Hälsosamt hår! Satsa på hållbar, naturlig färg och vård – inte bara ditt hår kommer att tacka dig.

Ett hälsosamt hår – med naturlig färg och vård

”Medvetna designern Stella McCartney är ett fan av Aveda och använder sig ofta av märkets produkter till sina visningar.”

”När jag jobbade på traditionell salong hade jag ständigt eksem på händerna och var rädd att jag aldrig mer skulle kunna jobba som frisör. Att gå över till mildare, ekologiska produkter var min sista utväg – och det fungerade”, berättar Nina Nordahl, frisör och grundare av salongen Clean Organics på Kungsholmen i Stockholm.

”Eksemen försvann snabbt och jag har inte haft några problem sedan dess. Nu finns det inga alternativ för mig.” Just nu går det en grön våg genom hårbranschen och det är inte bara medvetna frisörer och hårstylister som gör aktiva hårval för miljö och hälsa. Stella McCartney, som alltid ligger i framkant när det gäller miljöfrågor och djurrätt, jobbar med Aveda backstage på sina visningar. Aveda har funnits sedan 1978 och har blivit ett riktigt kultmärke. Efter en resa till Indien startade frisören Horst M Rechelbacher Aveda med ayurveda, den uråldriga indiska läkekonsten, som inspiration.

Aveda har fortfarande starka kopplingar till Indien, och jobbar holistiskt både med ekologiska ingredienser och välgörenhetsprojekt. Lotta Sebzda, frisör och grundare av Salong Hej i Stockholm, har använt sig av Aveda i tio år. ”Aveda kompletterar min övriga livsstil, jag är vegan och noga med att leva rent, hälsosamt och ekologiskt, men som frisör utsätts man ständigt för starka och potentiellt farliga kemikalier. Jag har jobbat som frisör i 30 år och jag har aldrig direkt mått dåligt, men jag vill bara jobba med produkter som jag kan stå för och med företag som jag delar värderingar med. Aveda är en njutning både för mig och kunden. Och jag vet med säkerhet att allt jag lägger i kundens hårbotten bara är bra och vårdande.” Det som främst skiljer salongen Clean Organics från en traditionell salong är färgerna. ”Vi färgar enbart med hjälp av växter och örter. När det gäller alla övriga produkter försöker vi också jobba så naturligt som möjligt – de får inte innehålla plaster eller silikoner och måste vara ekologiska. Samtidigt vill vi vara en modern salong – det ska inte kännas underligt att vara här. Det är lite andra dofter, men inget är flummigt hos oss”, säger Nina Nordahl.

 

Stella McCartney backstage

Fungerar det att färga med örter?

”Det gör ju det – vilket är fantastiskt! Man får ett mycket mer levande resultat och det blir inte lika påmålat som en traditionell, kemiskt framtagen färg, utan håret behåller mycket av sina fina, naturliga skiftningar”, säger Nina. ”Det finns vissa begränsningar – om man är väldigt mörk och vill bli blond kan det vara svårt. Det går inte att gå lika många steg från sin riktiga nyans, men många som är inne på det här tänket brukar ändå vilja ha en mer naturlig färg”, säger kollegan Evelina Gardell. ”Egentligen klarar inte håret så stora färgförändringar och det är därför man i vanliga fall stoppar så mycket plaster och silikoner i håret för att maskera skadorna. Det är också lätt att bli beroende av fönen och platttången eftersom strukturen är förstörd, och utan en massa styling ser håret risigt ut, men man missar en naturligt vacker form. Vi jobbar på ett helt annat sätt och försöker skona håret och därmed få fram en bättre kvalitet. Örterna lägger sig också runt strået och skyddar det”, fortsätter Evelina Gardell.

Vad är det för örter?

”Bland annat henna och indigo för mörkare färg. Vi har vissa grundrecept som vi utgår från men sedan får varje kund sitt unika recept som vi väger till minsta lilla gram och blandar med uppkokat vatten. Innan vi färgar har vi alltid tydliga konsultationer, speciellt om du är ny kund, så att du vet vad du kan förvänta dig”, säger Nina.

Hur mycket ljusare kan du gå?

