Cartier har öppnat sin första butik i Sverige. STYLEBY blickar tillbaka till Cartiers ikoniska ”La Panthère”.

Coco Chanel var inte ensam i Paris om vare sig sin chica stil eller sitt eviga inflytande på vad vi än i modern tid anser vara habegärliga accessoarer. Några kvarter bort från där Mademoiselle huserade, på 13 Rue de la Paix, låg då precis som i dag smyckesföretaget Cartiers högkvarter.

”Jeanne Toussaint fick smeknanet ”La Panthère” och låg bakom signatursymbolen.”

Där arbetade Jeanne Toussaint vars personliga stil hade stora likheter med Mademoiselle Chanels – turbaner, pärlor, sidenpyjamaser. ”Feminin och oberoende” är ord som används om såväl Touissant som Chanel. Jeanne Toussaints personlighet och knivskarpa öga för detaljer gav henne smeknamnet ”La Panthère”, ”Pantern”, på hennes arbetsplats. Och det är denna kvinna som är anledningen till att kattdjur i dag är symbolen framför alla andra för anrika Cartier – motsvarigheten till Chanels kamelia. 1914 skapade huset, under La Panthères ledning, ett armbandsur där man använt onyx och diamanter för att få fram känslan av ett fläckigt kattdjur, och där gick startskottet för Cartiers förälskelse i rovkatter.

LÄSTIPS! Cartier öppnar i Stockholm!

”Wallis Simpson i världens mest berömda armband, som hon och Cartier tog fram tillsammans.”

En annan kvinna som skulle komma att spela en stor roll för detta samband var amerikanskan Wallis Simpson, gift med hertigen av Windsor (som före äktenskapet med Wallis var Edvard VIII av Storbritannien – han fick avsäga sig tronen då Wallis på grund av sin ”skandalösa” bakgrund inte tilläts bli drottning), som var en stor smyckesentusiast. Hon lät Cartier skapa smycken till hennes samling (som räknades som en av världens främsta), vilket resulterade i bland annat tre betydande kattsmycken – bland dem världens mest kända armband (bilden ovan).

Kattdjuren har sedan dess återkommit i husets smyckesproduktioner – på senare år har framför allt ringarna med en kantig, rytande katt blivit alla modeintresserade kvinnors drömsmycke (okej, Jay-Z har också en). På 80-talet lanserade huset en doft, ”La Panthère”, med en flaska där locket kröntes av en sittande panter. Doften förkroppsligade den tidens anda, men föll i glömska när 80-talets estetik började kännas omodern!

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR