Den 18 november förra året var det 30 år sedan Gia Carangi dog i aids, en sjukdom som skövlade stora delar av modebranschen under 1980-talet. Vi minns dåtidens största modell och blickar samtidigt framåt mot årets hetaste stjärna!

Love Magazine sätter ribben högt för 2018 med årets kanske bästa omslag (redan!). Vi fullkomligt älskar att de har återskapat Gia Carangis (vår favoritmodell genom tiderna) klassiska look på Kaia Gerber – som för övrigt är påväg att bli en av världens mest eftertraktade modeller. 2018 ser ljust ut!

Dålig koll på vem Gia Carangis var? Då tar vi dig igenom hennes liv nedan. Varsågoda!

Kaia-gerber

 

Historian om supermodellen Gia Carangi

”Det har bara varit tre tjejer under hela min karriär som har kommit in i min studio, och där min reaktion har varit ’wow’. Gia var den sista som kom in hit och fick mig att känna så.” Den legendariske fotografen Francesco Scavullo var inte den enda som blev knockad av Gia Carangi från Philadelphia, USA. I en modevärld där idealet var svala, distanserade blonda isdrottningar – modellerna var oändligt mycket mer stereotypa då än i dag – så blåste Gia in som en frisk fläkt. Hon var intensiv, extremt sexig, mörk och spännande. Gia brann! Och som alltid plockar kameran sällan upp något som inte finns där på riktigt – Gia brann även privat. Till den dagen i november för 30 år sedan då lågan till slut slocknade.

Gia växte upp under kaosartade förhållanden i en splittrad familj och barndomen var allt annat än harmonisk. I slutet av 70-talet var Gia 17 år och arbetade i disken på sin fars lunchrestaurang Hoagie City hemma i Philadelphia. Att hon inom mindre än ett år skulle bli en av de största modellerna i världen var det ingen som hade en susning om, allra minst hon själv. Att hon var en skönhet stod dock utom allt tvivel, och hon älskade att stå i centrum och blev ofta fotograferad av lokala fotografer när hon var ute och festade. En bild av Gia på dansgolvet på en klubb hamnade i händerna på den i dag extremt etablerade fotografen Arthur Elgort, känd framför allt från Vogue, som fastnade för hennes mörka och intensivt italienska drag som stod ut från det rådande modellidealet. I februari 1978, knappt 18 år gammal, fann Gia Carangi sig själv i en av de mest prestigefyllda modellagenturernas kontor i New York, Wilhelmina Models. Genombrottet kom samma år poserande naken bakom ett nätstaket för fotografen Chris von Wangenheim. Fotot blev ikoniskt – och Gias stjärnstatus ett faktum.

Innan uttrycket ”supermodell” ens fanns hade Gia redan prytt flera omslag av italienska, franska, brittiska samt amerikanska Vogue. Plus dåtidens stora kommersiella magasin Cosmopolitan. Alla stora fotografer, även namn som Helmut Newton, ville få en del av Gias skönhet och inneboende eld, som var så påtaglig och som gjorde sig så bra på bild. Nämnde Scavullo blev en viktig spelare i Gias karriär – han älskade att plåta henne. Hon var även många designers musa och många (bland dem Armani, Versace, Christian Dior och Yves Saint Laurent) använde sig av henne i sina kampanjer. Gia såg inte bara farlig och spännande ut – hon var verkligen ett wild child. Hon tillhörde en ny tid av ungdomskultur som var nyfikna, livsbejakande och orädda.

Hon var inte rädd för att posera naken, använde inget smink och bar ofta löst sittande jeans och skinnjacka i en tid när tighta klänningar var norm. De som träffade henne vittnar om hennes maskulina sätt att röra sig, och en attityd som skrek ”jag tar ingen skit”. Hon var öppet bisexuell och hade romanser med både män och kvinnor, men makeupartisten Sandy Linter var hennes livs kärlek och de två hade ett stormigt på-och-av-förhållande under större delen av Gias vuxna liv. I modellyrket hade detta aldrig skådats tidigare. Gia började synas i de stora stjärnornas kretsar. Studio 54 och Mudd Club blev hennes andra hem och det var även där hon började använda sig av allt tyngre droger, som inte var något ovanligt för den här tiden, det ansågs till och med glamoröst. Hon blev alla rockstjärnors, filmstjärnors, kungligheters och innemänniskors älskling, hennes status som modell kan jämföras med den som i dag omsluter Kate Moss.

Utifrån betraktades Gias liv som en saga, men sanningen var att hon var mycket ensam och bitvis olycklig. Med berömdheten kom en lynnighet – hon kunde stroma ut från viktiga plåtningar av enkla anledningar som att hon ”inte kände för det” eller för att hon inte gillade hur hårstylisten gjort hennes hår. Gia var en diva och drogerna var en del av förklaringen, och branschen visste om det. Gia började tappa kontrollen och ingen brydde sig riktigt. Hon erbjöds ofta droger av team så att de skulle få bilderna de ville ha. Under det tidiga 80-talet skulle modebranschen drabbas hårt av aids, branschen skövlades dagligen och många starka profiler gick bort under en kort tid. Gia var narkoman, och efter flera misslyckade försök att sluta med droger lämnade Gia New York i början av 1982 och påbörjade ett rehabprogram i sin hemstad, Philadelphia. Trots hennes missbruk och divalater ville New Yorks modescen ge henne en ny chans. Det fanns helt enkelt ingen som Gia och hennes beteende kunde förlåtas, pengarna hon drog in gjorde att reklambyråer och moderedaktörer inte kunde låta henne vara. Hon kom tillbaka, men hamnade snabbt i gamla vanor. Det finns bilder som Vogue publicerat där märken misstänkt lika nålstick syns på Gias armar, och bara tre veckor efter att hon skrivit på för Elite fick hon sparken från agenturen.

I april 1982 gör Gia det som kommer att bli hennes sista magasinsomslag, för Cosmopolitan, och bakom kameran står som så många gånger förut Scavullo. Det har då gått fyra år sedan hon gjorde sitt första omslag för magasinet. Gias något annorlunda omslagspose (hon har armarna bakom sig dolda bakom en yvig kjol) ryktas bero på att teamet vill dölja nålsticken i hennes armveck. Scavullo har aldrig kommenterat dessa rykten, men stylisten Sean Byrnes har intygat: ”Det var sorgligt. Vi fick henne till slut på omslaget, men jag kunde se skillnaden i hennes skönhet. Det fanns en tomhet i hennes ögon.” Gia överges snart av fotografer, redaktörer och designer och får inte längre några jobb. Hon återvänder till Philadelphia och tar ett butiksjobb och en bunt älskarinnor. Snart klarar hon inte av att hålla missbruket stången och råkar ut för en mängd jobbiga händelser i jakt på droger. I juni 1986 hamnar Gia på sjukhuset Warminster General Hospital i Pennsylvania. Hon har svår lunginflammation – och snart blir hon dagnostiserad med dåtidens stora lieman: aids. Den 18 november 1986 dör Gia Carangi på Hahnemann University Hospital. Hon är därmed en av de första kända kvinnor som går bort i sjukdomen. Gias skicklighet inom sitt yrke glöms dock aldrig av en bransch som i dag lärt sig uppskatta individuell skönhet och stora personligheter. Och detta mycket tack vare just Gia Carangi.

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO HITTAR DU HÄR