Fixa din drömhy med hjälp av serum. STYLEBYs Anja Skeppe Grahn handplockar de serum vars ingredienser har förmågan att verkligen förbättra din hud. Bered dig på maffig läsning, men belöningen är mega: Resultat garanteras!

Fixa din drömhy med hjälp av serum. Skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn visar vägen till din drömhy.

Nytt om retinol

Länge har retinol (vitamin A) varit den givna källan till vacker hy och superingrediensen som tacklar alltifrån rynkor och pigmentfläckar till slapphet, ärr och akne. Det är också få andra ingredienser som har så mycket studier och forskning bakom sig, och nästan alla hudvårdsmärken har produkter med retinol. Dock är den riktigt effektiva varianten, Tretinoin (vitamin A-syra), som kan arbeta direkt på cellnivå receptbelagd i Sverige. I ”vanlig” hudvård har vi retinol (vitamin A) eller andra derivat av retinol, så kallad pro-retinol som retinyl palmitate, retinyl acetate och retinyl linoleate. Retinol (vitamin A) omvandlas så småningom till tretinoin på huden, men under den processen minskar effekten och det tar längre tid att se resultat. ”Pro-retinol” måste först omvandlas till retinol som sedan i sin tur kan omvandlas till tretinoin, men på vägen dit försvagas ingrediensen så mycket att resultatet blir närmast obefintligt.

Nu har hudvårdsmärket Medik8, tillsammans med ett forskarteam i Sydkorea, tagit fram en ny typ av retinol, med namnet r-Retinoate, som har samma effekt som tretinoin, dock utan de eventuella biverkningarna som läkemedlet kan orsaka. I jämförelse med ”vanligt” retinol är effekten åtta gånger mer kraftfull. Dessutom är den inkapslad, stabil och är inte känslig för UV-ljus vilket gör att den kan användas dagtid och i princip inte skapar någon irritation.

LÄSTIPS! 9 ekologiska hudvårdsprodukter skönhetsredaktören älskar

DNA-test för optimal hudvård

Lär känna din hud på djupet och få reda på exakt vad du ska fokusera på för att bevara och förbättra kroppens största organ – nu erbjuder ett antal salonger och kliniker i Sverige DNA-test med kompletterande serum som är anpassat efter just dina arvsanlag.
Victus Medicial Group har utvecklat Solution by DNA tillsammans med Liliane Sallander, kemist och grundare till Infinigra.
”Hittills har det bara varit möjligt att analysera huden med hjälp av synliga tecken och ytliga förändringar. Men med hjälp av DNA-analysen kan vi förstå hudens genetiska svagheter och styrkor”, säger Liliane.

Hur vi lever är den viktigaste faktorn för hur din hy utvecklas, och ett DNA-test kan vara en vägvisare. 16 genetiska markörer analyseras, till exempel om man har en genetisk variation som gör att huden har ett sämre skydd mot UV-strålning.

”Utifrån markörerna får vi fram information som vi kopplar ihop med aktiva ingredienser till ett serum.”
Serumet är ett komplement till din övriga hudvård och du kan blanda några droppar i en klick av din favoritcrème varje morgon och kväll. Förutom de aktiva ingredienserna är serumet så enkelt som möjligt och ska fungera med all annan hudvård.

Ditt DNA-test förstörs permanent sju dagar efter att det har kommit till laboratoriet. Din hudterapeut hjälper dig så klart med råd men har inte tillgång till ditt test.
”Vi jobbar enbart kosmetiskt. Testet mäter enbart din huds genetiska styrkor och svagheter och kartlägger inte dina anlag för sjukdomar”, säger Liliane.


Drömhy med Retinol

Medik8 r-Retinoate Cream, 1 995 kr.
Bioeffect EGF Serum, 1 299 kr.
Advanced Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum, från 510 kr.
La Mer Revitalizing Hydrating Serum, 1 700 kr.
Solution by DNA, 5 495 kr.
Akademikliniken Pure Glow Oil, 1 695 kr.

Stärk huden med cellaktivatorer

1986 tilldelades Stanley Cohen Nobelpriset i medicin efter att ha upptäckt EGF och dess viktiga biologiska funktioner i människans hud. EGF står för Epidermal Growth Factor och är en del av den naturliga signalprocessen som hudcellerna använder i sin kommunikation för att se till att huden ser frisk ut. När vi blir äldre avtar hudens naturliga produktion av EGF och andra cellaktivatorer, huden blir därför tunnare, mindre fast och elastisk, vilket gör att rynkor uppstår. Isländska Bioeffect är ett av förgrundsföretagen när det kommer till EGF i hudvård. Deras utvecklare har fått en kornväxt att tillverka ett EGF i sitt frö som är identiskt med det som finns i vår egen hud, och som accepteras som vårt eget när det appliceras. Genom att fylla på med EGF får man en stärkande effekt och hudens tjocklek och densitet ökar. EGF används också i sjukvården, bland annat för att läka sår, men då i högre dos än i hudvården.

Rätt fett och mycket fukt för mjuk hy

Huden består till stora delar av olika fetter (lipider) som främst samarbetar för att stärka hudens fuktighetsbarriär. De vanligaste och naturligt förekommande lipiderna i hudens hornlager är ceramider som utgör ungefär 40–50 procent, medan kolesterol utgör 25 procent och fria fettsyror ytterligare 10–15 procent.

”Tänk dig din hud som en vägg där dina hudceller är tegelstenarna och fetterna är murbruket som håller dem samman”, säger dr. Dendy Engelman, hudläkare på Elizabeth Arden.
Men med åldern minskar ceramiderna i huden.
”När huden förlorar sin förmåga att ersätta förlorade ceramider kan den inte längre binda samman hudcellerna. Resultatet är en hud med mindre fasthet och klarhet, och en torr, trist yta”, säger dr. Dendy Engelman.
Att tillföra ceramider hjälper hudens egen förmåga att binda fukt och därmed ge en smidig och vacker hy. I nästan 30 år har Elizabeth Ardens gulkapslar hjälpt fuktfattig hy – nu har formulan uppdaterats med fler ceramidvarianter, kolesterol och fettsyror. Dessutom extra vitaminer och vårdande, botaniska extrakt. Ung som gammal, fet eller torr – oavsett hudtyp behöver alla fukt, och La Mers renodlade fuktserum Te Revitalizing Hydrating Serum levererar fukt på ett väldigt sofistikerat sätt med fermenterade, marina extrakt.

TIPS! Tyck till om oss och tjäna pengar på dina åsikter