Boka in en resa till västkusten och till den stora modeutställningen – ’Master of Couture – Balenciaga’. Det här vill du inte missa!

_Alberta Tiburzi in 'envelope' dress by Cristóbal Balenciaga, Harper's Bazaar, June 1967 © Hiro 1967

Balenciaga har alltid varit top of mind i modevärlden (möjligen med undantag av Alexander Wangs korta period som chefsdesigner) och den utställning som pågår från den 15 december på textilmuseet i Borås (tidigare på Londonmuseet Victoria & Albert Museu) är högintressant av flera anledningar. Dels har man valt att fokusera på den spanske modeskaparen Christóbal Balenciagas ”bästa” period, den period då han gav upphov till det klassiska Christian Dior-citatet: ”Haute couture är som en orkester, vars dirigent är Balenciaga. Vi andra couturiers är musikerna som följer hans takt-pinne.”

Christobal BALENCIAGA (à gauche).

Under denna period skapade han också sina revolutionerande silhuetter som än i dag lever kvar i märkets estetik. Flera av plaggen har aldrig visats för publik tidigare. Ungefär här brukar många modeutställningar nöja sig – men inte denna. Balenciaga-utställningen innehåller även en röntgensektion (!). Balenciaga var en teknisk mästare, och genom att plaggen röntgas kan du se hur han bland annat använde insydda vikter för att ge sina silhuetter det perfekta fallet. Utöver detta har man belyst Balenciagas långa historia av duktiga designer – och en del av utställningen följer med ända fram till dagens Demna Gvasalia-kreationer via namn som bland andra Nicolas Ghesquière (idag på Louis Vuitton). Dessutom tar den upp hur huset Balenciaga påverkat många av de största designer vi ser verksamma i dag, Phoebe Philo (Céline) och J.W.Anderson (även Loewe) för att nämna några. En drömutställning – glöm inte att köpa biljetten innan du bokar resa till västkusten – den här typen av utställningar blir det rusning till. 

Visste du att … Många av dem som arbetade för Christóbal Balenciaga blev stora modeskapare på egen hand, vars märken lever och frodas än i dag: Oscar de la Renta, André Courrèges, Emanuel Ungaro och naturligtvis Hubert de Givenchy.

”Master of Couture – Balenciaga” visas på textilmuseet i Borås till den 21 april 2019 – mer information finner du här