I det moderna storstadslivet möter du många stora skönhetssabotörer. Vi lär dig hur du tacklar dem och får både bättre hy och hälsa!

Så får du både bättre hy och hälsa!

bättre hy och hälsa

  • TORR LUFT Vintertid sjunker luftfuktigheten drastiskt, både ute och inomhus, och gör huden ömtålig och lättstressad. Kombinationen kyla och vind riktigt suger fukt från hudlagren så huden blir stram och irriterad, läpparna spricker, händerna blir nariga. Men det är inte bara omgivningens låga fukthalt som torkar ut, frekvent användning av tvål eller andra alkaliska skummande rengöringsprodukter tvättar bort både lipider och NMF, natural moisturizing factor, vilket är ytterligare en påfrestning för huden under vintern. Investera i en luftfuktare och byt ut rengöringen mot ett miltmicellärvatten eller balm. Att återfukta huden regelbundet är också givet. Bra återfuktad hud har lättare att själv återskapa sin naturliga barriär och producerar celler av bättre kvalitet. Innehållsämnen att kika efter är glycerin, aminosyror, urea, mjölksyra, niacinamid och vegetabiliska oljor.

LÄSTIPS! De 9 bästa läpprodukterna för torra läppar

Rengöringsbalm och crème, Pixi Double Cleanse, hy, hälsa

Cleansing balm Pixi Double Cleanse, 379 kr

  • SMUTS OCH FÖRORENINGAR Pigmentfläckar, rynkor, eksem och akne drabbar i större utsträckning människor i städer än folk i glesbygden. Föroreningarna ger en ökad produktion av fria syreradikaler som stör hudens DNA och förmågan att producera kollagen (hudens byggstenar). Stockholm har under vinterhalvåret sämre luft än Peking. Dieselbilar på gatorna som släpper ut mer partiklar, dubbdäck och smutsig luft från resten av Europa som sveper in ger dig inte bara sämre hy, det dödar också människor. Förutom en bättre miljöpolitik ger antioxidanter det bästa skyddet för huden. Eftersom antioxidanter är en förbrukningsvara så behöver vi ständigt fylla på våra depåer för att behålla ett fungerande skydd. Frossa i bär och grönsaker och ha alltid en antioxidantberikad ansiktsmist till hands. Var även noga med rengöringen, men använd milda produkter som inte förstör hudens naturliga barriär – en intakt barriärfunktion är avgörande för att huden ska kunna stänga ute de mikroskopiska partiklarna.

Ansiktsspray, Verso Anti Pollution, hy, hälsa

Ansiktsspray, Verso Anti Pollution, 399 kr.

  • RUBBAD BAKTERIEFLORA De senaste decenniernas renlighetsmani och överanvändning av antibiotika har rubbat vår mikroflora – viktiga bakterier som skyddar oss mot inflammationer och sjukdomar. De flesta bakterier finns i våra tarmar, men även huden har en mikroflora. Rubbas den kan det ge det upphov till problem, till exempel finns det nu teorier som säger att akne inte orsakas av en bakterie – utan av för lite bakterier. Probiotika säljs som dyra kosttillskott och skönhetsbranschen har inte varit sen att hänga på. Men det finns flera problem med probiotisk hudvård, dels är produkterna omöjliga att konservera vilket betyder väldigt begränsad livslängd, men det kan också innebära en risk att tillsätta levande bakterier (probiotika) på huden eftersom det kan leda till infektioner på en skadad hud. Man har heller inte identifierat de optimala bakterierna för huden – allas bakterieflora är ju olika. Det gäller alltså att inte förstöra de egna bakterierna, de som redan finns på huden. Starka rengöringsprodukter, alkohol och exfoliering är några saker som rubbar mikrofloran. Fibrer som resistent stärkelse göder de goda bakterierna i tarmen och nu fokuserar skönhetsföretagen på att i stället hitta prebiotika även för huden. Hudvårdsmärket Comfort Zone använder sig av alpha-glucan oligosaccharide som bakterierna på huden gillar att tugga i sig, och Nimue, känt för sina effektiva hudvårdsprodukter, förväntas komma ut med prebiotisk hudvård nästa år. Vad kan du göra till dess? Att vara ute i naturen, odla egen mat och gräva i jorden (och inte vara rädd för att få i dig lite jord från salladen), att vara fysisk med andra, friska människor och äta syrad, opastöriserad mat tillsätter och göder de goda bakterierna både på insidan och utsidan.

Ansiktscrème, hy, hälsa

Ansiktscrème, Comfort Zone Remedy Soothing Hydrating Cream, 595 kr.

