Perfekt hy finns – det gäller bara att välja en foundation som passar. Lancômes expert tipsar om hur du lyckas med din bas och undviker de vanligaste missarna.

Så väljer du rätt foundation

Partynätter, vaknätter och en självkritisk selfiekultur kräver lojala kamouflagekompisar som täcker upp för oss i alla lägen. Foundation är kanvasen i varje look och för många den absolut viktigaste makeupprodukten. Det händer dessutom mycket spännande på foundationfronten och drömmen om perfekt hy är faktiskt möjlig med nya revolutionerande formuleringar. Lancômes nordiska makeupartist Henrik Steen guidar dig rätt i foundation-djungeln.

Foundation-så hittar du rätt

Hur testar jag ut rätt foundation färg på bästa sätt?

”Testa på halsen i dagsljus. Färgen kan då ibland kännas för ljus för resten av ansiktet, men det är den nyans som ger det mest naturliga resultatet och på detta sätt undviker du att skapa en kant.”

Var hittar jag foundation för mörkare hudtoner?

”Lancômes senaste foundation Teint Idole Ultra Wear finns i 24 nyanser, och totalt har Lancôme över 80 nyanser i olika format och texturer i sitt sortiment – det finns garanterat något för alla.”

Jag vill ha en naturlig täckning, men samtidigt jämna ut.

”Applicera bara foundation där det behövs, oftast i T-zonen och på röda områden – inte i hela ansiktet. Börja i pannan och fortsätt sedan nedåt i mitten av ansiktet.”

Vad är bäst att applicera foundation med? Svamp, pensel eller fingrar?

”Värmen från fingrarna gör foundation lätt att applicera och få jämn. När man använder svamp blir resultatet mer mättat och passar dig som vill ha mer täckning. Borste ger samma lätta känsla som fingrar, jag brukar börja applicera med fingrarna och sedan sudda med en pensel.”

foundation applicera med borste

När applicerar jag concealer, före eller efter foundation?

”Efter, och bara där du vill täcka lite extra, som under ögonen eller röda områden.”

Hur får jag min foundation att hålla extra länge?

”Här kommer primern in i bilden. Primer appliceras innan foundation och ger en längre hållbarhet till basen. Generellt tenderar matt foundation att hålla längre och därför föredrar jag oftast det.”

Hur gör jag för att bättra på min foundation under dagen utan att det blir kakigt?

”Börja med att ta en servett och pressa över ansiktet för att suga upp överflödig svett och talg. Dutta sedan en concealer över områden där det behövs. Det är viktigt att du duttar och inte drar, så du inte råkar svepa bort din befintliga foundation. Om du är behov av ytterligare en touch-up under dagen är Teint Idole Ultra Cushion Foundation perfekt att ha med i väskan – en flytande foundation i kompaktform.”

Hitta rätt foundation

Slutligen, låt det ta tid att prova ut en foundation. Gör research och gå till skönhetsdisken för att få rätt nyans. Har du rätt foundation är resten enkelt. Tyvärr kan ingen foundation i världen fixa riktigt dålig hy. Men alla kan få bra hud, det gäller bara att ta hand om den.

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR

foto IBL