”Vi er røde, vi er hvide” ... Det var då det! I dag är Danmark förknippade med hela färgpaletten. Chefredaktör Rikke Agnete Dam förklarar den danska stilen och varför den just nu charmar den internationella modevärlden, perfekt läsning i pågående Fashion Week!

Köpenhamns tjejer är hetast i Skandinavien

FÖR BARA FEM ÅR SEDAN, NÄR VI DANSKA MODEMEDVETNA typer gick runt och sa till varandra att danskt mode var en stor hit utomlands, visste vi innerst inne att det var en sanning med ganska stora modifikationer. Hur många utanför Skandinaviens gränser skulle egentligen kunna namnge designer som Baum und Pferdgarten och Designers Remix – märken vi danskar var så stolta över? Den miljardstora exporten som modet genererade kunde, utöver några få undantag som By Malene Birger, tillskrivas highstreetgiganten Bestseller (som har Vero Moda-butiker över stora delar av världen), och inte de mindre danska märkena som hängde i våra garderober.

LÄSTIPS! Superstylistens Köpenhamn-guide

Det var snarare svenska modemärken som Acne Studios och Filippa K som satte standarden för skandinaviskt mode och stil utomlands. Men nu är allt annorlunda. Just nu verkar det som om internationella medier knappt kan sluta hypa det danska modet. Hypen har uppstått särskilt efter de två senaste modeveckorna i Köpenhamn, som genererat mängder av artiklar om danskt mode i stora internationella medier (Vogue.com skrev strax efter modeveckan i augusti ”Fem märken du ska lägga på minnet från Köpenhamns modevecka”): ”Skandinavien är känt för sin strama, stilrena och androgyna estetik, som hos modemärken som Acne Studios och Filippa K, norska arkitekturfirman Snøhetta och Hans Wegners möbeldesign.

Köpenhamn-streetstyle

”Thora Valdimarsdottir, Fashion Director på Costume Magazine.”

Men Köpenhamns modedesigner är av en annan ras. Starka, etablerade varumärken som Baum und Pferdgarten, och nykomlingar som Instagramproffsen Ganni och Saks Potts, står för en friare, roligare och glamorösare stil.” Flera internationella tidskrifter publicerar också guider till danska märken, till exempel brittiska Tatler, som nyligen under den entusiastiska rubriken ”Scandi-lous!” skrev: ”Danska designer är en ständig källa till streetstyleinspiration” och menade att utöver Ganni, Saks Potts och By Malene Birger bör bland annat Stine Goya, Won Hundred och Gestuz upp på säsongens inköpslista.

Läs hela artikeln i STYLEBY #50 (finns i butik fram till 1 mars)

TIPS!STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR

av Rikke Agnete Dam foto IBL & VICTOR JONES