Hudvårdsnördar har blivit ingrediensgalna – inte så konstigt eftersom det finns några molekyler som faktiskt kan beskrivas som mirakel för huden. Vi har valt ut våra favoritingredienser som garanterat ger resultat för alla hudtyper. Lova att inkludera några av dessa i din hudvård.

Ingredienserna (och produkterna) att använda i kylan!

PEPTIDER: Talar huden tillrätta

Peptider består kortfattat en grupp aminosyror som inte är stora nog att kallas protein, dessa aminosyrefragment är byggstenarna till proteiner som kollagen och elastin, vilka ger huden fasthet och elasticitet. Olika peptider har olika uppgifter och egenskaper, men deras mest spännande egenskap är deras förmåga att kommunicera med celler och ”tala om” för dem att till exempel producera mer kollagen. Allra helst vill du kombinera olika peptider för maximal effekt, tripeptider betyder att det är en kombination av tre olika peptider.
Rätt peptider kan aktivera specifika delar av huden och hjälpa den att förbättra sin hudton, fuktnivåer, motståndskraft och skapa en jämnare hudstruktur.

Kopparpeptider arbetar bland annat antiinflammatoriskt och läkande på huden och har i studier visat sig kunna hjälpa huden med dess kollagen- och elastinproduktion, men du kan även boosta din kopparpeptidprodukt genom att kombinera den med rött led-ljus.

PHA: Syrornas syra

Polyhydroxidsyror (PHA) är egentligen ingen nyhet men har varit under patent sedan upptäckten för 20 år sedan och har bara fått användas i licenstagaren Exuviances produkter. Men sedan förra året är ingrediensen fri för alla som vill använda den, så du kan räkna med att se mer av den i många produkter framöver. PHA-syrorna är en grupp syror som kan beskrivas som AHA-syrornas dotter, eller andra generationens AHA om du så vill. De är effektiva fuktbindare, har antioxidativa egenskaper och kan även frakta bort överskottsjärn ur huden, något som kan orsaka sämre hud. De har samma exfolierande egenskaper som AHA men har större molekyler och är därmed rejält mycket snällare mot huden, faktum är att de har reparerande förmågor och du kan till och med använda dem om du har eksem, mycket känslig hy eller en nedsatt hudbarriär. De tre vanligaste sorterna att hålla utkik efter är glukonolakton, galaktos och laktobionisk syra – som bland annat används som förvaringsvätska mellan organdonationer, vilket kanske säger något om dess konserverande egenskaper … Som om inte detta vore nog så behöver du inte oroa dig över solkänsligheten som brukar komma med syror, PHA-syrornas läkande effekt på UV-skador kan faktiskt bidra till att skydda huden mot solen, eftersom de skyddar huden från UV-strålning och bryter ner fria radikaler.

Screen Shot 2018-10-30 at 16.11.18

1. Led-ljus i kombination med Hyper-Infusion-teknologi (värme, kyla och T-Sonic- pulseringar), 2 795 kr.
2. Peptidserum, Paula’s Choice Peptide Booster, 20 ml/629 kr.
3. PHA-gelkräm, Exuviance Deep Hydration Treatment, 549 kr.
4. PHA-pads, Kicks Vitamin C Peeling pads, 50 pads/129 kr.

GURKMEJA: Anti-inflammatorisk

Gurkmeja har använts i ayurvedisk och kinesisk läkekonst i tusentals år, och lagom tills vi lärt oss sippa gul latte är det dags att införliva den i din hudvård. Kurkumin, som framställs ur dess rot och som även är det ämne som ger gurkmejan dess gula färg, har starka antioxidativa egenskaper. På huden verkar kurkumin även anti-inflammatoriskt (och du blir inte gul, ämnet har renats från färgen) och den har en keratolytisk effekt, vilket betyder att den verkar upplösande på talg, då den förhindrar hudceller från att klumpa ihop sig och blockera porer. Det gör den till en superingrediens för inflammerad eller aknebenägen hud. Kurkumin kan även hjälpa till med hyperpigmentering eftersom den hämmar syntesen som orsakar överproduktionen av melanin i cellerna oavsett om det beror på hormoner, solskador eller pigmentfläckar efter olika ärr.

NIKOTINAMID: Porförminskande

Nikotinamid är hudvårdens version av niacin och en aktiv form av vitamin B3. Det är en av de mest användbara ingredienserna då den är väldigt tålig och stabil, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för att den ska börja bli inaktiv innan du använt upp den, något du ska ha i åtanke både med peptider och C-vitamin. En av dess mest uppskattade effekter är dess förmåga att förminska porerna, vilket den gör genom att sinka nedbrytningen av enzymer i huden – vilket synligt förbättrar hudens elasticitet. Nikotinamid fungerar för alla hudtyper och ger även en extra glow boost, den arbetar liksom peptider cellkommunikativt och är perfekt att kombinera med övriga fuktgivande egenskaper i dina övriga produkter. Den är även anti-inflammatorisk och kan hjälpa till med bildning av kollagen och de lipider som stärker en försvagad hudbarriär.

RESVERATROL: Super-antioxidanten

Resveratrol tillhör gruppen växtpolyfenoler – en antioxidantrik ingrediens som finns bland annat i skalet på röda vindruvor. Om du någon gång hört att rödvin ska vara bra för hjärtat så är det just resveratrolet man syftat på, det utvunna resveratrolet är dock många gånger fler potent än att dricka vin (och du får inte i dig skadlig alkohol). Resveratrol är en kraftfull antioxidant som slåss inte bara mot de fria radikalerna som skapar problem i huden, utan i ätbar form skyddar hela vår kropp. Man tror att resveratrol kan vara en betydligt starkare antioxidant än våra nuvarande superhjältar vitamin E och C, så det är definitivt en ingrediens att hålla ögonen på.

Screen Shot 2018-10-30 at 16.12.54

5. Micellärvatten med nikotinamid och gurkmeja, Verso Micellar Water, 339 kr.
6. Mask med gurkmeja, Kiehl’s Turmeric & Cranberry Seed Energizing Radiance Face Masque, 470 kr.7. Nikotinamid-gel, Elixir Cosmeceuticals Niactil 4 %, 30 ml/360 kr.
8. Serum med nikotinamid, Idun Minerals Rich Moisture Serum, 349 kr.
9. Nattserum med resveratrol, Skinceuticals Resveratrol B E, 1 479 kr.
10. Nattkräm-  och mask med resveratrol, Vichy Slow Âge Night, 309 kr.