Hon slog igenom som modell på 1960-talet och syntes på omslagen till Vogue och Harper’s Bazaar. I dag, 50 år senare, arbetar hon fortfarande som modell. Ta del av henne många visdomar om skönhet och hälsa.

”1967 bilade jag och min pojkvän ner till Paris för att ha semester. Vi gick till den hippaste klubben, och det var på dansgolvet jag blev upptäckt utan att veta om det. I Sverige dansade man fortfarande i par, men i Paris kunde vi dansa hej vilt, och jag älskade det. Dagen efter gjorde jag  mig extra fin, därefter blev vi upphämtade av en bil som körde oss till en hemlig plats – som visade sig vara en modellagentur. Där träffade jag en fotograf som direkt bokade mig för två veckors jobb. Sedan blev jag kvar, och Paris var min bas i sju år.”

klar MG_4071

Oljor ”På den tiden använde jag bara morotsolja i ansiktet. Först rengjorde jag, och sedan smorde jag mig med oljan. Jag har aldrig skyddat huden på något annat sätt än med olja. Från morotsoljan gick jag så småningom över till kallpressad ekologisk olivolja och använde den till alltifrån att ta bort smink till att återfukta huden på hela kroppen, även mina intima delar.”

inifrån och ut ”Jag äter en grönsakssmoothie varje morgon. Först har jag i ingefära och gurkmeja, sedan grönkål eller svartkål, beroende på vad jag har i trädgården, sedan rucola och spenat, och mixar det tillsammans med äpple, avokado och massor av citron. Jag har alltid föredragit det vegetariska och det naturliga. När jag var ung kunde jag äta berg av rivna morötter med äpple och citron på. Det som du äter syns också på huden – allt hör ihop! Den kunskapen har alltid funnits hos mig utan att jag tänkt så mycket på det. Jag är fortfarande vegetarian till 95 procent. Jag äter kött en gång om året och då gör jag det med glädje och tacksamhet. Fisk äter jag ibland.”

klar_MG_3911

Ute i naturen ”När jag slutat som modell flyttade jag till Formentera och bodde där i sju år utan el, telefon och rinnande vatten. Vi bodde mitt i naturen, bland rosmarin- och timjanbuskar. Jag började varje morgon med att meditera och vi odlade allt ekologiskt. När jag sedan flyttade hem till Sverige började jag samtidigt som designer på Kenzo, och pendlade några år mellan Järna och Paris. Jag blir alltid inspirerad av Paris, hur man klär sig och är där. Samtidigt dras jag alltid till naturen, och när jag är i Paris spenderar jag mycket tid i parkerna och vid Seine. Hemma går jag ut i naturen och äter granskott och nässlor på våren.”

Doft ”Jag är egentligen ingen doft-människa, men jag har en doft som min vän Kenzo Takada har gjort för Avon som heter Life. Jag fick vara med och provdofta när han tog fram den. Han grundade modehuset Kenzo, men sedan några år tillbaka är det sålt till LVMH och han får inte sätta sitt namn på produkter längre.”

Konstnärliga ambitioner ”Jag har alltid varit sparsmakad med makeup privat, däremot älskade jag att sminka mig på jobb. På 60- och 70-talet fanns det inga makeup-artister, så modellerna sminkade sig alltid själva. Jag har en konstnärlig bakgrund, även om det blev modellkarriär i Paris i stället för konstfack, så jag tyckte om att göra min egen makeup. Först göra ansiktet som en ren kanvas och sedan jobba med skuggor. Jag var innovativ också, använde guldcrème på ögonfransarna och ögonbrynen i Harper’s Bazaar.   Det var roligt och jag fick verkligen uttrycka mig konstnärligt. Jag var också den första att vara helt naturlig och osminkad på bild.   När jag började som modell var det lösfransar, löshår, pancakefoundation och hela köret som gällde. Modellerna kom alltid sminkade till jobbet, men det gjorde inte jag och det blev till ett eget uttryck.”

Min makeup ”Smink är något extra för mig och jag sminkar mig bara ibland, som inför ett event eller en fest. Först concealer runt näsan. Sedan har jag en lätt mörkbrun ögonskugga som jag bara lägger strax över globlinjen, aldrig över hela ögonlocken för då försvinner bara mina ögon. Med med åren vet jag att inget annat än ljusa skuggor på ögonlocken funkar på mig. Jag målar innanför och mellan ögonfransarna med kajal. Jag avslutar med lite fräscht rouge på kinderna. Om jag bara gör en grej så är det att måla ögonbrynen, jag använder samma skugga som till ögonen och förlänger dem lite grann mot näsroten och ut mot tinningarna.”

klar_MG_4015

Hårvård ”Sedan håret blev vitt är det   väldigt torrt, och jag måste göra inpackningar regelbundet. Tyvärr blir det då ganska platt och jag tycker om att ha stort hår, så jag tuperar det litegrann när det sedan är torrt. Jag föredrar att tupera det framför torrschampo som jag ofta får när jag jobbar.”

Morgon- och kvällsrutin ”Fram till för två år sedan använde jag bara olika oljor, men nu har jag en hudvårdsrutin som omfattar fler produkter. Viktigast i min rutin är att göra rent ansiktet ordentligt. På kvällen smörjer jag mig sedan med M Picaut Calming Cocoon Cream som är precis som namnet berättar. Men trots att den är ganska fet smälter den in bra i huden och känns väldigt vänlig. Jag har den också bredvid mig på nattduksbordet, och det första jag gör när jag vaknar är att smörja mig med den. Sedan mediterar jag en stund i sängen innan jag går upp. Huden är ju torr när man vaknar, och att låta crèmen verka innan jag går upp motverkar det. Jag sover också med fönstret öppet året runt – det är ett måste för mig och annars kan jag inte sova. Sedan går jag upp och tvättar av mig. Sprayar en mist från M Picaut över ansiktet och sedan blandar jag en olja och crème i handen och smörjer mig. Jag är lite blank först men sedan sjunker det in.”

”M Picaut hittade jag genom att jag lärde känna Mette Picaut som skapade hudvårdsmärket. Jag gillar att de är ekologiska och att man i princip kan äta produkterna. För-packningarna är också så fina!”

”Transdermaserumet varvar jag med, använder det oftast när jag bara är hemma på ren, torr hy.”

”Avon Life av min vän Kenzo Takada.”

TIPS! I STYLEBYs sommarboxen hittar du fem fantastiska skönhetsprodukter från BareMinerals – till ett riktigt superpris!

foto kjell b persson
NUVARANDE Ingmari Lamys många visdomar om skönhet och hälsa
NÄSTA Chefredaktör Jonna Bergh: ”Proenza Schouler-look för budgetpeng!”