Varför blickar vi bakåt för att definiera det nya? Och finns modetrender fortfarande? STYLEBY spårar trender från forna årtionden och fixar den uppdaterade stilen.

Den stora grejen med dagens modetrender?

De rymmer allt. Känslomässigt och realistiskt; färgglatt och nattsvart; eklektiskt och stramt; pråligt och punkigt; slappt och smyckat. Trenderna är många och inte sällan motsägelsefulla. Vissa går så långt som att dödförklara trenden, då den är svår att urskilja i ett modelandskap som spretar så mycket att konsensus inte går att finna.

En svindlande tanke – och kul! Ett som är säkert är att mode inte är vad det brukade vara. Modebranschen, precis som alla andra branscher, kämpar med andra utmaningar än förr – som till exempel att platsa i en digital värld där familjen Kardashian/Jenner regerar, och att hitta sin egen takt när saker runt omkring en snurrar allt snabbare (Zara, we’re looking at you).

Louis Vuitton SS17

Anders Christian Madsen, fashion features director på I-d Magazine och skribent på Wall Street Journal, har hårdbevakat säsongens modeutbud. Hans dom: Det är en spännande modesäsong, och han tycker att kollektionerna känts både känslomässiga och ärliga.

”En lågkonjunktur, som den vi upplevde 2008, brukar få kreativiteten att flöda, men i stället blev varumärkena som förstenade av den finansiella situationen och vände sig till minimalismen. Det vi ser nu är reaktionen på de minimalistiska åren efter lågkonjunkturen. ” Anders Christian Madsen tycker att säsongens 70- och 80-talsreferenser känns som de mest väntade.

Gucci SS18

”Historien upprepar sig, och likt på 70-talet efter 60-talet ser vi just nu en spänning mellan drömskt och realistiskt mode – men mycket rörigare. Å ena sidan discodrömmen, å andra sidan grådaskigt skrädderi och fula läsglasögon. Sedan kom 80-talet och fuckade upp alla … Jag menar – att tv-serien ‘Dynastin’ existerade under ett årtionde präglat av inflation? Det är ju faktiskt perverst. ” Minimalisterna har bytt sida: Phoebe Philo, som jobbat i den andan sedan 2009 med Céline, gjorde under sin kollektion 2015 en u-sväng och beskrev kollektionen som ”laddad, vulgär och intensiv” (så vulgärt Céline nu kan bli … ). Nicole Phelps på Style.com menar att brytpunkten från det polerade modet till det som bryter alla regler kom redan några dagar tidigare än Céline-visningen – otippat nog med Alessandro Micheles första kollektion för Gucci. Visningen var bedårande, naiv; den gav känslan av skator som plockat på sig saker som glimmar från olika håll och från olika tider, för att landa i något som rymde mer personlighet.

Céline AW15

”Jag älskar idén att en klänning har ett minne”, sa Alessandro Michele efter visningen – en hint om vikten av ett plaggs historia, något som är på tapeten i dessa hållbarhetstider. Ett plaggs liv gör det till vårt eget och ingen annans. Och kanske famlar vi mer efter ett sedan tidigare känt sammanhang ju fler valmöjligheter vi har framför oss? Framtiden är oviss, men de gångna decennierna känner vi till och har lärt oss att hantera. ” Känslorna kring vår just nu kaosartade värld visar sig i vårt sätt att drömma oss tillbaka. Världen har ju varit i trubbel under tidigare decennier – och då har vi ju löst det. Vi hoppas på att göra det igen.

Gucci AW15

”Folk blickar tillbaka av samma skäl som de drömmer om natten: eskapism”, menar Anders Christian Madsen. ”Så mer än rädsla eller hopp representerar retrokaoset en hägring som får oss att känna oss bättre till mods, just nu. ” Det är en trevlig tanke att, likt Nicole Phelps, se Alessandro Micheles intåg på Gucci som första stoppet på en resa där modet lämnar mer utrymme för det individuella – som en välkommen reaktion på tidens antimode eller normcore. Den här hösten är således en fröjd för det personliga modet. Vi kan välja och vraka, ta lite av det ena och mycket av det andra, vända om och vrida på efter eget behag.

TIPS! STYLEBYs BEAUTY BOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR

av LISA CORNELIUSSON

Artikeln publicerades i sin helhet i STYLEBY #35 

foto IBL

NUVARANDE Vad är den stora grejen med dagens modetrender?
NÄSTA Veckans 6 hetaste vårnyheter