Inspireras till en intensifiering av din egen färg eller skapa en helt ny hårlook – vi har djupdykt bland modern färgvård och höstens oförutsedda hårtrender.

Hetaste hårfärgstrenderna just nu!

AW18C-MMiu-126

Miu Miu FW18.

FULA FÄRGER FOREVER
Tar vi en titt i modevärldens spåkula så äntrar vi nu en ny era där klassiska snyggfärger som balayage och cendré får samsas med punkigare nyanser som hårt platinablekt och chockrött, breda kontrasterande slingor och ”hemmaklippningar”. Håret får gärna se ut som om det kom till i ett kök någonstans i gamla Östtyskland, men egentligen är skapat av modevärldens nya hårdarling, Holli Smith, som bland annat stylar Balenciagas visningar. Din frisör kommer fortfarande aldrig att rekommendera dig att gå mer än en nyans från din naturliga hårfärg, men med STYLEBYs guide till rätt vård och återuppbyggande produkter behöver en färgning inte längre vara det oåterkalleliga åtagande det en gång var.

PREPPA MED OLJOR
Att boka första lediga tid hos sin frisör kanske verkar som det mest pragmatiska sättet att ta steget till en ny färg, men med lite tålamod och rätt förberedelser kan du spara på slitaget och i stället få större mån till ångerrätt. Undvik tuffa stylingverktyg och sulfatbaserade schampon samtidigt som du arbetar intensivt med nattliga oljeinpackningar under veckorna före en kemisk behandling. Kokosolja, avokadoolja och mandelolja har ett högt innehåll av lipider – vilket håret älskar! Dagen före din färgsession behöver du djuprengöra håret för att färgen ska fästa jämnt och kunna penetrera ordentligt, till exempel med Joico K-Pak Clarifying Shampoo, som är ett kelaterande schampo, det vill säga som binder till sig mineraler, föroreningar och klor och transporterar bort dem ur håret.

Screen Shot 2018-11-15 at 12.39.26

1. Färgmask för eftervård, Rapunzel of Sweden Color Mask ”Cherry”, 179 kr.
2. Utredande och färgbevarande sprej, Wella Invigo Color Brilliance Miracle BB Spray, 199 kr.
3. Schampo, Joico K-Pak Clarifying Shampoo, 239 kr.
4. Rengörande och vårdande behandling,
Kevin Murphy Re-store Treatment, 299 kr.

AW18BS-SiesMarjan-208

Sies Marjan FW18.

BONDA MED DIN FÄRG
Ditt hår består av disulfidbindningar, och det är de som avgör dess porositet – horn har exempelvis fler disulfidbindningar än hårstrån och är därmed hårdare – och slitande behandlingar med kemikalier kapar dessa bindningar så att proteinet i håret bryts ner, vilket gör det skört och frissigt. Det finns bondingprodukter som sinkar den här processen, som Olaplex eller L’Oréals Smartbond, och de är egentligen de enda produkter som har en förmåga att faktiskt reparera den kemiska skadan på bindningarna, genom att återskapa dem på molekylär nivå.

DIN PERFEKTA NYANS
För hemmafärgaren kan det verka som en djungel där ute, men du kan bespara dig själv mycket förvirring genom att kolla på sifferkoden på produkten i stället för bilden på förpackningen eller dess namn. Den första koden står för färgens mörkhet – ju högre siffra mellan 1 till 12, desto ljusare och vice versa, 1 står alltså för svart – och den andra koden står för undertonen.

Screen Shot 2018-11-15 at 12.40.42
1. Fjällskiktsreparerande hemmabehandling, Olaplex No. 3 Hair Perfector, 279 kr.
2. Vårdande nattmask, Shu Uemura Essence Absolue Overnight Serum, 438 kr.
3. Värmeaktiverad impregneringsbehandling, ColorWow Bionic Tonic Kale Cocktail, 279 kr.

4. Grön color corrector, Kérastase Reflection Touche Chromatique Colour Correcting Ink-in-care ”Cool Brown”, 364 kr. 

AW18BS-Fendi-035

Fendi FW18.

MJUKA RÖTTER FRÅN START
”Längden spelar stor roll när du färgar: ju längre hår, desto längre är dess historia, och du måste ha koll på vad de olika partierna varit med om innan för att nå rätt resultat”, berättar Therese Gidby på L’Oréal Academy. Det är inte nödvändigt att färga om hela håret varje gång du fått en utväxt, det skapar en beläggning av färgpigment som både blir svår att bli av med och kan gå över i en oönskad nyans – satsa i stället på att vårda dina toppar. Om din färg tappar i styrka kan du fräscha upp den med en färgad mask eller färgbomb. Är du den som vet med dig att du inte orkar hålla efter din nya färg så kan du skapa mjuka rötter från start genom att färga dina rötter i en nyans nära din naturliga som du sedan försiktigt borstar ut med en kam. Det skapar en mjuk övergång som ser naturlig ut.

POSTTRAUMATISK VÅRD
Det är inte bara sol, vatten och schampo som påverkar din hårfärg, utan även fria radikaler som finns i luften. De fria radikalerna skapar en oxidationsprocess i hårstrået som kan matta ner och bleka din färgning. Även efter din färgning behöver du undvika de starka och billigare sulfaterna i din rengöring, skippa produkter med ”sulfate” eller ”sulfonate” som är de mest slitande ingredienserna. Leta i stället efter modernare rengörare, till exempel ”glucoside” (glukosider) eller ”isethionate”. Tycker du att ditt hår blir mer poröst av din vårdande produkt? Prova att utesluta extra proteiner till håret genom produkter – när håret får för mycket proteiner ger det motsatt effekt och håret får i stället en ”grötig” konsistens.

Screen Shot 2018-11-15 at 12.42.43

1. Lugnande behandling för hårbotten, Oribe Serene Scalp Soothing Leave-on Treatment, 499 kr. 
2. Stärkande och utslätande kräm, Oribe Split End Seal Beautiful Color Treatment, 509 kr.
3. Skyddande hårmist, NoxiDoxi Pollution Blocker Hair Mist, 230 kr.
4. Färgbevarande och vårdande mask, Davines Minu Hair Mask, 298 kr.

Av Emma Veronica Foto Jason Lloyd Evans