Under Clare Waight Kellers ledning blev Chloé lite coolare, lite mindre girly och lite vuxnare och coolare. STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh tar dig igenom Clare Waight Kellers kollektioner för Chloé genom åren. Samtidigt ser vi fram emot att följa Clares arbete på Givenchy.

SS12 Claire Waight Kellers första kollektion för Chloé visar att Karl Lagerfeld är hennes favorit bland märkes tidigare designer. Det är i hans anda hon inleder Chloés nya period – fast med en pojkaktig tvist till detta ultrafeminina varumärke. En kollektion som kanske inte utmanade – men ett säkert kort att stå på inför kommande säsonger.

SS12C-Chloe-077

AW12 Claires bakgrund syns tydligt i hennes andra kollektion var styrka ligger i de skräddade ytterplaggen (menswear) och i det stickade (Pringles of Scotland). Spets, viktig för Chloé, är i det närmaste så påklädd en spets kan vara.

AW12C-Chloe-001

SS13 Chloé fyllde 60 år, men Clare håll sig borta från att göra en greatest hits-kollektion, men (som hon säger i artikeln på föregående sida) dragit en mängd lärdomar av det retrospektiv som Chloé ställde ut på Palais de Tokyo i Paris. Vissa blinkningar fanns – som den veckade tyllen vi minns från att Karl Lagerfeld älskade under tiden hos märket.

SS13C-Chloe-060

AW13 Clare tänkte sig ”en skolflicka som växt upp” och är på väg att ta sig ut ur sin skolunifrom (hon är ju britt trots allt). Resultatet? Nja. Det skulle komma att komma mer intressanta kollektioner än detta.

AW13C-Chloe-003

SS14 Kollektionen tar fasta på den franska avslappnade stilen, bäst visad på den look som fick mest publicitet – enkla shorts med en stickad metallictröja till. I övrigt var kollektionen starkt khakifärgad vilket adderade coolness till Chloés uttryck.

Lästips! Jeanne Damas – Kvinnan med den perfekta parisiska stilen. 

SS14C-Chloe-095

AW14 En, med Chloés mått mätt, vild kollektion som innehöll en mängd olika print – något som man annars är sparsmakad med på Chloé. Resultatet? Nja. Inte en av Clares starkare kollektioner.

AW14C-Chloe-072

SS15 Tacka Clare för förra sommarens stora spetsklänningstrend! Chloé gick i fronten för spetsens comeback och klänningarna sålde slut direkt. Även de snörande gladiatorsandalerna blev en av årets absolut hetaste skomodeller.

SS15C-Chloe-002

AW15 Chloé-tjejen fick en tuffare stil den här hösten då 70-talets Stevie Nicks blandades med skräddade armyinsprierade plagg med maskulint snitt. En bra mix som tillförde lite krut till Chloés romantiska stil.

aw15 catwalk RTW paris

SS16 Liksom många andra inspireras Clare av 90-talet och rave, festivaler och till och med en MC Hammer-byxa tog plats på catwalken. Inte lika stark som den föregående höstkollektionen, men absolut inte svag. Sommarflickans bästa val – precis som vanligt.

SS16C-Chloe-176

AW16 En tuffare Chloétjej fräser fram med inspiration från mc-föraren Anne-France Dautheville. Läderbyxor, ponchos, volangblusar och stora härliga tröjor gör att den här kollektionen sticker ut lite från Claires tidigare – och senare – kollektioner.

AW16C-Chloe-062

SS17 Claire är en av de designers som hängt på trenden med print av retroblommor den här säsongen. En sailortouch vilade över visningen – framförallt på byxsidan – vilket resulterar i en visning som inte går till historiens om Claires mest spännande. 

SS17C-Chloe-120

AW17 Stjärnorna föll ner från himlen i Claires sista kollektion för Chloé. En mer stram version av Chloé-tjejen kom fram här och vägde upp den massiva volanganstormningen som, såklart, alltid är ett stående inslag i Chloés visningar. 

AW17CG-Chloe-113

LÄSTIPS! Snabba frågor och svar med Ida Klamborn och Hopes designer Frida Bard.