Din ansiktsrengöring kan vara den lömska anledningen till att du inte har lystern du förtjänar. Vi hjälper dig att hitta rätt och du kommer aldrig att känna dig torr, stram och glåmig igen.

RENGÖR RÄTT OCH LÄGG GRUNDEN TILL DRÖMHYN!

Låt oss gissa. Du har badrumsskåpet fullproppat med lite för dyra serum, mirakelkrämer, retinolsyror och den renaste mandeloljan du kunnat hitta men förbannar fortfarande den svenska, torra luften för att du aldrig riktigt känner dig exakt så där återfuktad och glowy som du förtjänar att vara. Visst, det extrema svenska klimatet är kanske inte det optimala, men har du någonsin undersökt vad din rengöring innehåller?

”Backstage på Victoria Beckham SS18.”

Det finns skandalöst många ansiktsrengöringar på marknaden som har ett så pass uttorkande och rubbande pH-värde att diskmedel verkar skonsamt i jämförelse. Din hud har naturligt ett pH-värde runt 4,5–5,5. Ett pH-värde i en rengöring som ligger för långt från hudens eget rubbar hudens balans. Framför allt ett mer basiskt pH-värde bjuder på sikt in dåliga bakterier och mikroorganismer, men de basiska och uttorkande produkterna kan även leda till rynkor, överkänslighet, och andra hudproblem. Kasta ut rengöringar som rånar huden på naturlig fukt och surhetsgrad och ersätt dem med en av alla de nya, pH-vänliga och återfuktande produkterna som, äntligen, finns att välja på.

Den ideala rengöringen hjälper dig att tvätta bort smuts, smink och döda hudceller men lämnar kvar goda bakterier och enzymer och en lagom dos av dina naturliga oljor. Vi har sedan barnsben lärt oss att skrubba, sprita och löddra och helt enkelt tagit det för en sanning att den där squeeky-clean friktionskänslan är synonym med renhet. Faktum är att om din hud känns squeeky så har du inte bara tvättat bort alla dess naturliga oljor och fetter, utan också tillfälligt chockhöjt dess pH. Vanor som att tvätta håret dagligen och skrubba oss med löddrande sulfater är relativt nya påfund som togs i bruk samtidigt som masskonsumtionen satte fart. Efter senaste årens svallvåg av DIY-beauty med naturliga oljor som cleansers och allsköns hemmabryggda hårtvättslösningar har marknaden kommit ikapp och fattat läget.

KÖP RÄTT RENGÖRING Det du först och främst bör se upp med när du köper en rengöring är, förutom sulfaterna som är den ingrediens som gör att en produkt löddrar och ger ett högt pH, är när alkoholer som torkar ut huden står bland de första ingredienserna i din produkts innehållsförteckning. De dåliga, uttorkande alkoholerna (jo, det finns faktiskt återfuktande alkoholer) är särskilt vanliga i ansiktsvatten. De bra fettalkoholerna, eller fettsyrorna, står oftast listade som cetyl-, stearyl- eller cetearyl alcohol.

  • FET HY? VÄLJ EN FETRENGÖRING När en produkt med ett högt, alkaliskt pH och starka avfettande ingredienser kommer i kontakt med huden kan det förutom den tillfälliga torrheten du både känner och ser dessutom leda till att sebumproduktionen störs. Målet är inte, som många felaktigt tror, att minimera sebumproduktionen till noll, utan syramanteln, hudens eget inbyggda skydd, fungerar bäst när sebumproduktionen är alldeles lagom vilket du hjälper den att uppnå med produkter med rätt pH. En fungerande och balanserad syramantel står pall både för de dåliga bakterierna och yttre hot som avgaser och andra gifter i luften omkring oss.
  • RÄDDNINGEN FÖR DEN EXTRA KÄNSLIGA Om du har extra känslig hud är det en bra idé att välja en rengöring som inte behöver sköljas bort med vanligt vatten eftersom även vanligt kranvatten har ett basiskt pH – i Stockholm ligger till exempel kranvattnet så högt som pH 8,5 – och i stället försöka hålla sig helt på den surare sidan av skalan. Många rengörningsbalm med lågt pH kan i stället torkas bort med micellärt vatten på en bomullspad eller en ren handduk.
  • ANAMMA KOREANSKT Att ge sig på den koreanska hudvårdsrutinen med dess tio steg kan verka hopplöst invecklat för oss minimalistiska skandinaver, men många som testar den blir hooked av resultaten. Rutinens rengöringsdel består av en oljebaserad rengöring, en vattenbaserad dito, en peeling och en toner. Bland K-beautyhyllorna är basiska produkter sällsynta eftersom höga pH-värden är ett totalt no-no. Om du är osäker på en produkts pH-värde så skriver många webbutiker i dag ut pH, och gör de inte det så är Google din bästa vän; det finns med all sannolikhet en hudvårdsnörd någonstans som har tagit reda på pH-värdet åt dig. Är man riktigt hardcore kan man beställa hem små stickor som mäter värdet i valfri produkt hemma för några tior.

PSST! Är det katastrof i badrummet och valet står mellan den vita handtvålen och intimtvålen; välj den senare! Intimtvål har ett lågt pH för att inte rubba dina slemhinnor och blir därmed ett bättre (panik-)val även för huden i ditt ansikte. Här är annars några favoriter:

 

Micellärt vatten, Idun Minerals Micellar Water, 219 kr.

Rengöringsolja, Elemis Nourishing Omega-rich Cleansing Oil , 459 kr.

Rengöringsmousse, Klairs Rich Foaming Cleanser, 279 kr.

Rengöringbalm, Clinique Take the Day of Cleansing Balm, 305 kr.

Rengöringsgel, CosRX Low pH Good Morning Cleanser, 125 kr.

Psst! Nu kan du prenumerera på STYLEBY Beautybox – mer information hittar du HÄR!  Och glöm inte att du kan lyssna på sprillans nya avsnitt av podden Skönhetsredaktinonen här