Cindy Crawford gjorde förra säsongen storartad comeback. Gammal är tydligen äldst, även i fråga om modellyrket – även om CIndys dotter Kaia sakta men säkert tar över!

Cindy Crawford: ”Jag var väldigt generad över mitt födelsemärke när jag växte upp”

Cindy Crawford-Kaia-Gerber
Cindy Crawford köpte aldrig hypen kring att vara en av supermodellerna som dominerade modevärlden på 80- och 90-talet. Hon var aldrig den som frossade i festinbjudningar och det konstanta partylivet som några av de andra stora modellnamnen. I stället har hon lyckats hålla sig imponerande borta från skandalrubriker – undantaget det kraschade äktenskapet med skådespelaren Richard Gere – och hon anses vara den första modellen att skapa ett varumärke kring sig själv och sin karriär.Cindys förmåga att kunna kombinera sexiga strandplåtningar, till och med nakenbilder från Playboy, med imagen av en ”allAmerican good girl”. Sedan karriären svalnade på grund av uppnådd pensionsålder har hon ägnat sig åt att arbeta med några få kunder samt åt sin familj – hon är gift med hotell- och restaurangentreprenören Rande Gerber och är mamma till de två aspirerande modellerna Presley och Kaia.
Kaia-Gerber-Cindy-Crawford-Noomie-Campell
Cindy gjorde förra säsongen storartad comeback i den högsta divisionen när Balmain presenterade sin vårkampanj. Tre amazoner – Naomi Campbell, Claudia Schiffer och Cindy Crawford – magnifikt plåtade i svart och vitt fick Instagram att nästan sprängas. Gammal är tydligen äldst, även i fråga om modellyrket.I slutet av 2015  kom hennes bok ”Becoming”, snudd på att betrakta som en spirituell biografi som är delvis coffee table-bok och delvis livsguide. Boken innhåller alla de där Cindy-bilderna du känner igen från modehistorien – kampanjer, modestories, omslag … I boken berättar hon om plåtningar hon gjort med världsfotografer som Herb Ritts, Richard Avedon, Irving Penn, Steven Miesel, Helmut Newton med flera – och naturligtvis om supermodelleran.
LÄSTIPS! Cindy Crawfords dotter debuterar på catwalken

Cindy Crawford-Kaia-Gerber

Cindy, hur såg du på dig själv när du började arbeta som modell? 

”Sanningen är att jag aldrig har sett mig själv som vacker. I början av min karriär var jag väldigt obekväm, och det var ingen i branschen som riktigt gav mig några komplimanger. Jag hade en väldigt dålig självbild, något som det tog över ett årtionde att komma över. Först då kunde jag stå framför kameran med ett leende och faktiskt känna att det kändes bra. Men jag har aldrig sett mig själv som perfekt på något sätt, inte alls. ”

Cindy Crawford-Versace

Berätta om ditt berömda födelsemärke?

”Jag var väldigt generad över mitt födelsemärke när jag växte upp. Som ung tjej ville jag ta bort det, det störde mig jämt och jag blev retad för det. Senare blev det något som gjorde mig unik och gav mig en identitet som modell, något som folk har identifierat mig med mest under åren.Men det var inte det som fick mig att bli en erkänd modell – det är tack vare fantastiska fotografer. Till exempel Herb Ritts, med flera, som tog bilder som presenterade mig på ett extraordinärt sätt. ”

Cindy Crawford-Vogue

Hur ser du på supermodelleran?

”Jag hade tur som började min karriär i en tid där modevärlden letade efter en ny image och look på kvinnor till skillnad från den stereotypiska blonda och blåögda. Christy Turlington, Naomi Campbell, Linda Evangelista och jag såg alla väldigt olika ut och vi hade alla ett distinkt utseende som representerade nya, annorlunda sätt att definiera skönhet på. ”

Cindy Crawford-Vogue-88

Vad var ”din” look, om du skulle definiera den?

”Mitt utseende var tillgängligt och många kunde relatera till det. Om man ska sätta termer på det så var jag vad man skulle kalla den sexiga ‘girl next door’-tjejen. Jag hade en atletisk kropp som gjorde mig lite tuffare, något som fotografer och magasin letade efter då. Jag hade perfekt timing och förstod att jag behövde utnyttja situationen, så jag tog mig an några väldigt eftertraktade kampanjer som tog min karriär till en ny nivå. ”

Du tog chansen att flytta till New York redan när du studerade på universitet, hur var den tiden?

”Något som hjälpte mig att ta beslutet var att jag inte blev tagen på allvar av mina lärare när jag gick på college hemma. De hade fördomar baserade på mitt yttre och verkade tycka att jag inte var tillräckligt smart för kemi och fysik. Vår kultur dömer fortfarande människor efter utseende och speciellt kvinnor faller offer för det. Min dotter Kaia oroar sig redan för sitt utseende, sina ögonbryn och andra saker. Det är svårt för tjejer. När jag lämnade college för att bli modell märkte jag direkt att jag antogs vara ointelligent, vilket jag tyckte var svårt att hantera. Det gjorde mig väldigt osäker, men till slut handlade det bara om att komma över det och sätta allt i perspektiv – det sa mer om de personernas fördomar än vad det gjorde om mig. ”

Cindy Crawford and Richard Gere

”1993 Cindy Crawford & Richard Gere.”

Var det en kulturchock att komma till New York?

”Jag var väldigt naiv i början. Att komma från mellanvästern i USA till New York på den tiden … Det var en helt ny värld. Jag fick vänja mig vid ett helt nytt liv där allt gick väldigt fort, folk stressade alltid någonstans och det kunde enkelt få en att känna sig utanför. Det var mycket mer sofistikerat än vad jag hade förväntat mig, och det tog ett tag innan jag kände mig bekväm i situationer med kända eller framgångsrika människor. ”

”Kaia Gerber, Rande Gerber, Cindy Crawford & Presley Gerber.”

”Kaia Gerber, Rande Gerber, Cindy Crawford & Presley Gerber.”

Vad är nyckeln till att åldras och fortfarande känna sig ung?

”Du måste vara bekväm i ditt eget skinn och omfamna allt som är unikt och speciellt med dig själv. Det finns inget bättre än att se till att träna regelbundet, jag tränar fortfarande tre gånger i veckan och äter hälsosam mat. Jag kan inte äta som jag en gång gjorde, redan i tjugoårsåldern fick jag se till att ändra på mina matvanor. Jag dricker sällan vin längre, för det gör mitt ansikte svullet. Men sedan handlar det om det inre, att tro på sig själv och inte ge upp när det går sämre. Man vet aldrig vilka stunder eller erfarenheter som kommer att leda till framgång, men om man jobbar hårt och vågar tro på sig själv så är chansen stor att goda saker kommer att ske.”

”Kaia Gerber, Rande Gerber, Cindy Crawford & Presley Gerber.”

Cindy Crawford 2017.

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO HITTAR DU HÄR

foto IBL