”Det som är unikt med Grekland är sol och bad med milslånga stränder ihop med en enorm kulturskatt på en och samma plats”, säger Marina Kereklidou. För STYLEBY ger Marina sin syn på varför du ska åka till Grekland nästa gång.

 

Grekland

BÄSTA TIDEN ATT RESA TILL GREKLAND

”Om du vill sola och bada åker du på sommaren. Vill du satsa på kulturen och antiken rekommenderar jag att åka på våren då allt står i blom – eller sen höst då du kan njuta av de brända tonerna i landskapet och de fortfarande varma dagarna.”

OM GREKISKMYTOLOGI …

”Alla borde läsa ’Odysséen’ och ’Iliaden’. Alla tolv gudar med sina olika egenskaper och interna intriger är spännande. Själv tycker jag framför allt om de många starka kvinnorna. Hera som försvarade sitt revir, Afrodite den sköna, Athena den visa… Den mest fascinerande historien är nog ’Ifigenia i Tauris’, också det ett drama, skrivet av Euripides, och mer drama än så är det svårt att hitta. Läs på om grekisk mytologi innan du besöker en antik plats, det blir så otroligt mycket roligare att vistas i miljöerna då.”

Parthenon på Akropolis

Parthenon på Akropolis

OM DEN VACKRASTE ANTIKA BYGGNADEN…

”I mitt tycke är det Parthenon på Akropolis, byggt på högsta punkten i Aten där man samlades under antiken och offrade till gudarna. Belyst på kvällarna påminner den om den mäktiga tid då filosofer och tänkare grundade demokrati och andra stora och viktiga begrepp. Jag rekommenderar verkligen att ta dig tid att besöka en sevärdhet. Läs på om det så att du berikar din själ med kultur – det är rikedomar ingen kan beröva dig. Besök gärna det nybyggda Akropolismuseet. Det ligger ett stenkast från Akropolis över en plats av gamla ruiner och med genomskinligt golv så att du kan se historien under dina fötter. Med enorma glasfönster mot Aten och Akropolis binder museet samman gammalt och nytt.”

Ta ett dop på Grekland

BÄSTA VANDRINGSLEDERNA I GREKLAND

”Jag rekommenderar verkligen att vandra till Klostret på Meteora som är uppbyggt på en bergsklippa, en vandringsled med unik utsikt över bergen. I Samaria nationalpark på Kreta finns Samariaravinen, en enorm bergsklyfta – och en otroligt härlig vandringsled. Och naturligtvis är det fantastiskt att vandra på Olympusberget.”

OM VAD DU SKA ÄTA OCH DRICKA …

”Fisk, garides saganaki (gratinerade räkor i tomatsås) och grillad bläckfisk på en liten taverna vid stranden. Ät detta ihop med alla tusen små rätter, som tzatziki, htipiti (kryddstark fetaoströra), taramosalata (fiskromsallad) och greksalladen, xoriatiki, förstås. Avsluta med en frappe me pagoto – kallt Nescafé med vaniljglass.”

OM VAD DU TAR MED DIG HEM …

”Det finns en mängd härliga ekologiska olivoljor att köpa i Grekland, jag menar att den grekiska olivoljan är den bästa kring Medelhavet. Köp även den grekiska ekologiska honungen. Den produceras av bin som betar i blomfält och har en ljus ljuvlig doft och mild blommig smak.”

Grekland

KOM I GREKISK STÄMNING …

”Se ’Det stora blå’, filmen från 1988 av Luc Besson som är inspelad på den vackra ön Amorgos. Jag har sett den minst tio gånger. Lyssnar gör du förstås på ’Zorba’ – taktfull, långsam musik som ökar takten till klimax, och gör så att det blir omöjligt att sitta still. Musik du bara måste dansa till! Sång och musik har alltid haft stor betydelse för grekerna, som är ett härligt utåtriktat folk som överlever allt.”

OM GREKISKA KVINNOR ATT INSPIRERAS AV…

”I fråga om stil vill jag framhålla operasångerskan Maria Callas. Grekinnor har oftast allt fixat, naglar, hår och full on makeup. Deras stil ligger långt från den svala skandinaviska stilen – i Grekland anser man att ’more is more’ ! Läs gärna också om den mytomspunna Laskarina Bouboulina som är en grekisk nationalhjälte. Hon var kommendör i flottan under det grekiska frihetskriget i slutet av 1700-talet. En stark feminist från Spetses, som är en ö utanför Aten.”

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden medfantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR

Av MARINA KERKLIDIOU Foto IBL, MARINA KEREKLIDOU