Två av Sveriges mest inspirerande (och snyggaste!) ekoförespråkare visar vägen till lyster. Istället för att hänga upp sig på enskilda produkter är naturlig skönhet är nu mer ett livsstilsval som ger glow inifrån och ut. Anamma Emma Elwin och Hannah Sjöströms nytänkande skönhetsrutiner.

EMMA ELWIN: ”Jag har höga krav på allt jag köper”
”När jag gör mina skönhetsval, och det gäller egentligen allt jag köper, är det viktigt att jag köper saker som funkar och är snälla mot miljön, människor och djur. Jag försöker också att använda så lite produkter som möjligt vilket kräver produkter som verkligen gör vad de lovar.”

Naturlig glow knep

”Emma Elwin är mästare på naturlig glow!”

Hur ser din skönhetsrutin ut på morgonen?
Jag börjar morgonen med min en dagkrämen K Ceutic med spf 50 från Dermaceutic. Över den har jag Pure primer från Inika och även deras BB cream. För att täcka mörka ringar under ögonen har jag ’Un’ Cover-up från Rms Beauty.”

Och på kvällen?
”Då använder jag Dermaceutic Foamer 15 för att tvätta hela ansiktet och sen Dermaceutic Light Ceutic innan jag går och lägger mig.  Håret tvättar jag en gång i veckan med mina produkter från Living proof, vars filosofi är att man ska behöva tvätta håret så lite som möjligt.”

Vilka makeupgrejer är dina favoriter?
”Det jag använder mest är min fransböjare från Shiseido, Inikas BB cream och highlighter från Rms Beauty. ”

Hur doftar du?
”Just nu använder jag Terra Woods från Clean Reserve som är ekologisk. Jag gillar när dofterna är ganska rena och träiga.”

Det är ju inte bara innehållet som räknas, hur tänker du kring förpackningar och flaskor?
”Jag älskar företag som kommer på smarta sätt att minska och för bättra sina produkters förpackningar. Yves Rocher har hittat ett sätt att minska plastmängden och allt fler börjar använda återanvänt material. Jag försökte att alltid diska ur gamla förpackningar och jag har en återvinnings station i källaren för att underlätta sorteringen. Är man osäker på hur något ska sorteras kan man enkelt googla eller höra av sig till tillverkaren. Jag tycker det är lika mycket konsumentens ansvar att saker återvinns som producentens att välja återvinningsbara material.”

Skönhetsprodukterna är ju inte värst, på vilka andra sätta har du rensat ut ditt hem från skadliga ämnen?
”Jag har försökt att inte ha möbler eller andra produkter med flamskyddsmedel hemma något som finns i läskigt mycket saker nu förtiden. Även vår säng är gjord av ekologiska kokos och bomullsfiber.”

I EMMAS BADRUMSSKÅP:

Produkterna som ger naturlig glow

”Emma Elwins favoritprodukter som ger naturlig glow!”

1. Inika Certified Organic Pure Primer with Hyaluronic Acid. 2. True Organic of Sweden All You Need Is Me. 3. Rms Beauty ”Un” Cover-up. 4. Clean Reserve Terra Woods Edp. 5. Estelle & Thild Fresh Glow Satin Blush.

HANNAH SJÖSTRÖM: ”Jag upptäckte att man kan påverka huden inifrån”

”Jag har valt naturligt för att min hud svarade så bra på det. Jag har testat allt innan, allt det dyraste på tax free, men det var först när jag valde bort det syntetiska som min hud fick glow”, säger Hannah Sjöström, journalist och författare, aktuell med boken Hello Glow – vägen till strålande hud.

Naturlig glow med Hannah Sjöström

”Hannah Sjöström visar vägen till strålande hud.”

Hannah vill också att vi slutar ser grön skönhet som något nischat.

”Den hållbara utvecklingen är ingen trend som kommer gå över nästa år. Ekologiskt är för att stanna. Ingen ifrågasätter om jag köper ekologiska bananer, men jag måste hela tiden försvara mina ekoval till badrumshyllan. Jag känner att jag har pratat klart om ekologiskt och naturligt, jag vill hellre prata om den holistiska hudhälsan istället.”

