTAD

Oslo Runways inledande visning skulle också bli den som stannat kvar hos mig allra djupast. Michael Olestad har ett förflutet hos Acne Studios och Back, och hans AW18-kollektion hade just det där samtida, till och med framtida, som hans två tidigare arbetsgivare har i sina bästa stunder. Plaggen är välsittande, lättburna och coola – färgskalorna perfekta, stylingen oantastilig. Trots att Michaels Olestads looker är så vassa och tydliga så får jag känslan att det är väldigt lätt att göra sin egen grej med hans plagg. En allt igenom fantastisk kollektion från ett endast två år gammalt märke. Extra plus för sedelklämmorna i modellernas öron där det satt fastklämda (svenska) pengar – väldigt coolt.
P.S. Visningens inramning var även den perfekt – den hölls mitt i en Vanessa Baird-utställning och Nils Bech (som sjöng ”O Helga Natt” i norska ”Skam”) mässade sakralt.


ESP

Man älskar ju märken som gör fanstastiska ytterplagg, eller hur? ESP drivs av Elisabeth Stray Pedersen som främst satsar på kvalitetsplagg i ull från egen fabrik – den här säsongen hade hon maxat på silhuetterna och gav hennes många kappor och jackor en oversizad silhuett som såg både uppdaterad och lyxig ut. För att inte tala om praktisk – både i fråga vad du får under och kvalitetsmässigt. Kombinationen med tunna, glansiga material och lyxiga hoodies och mjuka byxor skapade enormt habegär – och, ja, Gigi Hadid är en av hennes fans.

TOM WOOD

Märket som haft en sådan succé med sina smycken – jag är själv ett fan av dem (kolla in min blogg) har sedan några säsonger även klädkollektioner där fokus ligger på en urban jeanslook med inslag av army och workwear. Många plagg är unisex, själv blev jag allra mest förtjust i en bylsig och välskuren grön jacka som satt på en av de manliga modellerna. Jag upplever Tom Wood som väldigt oängsligt och med en egen agenda – inte allt för vanligt bland märken i jeanslandet i dag.

FWSS

Fall Winter Spring Summer är det norska märke som är mest välkänt i Sverige då de har funnits på vår marknad i några år. Märket har tidigare varit väldigt basorienterat, och visst är plaggen både lätta att infiltrera i sin garderob och är i sig enkla och effektiva – men vi gillade den lite grungeiga känslan som letade sig in. Märket letar sig allt mer bort från det klassiskt skandinaviskt minimalistiska och tar ut svängarna mer – så som skandinaviskt modet faktiskt gör i dag. Mer danskt än svenskt, så att säga.

IBEN

Det är roligt att märka hur ett märke utvecklas – för ett år sedan besökte jag Oslo Runway och såg Ibens visning. Självförtroendet som infunnit sig sedan dess i kombination med en vässning av kollektionen gjorde Iben till den här säsongens glada överraskning i min bok. Iben-logon har blivit Norges egen BACK-logo och återfinns på mössor, hasldukar och tröjor – och kollektionen är som gjord att byggas upp i lager på ditt eget personliga vis.

ADMIR BATLAK

Alla älskar Admir Batlak i Norge – och det är inte svårt att förstå varför. Han kör ett eget race, ett race som man gärna vill vara en del av. Visningen var en installation där hans modeller uppträdde som skyltdockor i ett galleri, men kläderna kändes allt annat än utställningsobjekt. Här fanns kjolar du ville hoppa i direkt inför Oslo Runways efterfest, coola jackor och tröjor med spännande texturer (just texturerna var överlag något utöver det vanliga). Och än en gång slogs vi över hur duktiga norska designer är på att hantera färgkombinationer. En upplevelse.

Foto: Indigital Images OSLO RUNWAY

Titta in på Jonnas blogg för att kika på vad hon hade på sig på Oslo Runway – här och här!

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR

NUVARANDE OSLO RUNWAY: 6 norska märken som kan bli ”the next big thing”
NÄSTA Chefredaktören: ”Evig outfit med it-detaljer – under 500 kr!”