STYLEBYs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn om solens åverkan på din hy (nej, sluta inte att läsa)!

40 000 personer drabbas varje år av hudcancer i Sverige, cirka 3 000 av den allra allvarligaste formen malignt melanom. 15 procent av dem överlever inte. Snälla, sluta inte läsa nu!Du sitter kanske på flyget till södra Europa, eller ligger redan på stranden och vill koppla av – men jag måste få störa dig, för läget är så pass allvarligt. Hudcancer ökar exponentiellt i Sverige och är den enda cancerformen där dödligheten ökar. WHO tar tydligt ställning och klassar solens strålar som cancerframkallande, och enligt Cancerfonden är sambandet mellan UV-strålning och hudcancer lika tydligt som mellan tobaksrök och lungcancer. Du tycker kanske inte att du är i riskzonen, men det är precis vad du är!

Vi behöver inte så mycket sol som vi tror, 15–30 minuter om dagen räcker och du behöver inte ens klä av dig. Det är tillräckligt att bara händerna exponeras. ”Men”, undrar du, ”får jag tillräckligt med D-vitamin?” I Sverige har vi mycket större problem med hudcancer än D-vitaminbrist och det finns inget som tyder på att det skulle vara nyttigare att sola sig till D-vitamin. Folkslag som levt långt bort från ekvatorn har traditionellt ätit mycket fet fisk och därmed fått i sig D-vitamin via kosten. Samtidigt kommer varje år motsägelsefulla råd.

Enligt en studie som fått stor uppmärksamhet ökar risken för hjärtsjukdom om man undviker solen och risken att dö i förtid var dubbelt så hög bland kvinnor som inte solade alls. Det som inte studien tog hänsyn till var att de som höll sig inomhus kanske redan var sjuka och att de som vistades i solen kanske joggade och rörde på sig mer och därför höll sig friskare. Jag säger inte att du ska vara inne hela sommaren. Dagsljus, även när det är molnigt, är otroligt viktigt för vår sömn och därmed hela vår hälsa. När vi är ute i dagsljus ställer hjärnan in sig på vaket tillstånd, producerar mer serotonin och trycker undan hormoner som gör oss trötta, melatonin. När vi sedan kommer in på kvällen så omvandlas serotonin till melatonin och vi blir naturligt trötta. Det gäller bara att ha koll på UV-index, som är ett mått på hur stark UVB-strålningen är, och Strålsäkerhetsmyndigheten har en app som är smidig att använda. En tumregel är ju högre upp på himlen solen står, desto farligare.

”Hayett McCarthy för STYLEBY #41.”

LÄSTIPS! Skönhetsredaktören avslöjar: ”Det bästa jag gjort för min hud”

Sydeuropa under sommaren, Thailand eller Västindien på vintern har extrema UV-index, och var medveten om vad du utsätter din kropp för. Solen skadar cellernas DNA (arvsmassa) och gör att cellerna i värsta fall utvecklar cancer, men strålarna bryter också ner hudens proteiner, vilket gör huden rynkig. Faktum är att UV-strålar står för ungefär 80 procent av hudens åldrande – titta bara på utsidan av underarmen jämfört med insidan av överarmen hos människor över 40 – och samtidigt förvärrar många hudproblem (även akne; fet hy blir bara tillfälligt bättre av solning, för att sedan bli sämre). UVB är den energirika strålning som kan ge omedelbara skador, men UVA påverkar på lång sikt. UVA tränger igenom fönsterglas och går djupare ner i huden. På nätet cirkulerar det bilder på lastbilschaufförer vars ena ansiktshalva har åldrats betydligt, men den andra ansiktshalvan, som varit vänd in mot kupén, ser mindre rynkig och fläckig ut. Det är inte ett dugg tråkigt eller obekvämt att skydda sig, börja med att vara smart när det gäller tidpunkt och tiden i solen. Fördelarna med solskydd överväger med råge eventuella nackdelar, dagens solcrèmer är behagligare och bättre än någonsin.

Välj i första hand fysikaliska filter som är snällare mot djur och natur. Rädslan för nano är helt obefogad. Inom skönhet är det förhållandevis nytt med nano, men i till exempel livsmedel finns det oftast mycket mindre partiklar än nano. Det är bevisat att titaniumdioxid och zinkoxid inte går igenom huden, de är för stora. Det är som att försöka köra in en tennisboll genom en synåls hål. Till sist: Solen är härlig men farlig. Det ser inte fräscht ut att vara solbränd, bara korkat, och en viss läkare på Nyhetsmorgon borde, enligt mig, få indragen läkarlegitimation.

TIPS! Nu kan du prenumerera på STYLEBY BeautyboxOch glöm inte att du kan lyssna på sprillans nya avsnitt av Beautypodden Skönhetsredaktionen här