Hannahs ”gröna detox” i badrummet ledde sedan till en livsstilsförändring som hade ännu större effekt på huden.

”Jag upptäckte att man kan påverka huden inifrån. Tyvärr är det inte många som ser den kopplingen. Jag började själv från utsidan, köpte krämer och smörjde mig, men åt väldigt dålig mat, stressade och drack alkohol. Sedan inledde jag en förändring, steg för steg. Jag började med en sockerdetox, men störst skillnad märkte jag när jag tog bort gluten. Först i magen, men i förlängningen även huden. Eftersom jag fick så bra resultat på livsstilsförändringarna så var det väldig enkelt att fortsätta med dem – istället för att vänta på en kräm som mirakulöst ska ändra allt.”

Naturlig glow, strålande hud

Förutom att minska på socker och gluten, vad kan man mer göra för att stötta huden från insidan?
”Att inte stressa. Stress är en enorm bov till inflammatoriska tillstånd som även syns på huden. Många lider av rosacea som är en inflammation i huden, om det uppkommit av fel kost eller stress vet man inte, men kombinationen är förödande. Stress bryter ju också ner kollagenet vilket ger upphov till ojämn pigmentering och djupare rynkor. För att inte prata om vad stress gör med sömnen och dess effekt på utseendet. Vi måste ju sova för att hudcellerna ska kunna förnya sig. Problem med huden är ju en källa till stress i sig, vilket gör att man hamnar i en ond cirkel.”

Hur äter du en vanlig dag?
”Inga trendiga dieter. Jag försöker få i mig så mycket grönsaker jag bara kan. Jag mycket olja och fetter från olika typer av källor som smörjer huden inifrån, men som också såklart är bra för hjärnan och hjärtat. Jag älskar bär, alla dyra bär jag köper är min största lyx. Sedan även mycket frön och nötter. Helt enkelt vanlig mat, utan processad skit. Jag äter inget gluten, i första hand på grund av magen, i andra hand för att jag får finare hy av att undvika det. Att inte äta kött var ett etiskt ställningsstagande jag tog för 30 år sedan.”

Berätta mer hur du använder dig av olja på både utsidan och insidan?
”Jag upptäckte ansiktsoljor när jag gjorde min gröna detox, först trodde jag att jag bara skulle bli flottig, blank och orange, men min hud svarade direkt och blev mycket mer elastisk, mjuk och följsam. Jag har något känslig hud och då är det väldigt skönt att använda oljor som rengöring. Det gör rent utan att torka ut. Vegetabiliska oljor innehåller ju nyttiga fettsyror som även finns naturligt i huden. Många har ju upplevt vad oljor kan göra på huden, men vi är fortfarande väldigt fettskrämda när det gäller oljor i maten. Men om jag slarvar med fett så märker jag på en gång att huden blir torrare. Fett är ju också inte bara något vi behöver för hudens skull utan för att kunna ta upp vitaminer och för hormonell balans – och allt hänger sedan ihop! Gör som fransyskorna och börja varje måltid med en grönsallad med massor av olivolja på.”

Tips för omedelbar sommarglow?
”Skippa pudret! Jag älskar primers som tillför lyster och gör att jag ser nästan fuktig ut. Jag tycker också man kommer väldigt långt med ett rouge och inte då välja kalla toner i pudriga varianter utan gå mot krämiga, aprikosa. Satsa också på en ansiktsspray över, jag brukar bara använda ett rosenvatten.”

I HANNAHS BADRUMSSKÅP:

favoritprodukterna för strålande hud och naturligt glow

1. Leahlani Skincare Aloha Ambrosia Elixir. 2. The Beauty Chef Glow Inner Beauty Powder. 3. Nuori Supreme Moisture Mask. 4. Tata Harper Nourishing Oil Cleanser. 5. Rms Beauty Magic Luminizer.

foto PAULINE SUZOR & NICOLINA KNAPP

Psst! Nu kan du prenumerera på STYLEBY Beautybox – mer information hittar du HÄR!  Och glöm inte att du kan lyssna på sprillans nya avsnitt av podden Skönhetsredaktinonen här