Kate Moss, Naomi Campbell, Madonna, Rihanna, Anna Wintour, Victoria Beckham, Adriana Lima, Claudia Schiffer, Gisele Bundchen, Carla Bruni … Alla är de fotograferade av Ellen von Unwerth och är inkluderade i utställningen ”Devotion!” som visas nu på Fotografiska i Stockholm. 

Modefotografen Ellen von Unwerth: ”Jag leker gärna med könsroller”

Ellen von Unwerth är en av förhållandevis få etablerade kvinnliga modefotografer (svenska Camilla Åkrans är en annan) och hon började fotografera för 30 år sedan när hon, då själv modell, fick en kamera av sin pojkvän. Två månader senare plåtade hon sin första kampanj (för Katherine Hamnett) och det stora genomslaget kom med de sexiga Guess-kapanjerna hon gjorde tillsammans med Claudia Schiffer i slutet av 80-talet. STYLEBY träffade Ellen på Fotografiska i Stockholm.

Ellen von Unwerth

ELLEN VON UNWERTH OM … SVERIGE

”Jag har varit här tidigare och bland annat gjort en video för Icona Pop. Jag hade även hört talas om midnattssol och såg fram mot att plåta till ett eget projekt i den, men blev väldigt besviken när solen gick ner klockan tio! Jag hade inte insett att midnattssolen var mer norrut – jag måste åka dit snart och fotografera.”

ELLEN VON UNWERTH OM … UTSTÄLLNINGEN

”Utställningen handlar om kvinnor, som är det som jag helst fotograferar. Det finns några män med i utställningen också ska sägas (David Bowie är en av dem, tillsammans med Kate Moss), och jag fotograferar ju även män. Utställningen är uppdelad i sju rum som alla är döpta efter olika känslolägen.”

ELLEN VON UNWERTH OM … OM KVINNOR


”Kvinnorna i mina bilder har alltid övertaget, de är alltid i kontroll. Jag är ju själv kvinna så något annat skulle inte kännas naturligt för mig. De är aldrig offer utan alltid den starka. Även när de befinner sig i en extremt sexig pose så ser du i deras ögon att det här är något de har kontroll över. Ofta är kvinnorna både vackra och lite farliga. Du vet inte om de ska älska dig – eller döda dig, haha.”

ELLEN VON UNWERT OM … BILDEN PÅ KATE MOSS OCH NAOMI CAMPBELL I BADKARET (VOGUE US, 1996)”Det här var en haute couture-story för amerikanska Vogue. Plötsligt insåg stylisten att Naomi och Kate inte hade kläder på sig längre och i all hast satte vi på dem de här fantastiska hattarna och satte tjejerna i badkaret. Jag tycker att det här är bästa bilden från den plåtningen, den är underbar.”

ELLEN VON UNWERTH OM … SIN ARBETSMETOD


”Det är alltid en lättsam stämning på mina plåtningar. Mycket musik och bra team! Jag tycker om att leka och uppmanar de jag fotograferar att vara spontana. Jag har alltid en idé om vad jag vill ha ut av en plåtning, men jag älskar att fotografera människor med personlighet som lever ut, så du får roliga och lättsamma bilder. Jag gillar modeller som kan agera framför kameran, vara en karaktär. Jag tar alltid många bilder och jag är snabb. En del fotografer vill ha en mer ansträngd atmosfär och vill inte plåta förrän efter midnatt och låter folk vänta – men det är inte min stil alls.”

ELLEN VON UNWERTH OM … ATT LEKA MED KÖNSROLLER

”Jag var en av de första modefotograferna som lekte med könsroller och fotograferade kvinnor maskulint och klädda som män. Jag har alltid tyckt om att leka med könsroller. En av de första plåtningarna jag någonsin gjorde var med modellerna Tatjana Patitz och Cindy Crawford där Tatjana var klädd som en man och Cindy var väldigt kvinnlig. När det här kom ut för 30 år sedan var det ganska så provokativt och chockerande, tro det eller ej. Idag är det något normalt.”

Tatjana Patitz, Claudia Schiffer (för Guess) och Rihanna fotograferade av Ellen von Unwerth.

ELLEN VON UNWERTH OM … CLAUDIA SCHIFFER

”Man skulle kunna säga att både Claudias och min karriär tog fart genom de Guess-kampanjer vi gjorde tillsammans i början av 90-talet. Jag hittade henne väldigt tidigt i min karriär. Jag tog lite bilder på henne för tyska Elle och tyckte hon var söt. Men sen när jag såg bilderna så insåg jag direkt att hon var något mer. Det var först då jag insåg hur lik Brigitte Bardot hon var, och jag har alltid tyckt att Bardot är en av världens vackraste kvinna någonsin. Jag gav förslaget till Guess att vi skulle använda Claudia och de hakade på – det blev en enorm, enorm succé. Folk älskade henne, de älskade bilderna och produkten. Men det var helt oväntat. Av någon anledning gillar jag modeller som påminner om andra kvinnor – när jag plåtade Eva Herzigova, som ju påminner om Marilyn Monroe, så gav jag henne hela Monroe-looken. Det är konstigt, jag vet att det egentligen inte är rätt, men det är något med det där jag gillar.”

ELLEN VON UNWERTH OM … SINA KÄNDA MODELLER

”Alla stora stjärnor, som Madonna, är väldigt professionella på set – när de väl infinner sig. Det brukar ta lång tid dock, de är otroligt noga med förberedelserna. Men det är okej – för dem handlar det helt och hållet om deras look. De är ju väldigt uttänkta och fokuserade på att kommunicera det de vill kommunicera. De här stjärnorna jobbar ju med mig för att de tycker om det jag gör, och de har en känsla kring hur resultatet blir. En av mina favoritsessions någonsin var med David Bowie och Kate Moss. Två ikoner och de kom så bra överens. David Bowie är en av mina hjältar, så när han ringde till studion och frågade om jag kunde tänka mig ta bilder på honom och hans gravida fru så …  Ja, vilken ära.”

ELLEN VON UNWERTH OM … SITT ABSOLUTA FAVORITMOTIV


”Jag älskar allra mest att fotografera min dotter.”

Utställningen ”Devotion!” visas på Fotografiska i Stockholm till den 20 maj. 

TIPS! STYLEBYs BEAUTY BOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR