Det mest färgstarka modet beskrivs bäst i svart tryck på vita sidor. Inspireras av litteraturens 6 bäst klädda när du väljer böcker i vinter – (sen finns alla som film också)!

Litteratur- och filmvärldens 6 bäst klädda kvinnor

1. ANNA KARENINA

”Anna Karenina” av Leo Tolstoj (1877) Mästerverket har kallats för ”den första moderomanen”.

Frisyrer, tyger och accessoarer beskrivs i detalj för att beskriva personligheter och social status. Förhållandena mellan de olyckligt förälskade människorna i S:t Petersburgs aristokrati uttrycks genom klädvalen.

litteratur_mode
2013 vann filmen Anna Karenina oscar för bästa kostym med Keira Knightley i huvudrollen. 

2. LADY BRETT ASHLEY

”Och solen har sin gång” av Ernest Hemingway (1926) Hon såg ”förbannat bra ut”, lady Brett. Hennes entré iförd en snäv jumper som visade hennes kurvor ”som formerna på en snabb lyxyacht”, tweedkjol och filthatt var helt i enlighet med dåtidens mode från Chanel.

litteratur_mode

”Ava Gardner som Lady Brett Ashley”

Förebilden var verklighetens lady Duff Twysden, och Hemingway stal hennes stil till sin romans självständiga hjältinna. Bretts ansiktsdrag och hårfärg beskrivs aldrig, men hennes korta frisyr ”bakåtkammat som en pojkes” nämns flera gånger. Hennes vägran att bära strumpbyxor eller låta håret växa ut var revolutionärt. Brett svär, flirtar, röker och dricker med klass och hade en efterlängtat frigjord attityd för 1920-talets kvinnor. Hennes stil hade fungerat lika bra i dag.

3. ORLANDO

”Orlando” av Virginia Woolf (1928) Romanen är en sorts biografi över Woolfs androgyna älskarinna Vita Sackville-West. Läsaren följer Orlando och känner hen först som man och sedan som kvinna.

Kläder och accessoarer är viktiga för att beskriva förvandlingen. Först klär sig Orlando ”på under tio minuter” i ”röda knäbyxor, spetskrage, en väst i taft” och skor med ”rosetter stora som dubbla dahlior”.

litteratur_mode

”Tilda Swinton i filmatiseringen Orlando”

Orlando konstaterar att den fysiska friheten krymper ju mer stereotypt feminina plagg hen bär. Romanens narrativa röst förklarar att ”det är inte vi som bär kläder, det är de som bär oss”. Diana Orving och Stefán Orschel-Read är exempel på designer som gjort mode inspirerade av Orlando.

4. SCARLETT O’HARA

”Borta med vinden” av Margaret Mitchell (1936) Den episka kärlekshistorien under det amerikanska inbördeskriget gjorde stilikon av romanens sötsura huvudperson Scarlett O’Hara. Beskrivningar av O’Haras klänningar – från den som tillverkas av sammetsgardinerna, komplett med guldtofsar när hon fattig och desperat ska låna pengar till de kreationer i ”svart bombasängtyg med puffärm och prinsesskrage” och i ”rutig, grön taft med volanger som var och en slutade i en rosett” hon väljer till ett barbecue – är nödvändiga för att läsaren ska förstå sig på Scarlett. Den gröna gardinklänningen har blivit en nutida symbol för det historiska Södern och synts både på Barbie och små mopsar till Halloween.

litteratur_mode

”Karaktären Scarlett O’hara i ikonisk hatt.”

5. LISBETH SALANDER

”Millennium”trilogin av Stieg Larsson (2005 till 2007).

I ”Män som hatar kvinnor” beskrivs Lisbeths utseende av arkivchef Bodil Lindgren som ”en femtonårig galen anarkist”. I själva verket är hon en gotisk fullträff! De flesta som möter henne reagerar på hennes piercings och punkigt androgyna stil. Författaren jämförde henne med Pippi Långstrump och syftade på deras attityd, men det finns fler likheter. Lisbeths hår är rött, men färgas svart, och till ett möte dyker hon upp i ”randiga knästrumpor i grönt och rött”. Kostymören för David Finchers filmatisering, Trish Summerville, gjorde en ”Dragon Tattoo Collection” inspirerad av Salander för H&M 2011.

litteratur_mode

”Noomie Rapace som Lisbeth Salander i millennium trilogin.”

6. KATNISS EVERDEEN

”Hungerspelen”trilogin av Suzanne Collins (2008 till 2010) Vår tids mesta scifihjältinna och tweenidol Katniss Everdeen bjuder på en av litteraturhistoriens mest spektakulära makeovers. Katniss resa från slavliknande förhållanden i det förtryckta tolfte distriktet till att bli medieälskling i huvudstaden Capitols börjar med en minst sagt het outfit. ”Jag har på mig en enkel svart kroppsstrumpa som täcker mig från topp till tå och glansiga svarta knähöga stövlar, men det är min cape i orange, gult och rött med matchande huvudbonad som definierar själva kostymen. Cinna planerar att sätta eld på dem precis innan vår vagn rullar ut på gatorna. ” Efter filmatiseringen av den första boken skapade kostymören Trish Summerville klädkollektionen ”Capitol Couture” som såldes på Net-a-Porter.

litteratur_mode

”Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen i Hunger Games.”

Artiklen publicerades i sin helhet i STYLEBY #30
text Hanna Mellin 

foto IBL

NUVARANDE Litteratur- och filmvärldens 6 bäst klädda kvinnor
NÄSTA 5 detaljer som lyfter din look!