Under Paris modevecka lanserades capsule kollektionen Elevator Music – ett samarbete mellan Byredo och Off-White. Se produkterna här!

Ben Gorham om Byredos samarbete med Off-White

Byredo-Off-White

Under den inledande söndagen av Paris modevecka fick modehuvudstaden en bitvis svensk touch då Byredos projekt med Off-White lanserades i Paris.

Lästips! Vilka var där? Här kan du kika in på Byredo och Off-Whites fest i Paris.

Byredos Ben Gorhan och Off-Whites Virgil Abloh träffades för första gången via Kanye West (för vilken Virgil tidigare arbetade) i Stockholm för några år sedan och blev vänner. De två har länge talat om att göra något ihop – resultatet blev Elevator Music Collection, ett projekt som utmynnat i en doft och en gemensam väsk- och klädkollektion som presenterades i Paris den 3 mars med en installation av Carsten Höller.

På 70-talet ägnade sig den svenske forskaren Gunnar Johansson (se en film om hans arbete här) åt att undersöka hur lite information en människa behöver för att förstå ett sammanhang genom att sätta prickar i svart och vitt i olika mönster och i rörelse. Forskningen inspirerade en utställning Höller gjorde 2004 och har också satt tydliga spår i kollektionen. Bildligt men framförallt är det just denna frågeställning som legat till grund för capsulekollektionen.

”Utgångspunkten var att vi skulle göra något modernt. Namnet Elevator Music anspelar på något som finns i bakgrunden och som inte tar över, men ändå adderar något”, säger Ben Gorham.

”Både Byredo och Off-White gör ju väldigt expressiva produkter i vanliga fall, och här ville vi göra tvärt om. Målet var att göra något modernt som har bäraren snarare än produkten i fokus. För att ta doften som exempel: Den är egentligen inte värd något utan en bärare. Den är otroligt enkel och avskalad – den kräver helt enkelt en bärare. Där skiljer den sig från de övriga Byredo-dofterna som är skapade nästan som objekt som har ett värde i sig själva – vi har inte tagit så mycket hänsyn till bäraren tidigare.”

Ben Gorham, Noomi Rapace och Virgin Abloh. Fler bilder från festen hittar du här

Hur mycket har ni båda varit involverade i varandras områden?

”Mycket. Jag har suttit med t-shirtar och Virgil har varit väldigt specifik med hur vi skulle modifiera doften. Sen har jag suttit i studion och stångats med Steve (Angelo som gjort musik till projektet) och uppmanat Carsten att tänka stort. Det är det bästa med det jobbet jag har, att vi kan leka fram den här typen av samarbeten?

Är du och Virgil lika – eller fyller ni i varandras luckor?

”Vi är ju inte designer någon av oss, vi är båda mer bärare av kreativa idéer och har båda kommit dit vi kommit för att vi har ett öppet sinne, tror jag. Vi tror att utbytet av idéer är viktigt – till skillnad från ägandet av idéer. Vi har nog inte mindre ego än andra människor direkt, men egot har inte tagit så mycket plats i det här projektet.

Varsågod – se bilderna på kollektionen:

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR

NUVARANDE Ben Gorham om Byredos samarbete med Off-White – se alla bilder här!
NÄSTA Oscarsgalan 2018: Efterfesten bjöd på de hetaste looksen!