”Några steg. Vi jobbar också med en ren väteperoxid utan några andra kemiska tillsatser. Traditionella salonger använder sig av kemiskt sammansatta emulsioner, vi blandar med naturliga saker som lera och späder den med vatten. Vår väteperoxid är godkänd som en ekologisk behandling.”

Stella McCartney Backstage

Hur vårdar man sitt örtfärgade hår på bästa sätt?

”Först och främst ska du använda ett ekologiskt schampo och balsam. Vanliga schampon öppnar alltid upp hårstrået lite grann, medan ekologiska schampon oftast inte gör det, och färgen håller bättre”, säger Nina.

”Många upplever att ekologiska schampon inte rengör lika bra, men de flesta är bara vana vid starka tvättensider, och ett naturligt schampo är snällare mot hår och hårbotten. Även om man har en traditionell färg kan man ha stora fördelar med ett mer naturligt schampo”, säger Evelina. ”Många slipper sina hårbottenproblem när de går över till ekologiskt eftersom produkterna är mycket mildare. Om man fortsätter ha problem tror jag man har en obalans som läkare ska kolla på”, säger Nina. Alan Buki, grundaren av hårmärket O&M, led också av kontakteksem, och för att kunna fortsätta jobba som frisör börja – de han leta alternativ till ammoniak och andra starka kemikalier.

LÄSTIPS! Skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahns 6 naturliga hårfavoriter!

Tillsammans med sin fru Jose Bryce Smith hittade han svaret hemma i den australiensiska naturen, och växtextrakt är grun – den i produkterna. O&Ms motto är ”stress free hair” vilket innebär att man inte ska utsätta håret för onödigt slitsamma processer. Produkterna innehåller därför till stor del rena, naturliga ingredienser – men de lovar samtidigt ett profes – sionellt resultat. Hårfärgerna är inte bara ammoniakfria, de innehåller heller inte färgämnena resorcinol och parafenylendiamin (PPD), två vanliga ingredienser i traditionell hårfärg som kan ge upphov till allvarliga allergier. De senare misstänks också vara giftiga för vattenlevande djur och växter och det kan heller inte uteslutas att det är giftigt för människan.

Stella McCartney

”PPD kan ge upphov till hemska allergier, och ju mer man utsätts för det, desto större risk är det att man drabbas”, säger Karin Saleh, färgtekniker på O&M. Som tur är har många märken tagit bort PPD och precis som O&M har man ersatt det med pTDS – p-toluendiaminsulfat. Studier från hårindustrin visar att över 50 procent av de personer som inte kan använda hårfärg som innehåller PPD på grund av allergi i stället kan använda alternativet pTDS. ”Resorcinolen är det tyvärr inte lika många som har plockat bort, så där ligger O&M i framkant. Ämnet är framför allt miljöfarligt, och hamnar det i sjöar förgiftas fiskar och vattenliv.” Resorcinol har ersatts med 2-metylresorcinol eller 4-klorresorcinol – beroende på vald nyans.

LÄSTIPS! Frisyrer 2018 – här är hårfärgerna och klippen som gäller i år

Enligt huddatabasens ”Skin Database” leder dessa kemikalier till lägre grader av allergi. De verkar inte heller påverka miljön i samma utsträckning som resorcinol. Ammoniak har ersatts med MEA – ett alkaliskt ämne som öppnar upp hårets fjällskikt så färgen tränger in i håret och helt absorberas. Det luktar inte och är skonsamt mot händer och hår. ”Stiger du in i en salong där de jobbar med ammoniakbaserad färg, säg klockan 17 då alla är i gång, då känns det i luftvägarna. Samtidigt är O&M ett professionellt märke och du ska kunna få dramatiska resultat”, säger Karin Saleh. ”Däremot torkas inte håret ut alls på samma sätt som när man färgar med ammoniak, utan håret behåller mycket mer liv och glans.” ”O&M har två olika typer av färg och jag brukar jämföra dem med läppglans och läppstift – den ena är mer skir och den andra täckande. Ofta krävs det väldigt lite färg på längderna eftersom de har varit med väldigt länge, och det brukar räcka med en toning, det kan till och med hålla bättre ibland beroende på hårets kondition.

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR

foto IBL