I annonssamarbete med GARNIER

Micellärt vatten är ett ord man hör här och där, men varför är det så populärt? Här är guiden för vad det är och hur du kan använda det.

Micellärt vatten. Det är på allas läppar och hypen har exploderat inom skönhetsvärlden under de senaste åren, och på rekordtid har micellärt vatten blivit en must have när det gäller hudvård. Men vet du vad det är och hur man använder det? Här är allt du någonsin velat veta om micellärt vatten!

Vad är micellärt vatten?

Micellärt vatten består av tre delar: vatten, en rengörande ingrediens och en glykol/fettalkohol. Trots det relativt enkla receptet är det inte helt lätt att förklara vad micellärt vatten är mer exakt. Det handlar nämligen om några mikroskopiska molekyler; miceller, som produkten fått sitt namn av.

Dessa molekyler är både hydrofila (”vattenälskande”) och lipofila (”fettälskande”). De bildas av den rengörande ingrediensen och molekylerna är enkelt förklarat små sfärer med en fettsugande kärna och ett vattensugande skal. 

Precis som en magnet klistrar sig den vattenälskande delen fast i den våta bomullspaden. Molekylerna i det micellära vattnet lockas naturligt till både fett- och vattenbaserade ämnen i din makeup. De fångar och omger smutspartiklar som de hittar på huden och partiklarna tas lätt bort utan att du behöver gnugga eller irritera huden. Därför är micellärt vatten ett oerhört effektivt men ändå skonsamt sätt att ta bort smink med samtidigt som det tar hand om din hud och dina ögonfransar.

På ett mindre tekniskt sätt kan man säga att micellärt vatten är en kombination av ansiktsrengöring och vatten, med en stark dammsugareffekt mot smuts och makeup som samlas på och i din hud under dagen.

Hur använder man micellärt vatten?

En av de fantastiska egenskaperna med micellärt vatten är att du inte behöver använda vatten för att rengöra ansiktet efteråt. Vatten kan verka uttorkande på huden, så detta är ett enkelt sätt att använda mindre vatten i sin rengöringsprocess.

Det finns delade åsikter i skönhetsvärlden om du kan nöja dig med att bara använda micellärt vatten, eller om du ibland behöver rengöra mer grundligt. Det beror såklart på – för precis som med allt annat är det individuellt och man måste testa sig fram för att se vad som funkar för en själv. Oavsett är micellärt vatten mycket lämpligt att använda för att ta bort smink och smuts från dagen på ett försiktigt sätt, utan att använda vatten. Du kan använda produkten för att rengöra hela ansiktet – då får du en enkel hudvårdsrutin där du först rengör med micellärt vatten och sedan återfuktar med en ansiktskräm. Perfekt för både stressiga morgnar och sena kvällar!

Garnier Micellar Cleansing Water finns också i en version som är särskilt lämplig för vattenfast mascara och kraftigare smink. Den är bra för de kvällar där du varit ute, kommit hem sent och vill ha en enkel och snabb lösning för att ta bort din makeup innan läggdags.

Vilket micellärt vatten ska du välja?

Micellärt vatten består som sagt av de tre elementen: vatten, en rengörande ingrediens och glykol/fettalkohol. Som med alla hudvårdsprodukter är det individuellt vilken typ av micellärt vatten som fungerar bäst för dig, eftersom vi alla har olika hudtyper och omständigheter som avgör vad vår hud behöver allra mest för att må bra. Fundera på vilken hudtyp och behov du har. Har du torr, normal eller fet hy? Använder du mycket smink eller nästan inget? Är det en produkt att ta med på språng eller till den mysiga kvällsrutinen du letar efter?

removing waterproof mascara for sensitive eyes.

 

Micellar family

Garnier Micellar Cleansing Water

Garnier lanserade sitt första micellära vatten för fem år sedan. Garnier Micellar Cleansing Water är en allt-i-ett-produkt som både rengör, tar bort smink och lugnar huden. Det finns ett micellärt vatten för alla hudtyper och för alla behov. Det klassiska Garnier Micellar Cleansing Water finns i två storlekar, och för normal och känslig hud samt torr och känslig hud (en storlek). Dessutom finns det i en Milky Water-version som har fuktgivande egenskaper från rengöringsmjölk. Det finns också en Garnier Micellar Water för vattenfast mascara och tyngre makeup, samt en versions för vattenfast mascara som passar för känsliga ögon. De har också en version för kombinerad och känslig hud, som är särskilt lämplig för de med allergi eller som har problem med överkänslighet. Se de olika produkterna här.