Är du intresserad av modern konst? Då kanske du har stenkoll på Miami Art Basel! Nor Toma (PR Manager för Happy Socks) tar dig med under en sprängfylld 5-dagars konstmässa. De här är Miami Art Basel!

Miami Art Basel – årets största konsthändelse

Mycket har hänt med en av världens mest berömda konstmässor genom åren. En något sömnigare version lanserades i Hong Kong 2013, Asiens New York, men det är fortsatt i Miami man flockas (troligtvis är det många som ser det tropiska klimatet och Miamis pastellpalett med kitsch och palmträd som ett trivsamt inslag i december månad).

Vissa bedömer Art Basel och dess omgivande utställningar som något i stil med en glorifierad loppmarknad, medan fler inflytelserika celebriteter än någonsin florerar bland tusentals konstnärer som både bemästrar och undersöker modern konst som uttrycksmedel. Det är folkfest. Det sjuder av hype.

Femdagars-mässan (eller designveckan som den nu kallas) är sprängfylld med kontraster, det är högt och lågt, ett spännande sätt att se samtidskonst och kartlägga spirande trender på. Och det finns mycket att se, riktigt mycket.

Den drömlika och surrealistiska sci-fi installationen där teknik på ett gripande vis möter natur är skapat av Studio Drift. Långhelgens inofficiella invigning på moderiktiga Faena Hotel består av svävande drönare som tack vare inprogrammerade algoritmer fått ett flockliknande beteende liksom ett fiskstim i skyn.

Det är cocktailklänningar, konsthandlare, samlarsalonger, ambulerande crémant-vagnar, allt elegant kurerat med högt värderade konstverk. Det är måleri, skulptur, fotografi, installationer och lite, lite videokonst. Nathalie Djurbergs prickig-korv- modellering omslagen i sidenblå rosett lyckas bryta upp det något strama evenemanget.

Ett uppskattat avbrott blir de mer lekfullt upplevelsebaserade satellitutställningarna som Untitled, Scope och Pulse, där cutting- edge konstnärer experimenterar ytterligare med mediet. Det osar underground, innovation och nydanande internationell talang. Millennieskiftets briljanta nykomlingar som växt upp med den digitala erans urbana konsthistoriska data skapar här ännu mer debatt kring vad konst faktiskt kan vara.

I området Wynwood, som påminner om Göteborgs Majorna alternativt Stockholms Söder, dominerar graffitin, luffarslöjden, virtual reality och allt annat som inte fick rum i de stora mässhallarna. En lokalpatriot påstår att det var här allt vad gäller konstveckan egentligen började.

Det sker något oändligt fascinerande när en tumblr-bloggosfär-inspirerad figurativt broderad matta i magenta-cerise som verkar handla om iphones och oralsex, delar mässyta med blockfärgade italienska renässansskulpturer i modern fusion-twist. Det hela känns väldigt artsy och nästan lite rart när det omfamnas av Miamis uttrycksfullt färggranna tropik-kitsch och julgransljusbeklädda palmträd.

Miami Art Basel avslutas med en ståtlig ceremoni på ännu ett chict hotell (läs: klubblokal) med internationellt framstående DJ’s, mängder med gäster, mer drinkar, mer konst och bowlingbanan. Det är mer av hela rasket, och jag känner mig upprymd och perplex på en och samma gång.

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR