Ikväll intar Lana Del Rey scenen på Way Out West i Göteborg och vi minns återigen  chefredaktör Jonna Berghs euforiska möte med sångerskan!

En halvtimme efter att Lana Del Rey har gått av Bråvallafestivalens scen, efter ett makalöst gig, går jag in i hennes loge. Lana sitter på soffans armstöd i avklippta Levi’s, vit singoallablus, med silverhoops i öronen och ett halsband med en emaljerad berlock runt halsen – samma outfit som hon burit på scenen (hon svettas tydligen inte?). Löshåret ringlar över ryggen (inget svett där heller, konstigt), ett par skor med hög träklack har hon sparkat av sig, de ligger i en liten hög på golvet. Hon tuggar tuggummi, precis som hon gjorde under hela konserten. 

Jonna Bergh med Lana Del Rey

Jag älskar Lana Del Rey. Jag älskar hennes musik, den persona hon skapat, jag älskar hennes videor, estetik … Allt. Det är således inte bara män som blir så att säga ”i gasen” i Lanas närhet. Själv blir jag så till mig att mina första ord till henne blir de superintellektuella ”Gulligt halsband, Lana!” om den tunna guldkedjan med den emaljerade berlocken.

Lana berättar att hon köpt det på en liten marknad. Sedan händer något snudd på osannolikt. Med sin loja röst säger hon: ”Du kan få det.”

”Men du kan ju inte ge bort ditt halsband!” svarar jag med illa dold förtjusning och lite för gäll röst. Inom mig känns det som om något plötsligt  börjat dansa en Kate Bush-dans av  det mer energiska slaget.

”Jo, men du kan få det. Vet du … Jag tappar nämligen grejer precis hela tiden. Om du inte tar halsbandet nu, så kommer jag ändå att tappa bort det nästa vecka”, säger Lana med en logik som just då låter oerhört genomtänkt och till hundra procent självklar. Lana tar av sig halsbandet, hänger det runt min hals – nu har regndansen inuti mig övergått till total eufori – och där hänger det (se bilden här ovanför). På mig ser det stilmässigt lite konstigt ut. Hur mycket jag än  älskar Lanas feminina white trash-stil så skiljer min stil sig från den rätt rejält. Halsbandet må funka utmärkt till jeansshorts och en vit singoallablus (”den får mig att känna mig som Amy Winehouse”), men på mig – för dagen i mörkt grå kashmirtröja från Uniqlo, jeans från Diesel och svarta Chanel-boots – är halsbandet faktiskt helt av banan. Men vem bryr sig? Inte jag i alla fall – den saken är klar. Jag har Lana Del Reys halsband runt halsen och livet är toppen!

lana_halsband

Efteråt funderar jag på Lanas logik: Om man har en tendens att tappa bort sina grejer, så är det så klart bättre att ge bort dem innan det händer. Då eliminerar man risken att tappa dem, vilket alltid känns lite loseraktigt, plus att du vet vem som avlöser dig på ägarfronten. Jag gillar tanken. Varför detta resonemang tilltalar mig är naturligtvis för att jag och Lana liknar varandra – dock tyvärr inte i fråga om musikalitet och skönhet – jag tappar också saker. Jämt. Kläder, skor, plånböcker, väskor …Allt. Jag insåg i förrgår att jag tappat ett par favoritpumps från Zara (ja, Stella McCartney-kopiorna i mocka), de är helt borta. Hur tappar man ens bort skor? Jag fattar inte. Jo, just det, jag glömde ju de perfekta och superbekväma Isabel Marant-pumpsen i en taxi på Way out West förra året. Jag sörjer minst en gång i veckan den Acne-jacka som var en smart hybrid mellan munkjacka och kavaj och som under en cykeltur bara hade hoppat av pakethållaren. Stud-ringarna från Maria Nilsdotter verkar bara ha ramlat av fingrarna (hur är det ens möjligt?). Prada-plånboken har väl kul med någon annan på Berghain i Berlin nu. Min fantastiska pälsjacka dansar säkert på någon nattklubb i Amsterdam – tyvärr inte tillsammans med mig. Undrar vem som bär Armani-klockan som jag glömde på en badplats i Sorunda? Så här kan jag  hålla på i en evighet. Jag har tappat allt och lite till.

Så Lanas logik tilltalar mig och jag skrider till verket. Jag börjar ge bort kläder, accessoarer och makeup en masse. Utöver att jag slipper tappa dem så är det roligt att göra andra glada. Min familj och mina vänner har blivit stora fans av Lana Del Rey de också (dock inte på grund av musiken i samtliga fall, mer på grund av deras nya garderober).

Och Lanas halsband? Kommer det att gå vidare i ägar-leden? Glöm det, säger jag bara. Inte en chans. Såvida jag inte tappar det, vill säga. 

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE Chefredaktörens euforiska möte med Lana Del Rey
NÄSTA COPENHAGEN FASHION WEEK DAY 1: 5 HIGHLIGHTS