Magiska Marocko: Modepersonligheterna om sin favoritplats!

LOREEN, artist:

”Nador är ett österländskt Nice.”

IMG_1984_loreen_maroc_crop

Loreen i bergen ovanför Nador

”Mina rötter har jag i Nador i norra Marocko vid Medelhavets kust. Nador är lite av ett österländskt Nice, där man tar en myntate på någon av de trevliga uteserveringarna längs strandpromenaden eller handlar grönsaker och kryddor vid någon av stadens alla marknader. Själv föredrar jag att röra mig upp i bergen som reser sig söderut och utgör den nordligaste delen av bergskedjan Atlas. I Atlasbergen finner du både fina skidorter och urgamla byar där människorna i stort sett lever på oförändrat vis, sedan hundratals år tillbaka. I de lägre delarna slingrar sig vägen mellan olivlundar och gamla slottsruiner, så kallade casbahs. När det skymmer och du närmar dig bergsryggen färdas du ofta genom molnen som lagt sig att vila där. Förutom de varma människorna åker jag gärna hit för att det är otroligt fridfullt, och makalöst vackert.”

JONNA BERGH, chefredaktör:

”Solnedgången är vackrast i Saharaöknen.”

IMG_0539

Jonna i Saharaöknen

”Att sitta på toppen av ett sandberg, se solen gå ner över Saharaöknen för att sedan sandboarda ner i solnedgången … Det är nog bland det mest stämningsfulla jag varit med om. Min son och jag började i Marrakech – där rekommenderar jag verkligen att ta kontakt med något av stallen som ligger i utkanten av staden och hyra hästar och rida i det ömsom steniga, önsom gröna landskapet – och vi åkte bil över Atlasbergen, genom en stor del av Marocko, med  slutdestination Saharaöknen. Det var en lång resa, men väldigt bra och lärorikt att inte ’bara’ se Marrakech. Vi bodde i ett camp i öknen i några dagar och jag älskade varje sekund. Vi åt fantastiskt god mat, satt vid elden på kvällarna, sov i tält. Jag älskar att vara i öknen, jag blir alldeles lugn och känner mig tillfreds med precis allt. Och solnedgången i öknen är det vackraste jag upplevt. Jag har aldrig sett något mäktigare än skuggorna i sanden av oändligt många, och höga, berg av sand som blev längre och skiftade i de mest otroliga färger.”

LÄSTIPS! Stilikonens hotspot i Marocko!

PAULINA LIFFNER, designer:

”Skidåkning i Atlasbergen är en unik upplevelse.”

Processed with VSCO with f2 preset

Paulina i Oukaimeden

”En väldigt unik naturupplevelse med snö under fötterna och utsikt över öknen är skid-åkning i Oukaimeden i Atlasbergen, där skidorna fraktas med åsna. Missa inte lunch på Chez Juju, som är en marockansk tolkning av en lite glammig alprestaurang. I Marrakech är Café des Epices ett tips, med grymt läge bevid matt-basaren och alltid med magisk stämning i sin enkelhet. Perfekt för tidig frukost, lunch i solen eller mynta-te när solen går ner och böneutropen sker över staden.”

TOBIAS LUNDQVIST, modefotograf:

”Surfa i den lilla byn utanför Essaouira.”

anchor_point_big_day_surf_berbere_surf_holiday_morocco_surf_and_yoga_taghazout_copy-min_(1)

Essaouira

”Har återkommit till Marocko under många vintrar nu för att surfet är så otroligt bra. Finns inget land så nära som känns så exotiskt och långt hemifrån trots den korta flygresan. Älskar att flyga in över Marrakech och dyka ner över de vita Atlasbergen och möta de starka färgerna på fälten och den speciella tonen på husen som gör att staden ser ut att nästan brinna i solnedgången. Vi spenderar natten på någon av stadens äldre riader och bara känner av den nattliga stadspulsen på marknaden. Tidigt morgonen efter beger vi oss som alltid genom öknen med överpackad bil och fram till kusten där vi stannar i en liten by utan för Essaouira som vi alla älskar och återkommer till hela tiden. Vi surfar och värmer oss vid elden på kvällarna. Spelar en massa bra musik från hotellägarens grymma vinylsamling och badar hamam i Essaouira. Har vi tur så blir vi bortbjudna till Mohamed i år igen. Hans fru lagar byns bästa mat.”

LÄSTIPS! STYLEBYs modechef Columbine Smilles gudie till Marrakech

Psst..Res med STYLEBY till Palma i höst – mer info hittar du här