Trender i hudvård kommer och går (vem minns dermarollers? pormaskplåster? gurkskivor mot mörka ringar...?), men vissa är mer värda att hålla kvar vid än andra. Fyra hudvårdsnördar delar med sig av hudvårdsvalen de aldrig ångrat.

BYTA TILL PHA-SYRA: “Jag vägrar använda något annat i ansiktet” – Camilla Åstrand. Presschef på Perfect Day Media & Daisy Grace och programledare för podcasten The Business of Beauty.

Camilla Åstrand highres

”PHA-syra har totalt förändrat min hy – från att ständigt ha några finnar och ojämn hy till en jämn hy med lyster och mindre porer, och väldigt sällan finnar eller röda partier. Jag har en känslig hy som ändå tyvärr är acnebenägen när hormonerna spelar in, och hade därför svårt att klara av AHA-syra och liknande starka syror, samtidigt var endast fuktgivande produkter för tilltäppande, och det är oftast de två valen man står mellan – fukt eller aggressiv syra, även på ansiktsbehandlingar tyvärr. PHA-syra är det perfekta mellantinget, eftersom PHA-syran har större molekyler än AHA-syra och kan därför inte bli lika aggressiv mot huden, även om den kommer längre än produkter utan syra och ändå håller huden klar och jämn. PHA-syran använder jag i rengöringen genom Exuviance produkter – Clarifying Cleanser, följer upp med vitaminpadsen som också exfolierar – SkinRise Bionic Tonic Pads – och så avslutar jag med ansiktskrämen Ultra Restorative Creme. Jag har PHA-syran att tacka för min numera fina hy och vägrar använda något annat i ansiktet.”

8781_SkinRinseBionicTonic_1504704818

Pads med PHA, Exuviance SkinRise Bionic Tonic Pads, 349 kr.

ÄTA BEAUTYFOOD: “I Sverige låg fokus på mat man skulle undvika” – Maria Ahlgren. Skönhetsredaktör på Damernas Värld och DV Mode. Författare.

skiss5645

”Att tänka på mat som en del av hudvårdsrutinen är det bästa jag gjort för min hud. Jag bodde många år i Tokyo, och som skönhetsjournalist intervjuade jag ofta personer om deras rutiner. Alla – oavsett om det var Madonnas japanska, makrobiotiska privatkock, Vogues skönhetschef, corporate-chefer på stora kosmetikföretag eller mina japanska vänner – nämnde mat som en del av sin hudvårdsrutin. Vissa svor vid misosoppa, andra vid tofu eller lykopenrika tomater som hemligheten bakom kollagenfyllig, lystrig hud. Och eftersom japanerna är besatta av hud var jag ju tvungen att undersöka vad beautyfood innebar. I Sverige låg mycket fokus på mat man skulle undvika, i Japan pratade alla istället om vad man skulle addera för önskad funktion. Så befriande! Jag blev hooked, och började visualisera hur näring sköts ut i hudcellerna och blev till glow. Snart började jag experimentera med egna recept hemma. Det bästa jag vet är att göra beautyproofade varianer av etablerat mums som snickers, pizza, mojitos och snacks. Det mesta går att beautyproofa, bara man är lite finurlig. Recepten blev till en bok, och fler blir det. Att äta hudvård är livet!”

168394_13076706_o_1@2x

Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån (Norstedts),

 

RENGÖRA SNÄLLARE: “Om du tar bort alla naturliga ämnen förlorar huden sitt försvar” – Emma Veronica Johansson, skönhetsskribent

DSC00002 (3)

”Hela min hudvårdsfilosofi kretsar i grund och botten på att känna efter och lyssna på hudens behov, snarare än att göra vad alla andra gör eller ta råd av någon som vill sälja något till mig. Det ledde mig 2007 till att börja leta efter andra sätt att tvätta ansiktet än med de löddrande, tvållika cleaners som dominerade marknaden då, jag hade en idé om att det fungerar lite som med magen och antibiotika. Det vill säga att om du tar bort exakt alla naturliga ämnen i en häxjakt på dåliga bakterier så kommer den fungera sämre och förlora sitt försvar. Jag bytte till snällare rengöringar och min hud kändes mindre fuktfattig men jag var fortfarande inte nöjd och insåg att ingenting riktigt återställde fukten och den strama känslan efter sköljning med kranvattnets höga pH. Jag testade mig då fram med olika krämrengöringar för att se vilka som gick att ta bort med alkoholfritt ansiktsvatten på en pad. Idag använder jag oftast miccelärvatten och använder bara kranvatten om jag lagt en mask eller syra som måste sköljas av. Jag har mindre rynkor än vad jag hade när jag var 20, bättre glow och slipper den obekväma känslan i huden. Jag är övertygad om att det är att jag skonat min hud från hårda rengöringar och vatten!”

Bioeffect Micellar Cleansing Water with Box

Micellärvatten, BareMinerals Mineral Cleansing Water, 255 kr.

ARMANIS FOUNDATION: “SOM ETT SMICKRANDE OCH SKYDDANDE PLAGG, FAST FÖR ANSIKTET” –Susanne Ljung, Journalist och programledare för Stil i P1.

Bild 5

Foto: FOTOGRAF PETER JOENSSON

Det gäller inte bara att hitta rätt rengöring, rätt serum och hudcrème, det gäller också att hitta rätt foundation om man vill bli tackad av sin hy när man möter den i spegeln varje dag, i synnerhet ju äldre man blir. Tro mig, jag talar av egen erfarenhet. Jamen, foundation är ju smink, kanske någon tänker förvånat, eller förfärat. Förvisso. Men Giorgio Armani Luminous Silk Foundation är mer än så. Eller snarare, den känns mer än så. Det är ingen tillfällighet att det skira sidentyget kallat ’charmeuse’ har stått som produktens förebild, en tunn textil med fin lyster. Man skulle kunna jämföra Luminous Silk Foundation (och den senare systerprodukten Power Fabric, som är minst lika bra) med att sätta på sig ett lika smickrande som skyddande plagg, fast för ansiktet. Ett silkestunt skydd mot avgaser och skitig luft – glamorös hudvård när den är som bäst, om ni frågar mig.”

Luminous Silk Foundation 6

Foundation, Giorgio Armani Beauty Luminous Silk, 515 kr.