  • STRESS OCH SÖMNBRIST Inget ger så omedelbart negativa effekter på huden som sömnbrist, men vakna nätter kan leda till värre hudproblem än mörka ringar under ögonen. När du inte får tillräckligt med sömn frigör kroppen mer av stresshormonet kortisol. I för stora mängder kan kortisol bryta ner kollagen, det protein som håller huden smidig och elastisk. Resultatet är för tidigt åldrad hud med rynkor och torr hud som följd. Sömnförlust orsakar också att kroppen tillverkar för lite tillväxthormon som reparerar och bygger upp huden och gör den spänstig och fast. Att ta tag i sömnen är första prioritet för att få ordning på kortisolet och tillväxthormonet och därmed stärka huden. Du kan också själv öka nivåerna genom intervallträning, då tillväxthormon frigörs, men undvik slitig konditionsträning som långlopp då kortisolet ligger högt under en längre tid. Även yoga och meditation har visat sig sänka kortisolet. Se också upp med övervikt, alkohol, kaffe och sena måltider, som ger minskad insöndring av tillväxthormon. Vill du ha en quick fix? En uppstramande och återfuktande ögoncrème tacklar problemet omedelbart.

Ögonserum, Biotherm Blue Therapy Eye-Opening Serum

Ögonserum, Biotherm Blue Therapy Eye-Opening Serum, 465 kr

LÄSTIPS! Hudterapeuten avslöjar sin hudvårdsrutin

  • SOCKRET OCH STEKET Sockret angriper huden på två sätt, dels genom advanced glycosylated end-products (AGE), som förstör kollagenet, och dels genom att sockret triggar inflammation i kroppen. Bildandet av AGE inträffar när socker klistrar fast vid kroppens protein och fett. Sockrets favoritprotein att attackera är kollagen (som gör huden spänstig och fin). När kollagenet är immobiliserat av socker dör det till sist. En del AGE får man i sig direkt via kosten, främst från stekt och rostad mat, rött kött är värst, men för att undvika AGE bör du skippa allt som utsätts för Maillard­reaktionen. Det gyllenbruna på rostbrödet är AGE och åldrar dig och din hud. Biologique Recherche har tagit fram ett serum som ska skydda hudens kollagen och elastin från att brytas ner av AGE. Men för att vara på den säkra sidan bör du dra ner på mackor och marmelad. Högt blodsocker bidrar till inflammation, och forskningen stöder vikten av mindre socker vid inflammatoriska tillstånd. Dessutom strular högt blodsocker till det för andra hormoner genom insulinet. Snabba kolhydrater ökar insulin som i sin tur har effekt på ett flertal andra hormoner liksom talgproduktionen i hyn och därmed antas kunna bidra till uppkomst av vuxenakne.

Serum, Biologique Recherche Sérum A-Glyca

Serum, Biologique Recherche Sérum A-Glyca, 419 kr

  • SOLEN Here we go again, men det måste upprepas, för faktum är att UV-strålar står för ungefär 80 procent av hudens åldrande och samtidigt förvärrar många andra hudproblem som till exempel orsakas av inflammation. UVB är den energirika strålning som på sommaren kan ge omedelbara skador, men UVA finns året runt och påverkar huden på lång sikt. UVA tränger igenom fönsterglas och går djupare ner i huden. Skydda dig därför med minst SPF 20 även på vinterhalvåret. Komplettera med hudvård som innehåller antioxidanter, främst C-vitamin. D-vitaminet då? Ja, det är väldigt viktigt att få i sig, men här kan du ta hjälp av kosttillskott och se till att äta fet fisk och ägg. Har du ens en tanke på solariet så kan vi meddela att där hittar du ingen källa till D-vitamin eftersom solariestrålarna består nästan uteslutande av UVA.

Solskydd för ansiktet, Elizabeth Arden Prevage City Smart with DNA Repair Complex

Solskydd för ansiktet, Elizabeth Arden Prevage City Smart with DNA Repair Complex, 590 kr.

LÄSTIPS! Skönhetsredaktören: ”Mina 3 absolut bästa solskydd för ansiktet”

  • PSST! EPIGENETIK! Dina gener är inte ditt öde – tvärtom! Inget är så hett inom forskning och hälsa som epigenetik. I vårt genom, arvsmassa, finns omkring 25 000 gener som antingen kan slås på eller stängas av under livet – och det är med hjälp av livsstilsfaktorer som du påverkar dessa. Nu har även skönhetsindustrin upptäckt att man kan styra generna. Biologique Recherche har identifierat en peptid som verkar på EGF-receptorer (tillväxtfaktorer) och som påverkar vävnadsregenereringen och bygger upp nedbrutna proteiner. Det saktar ner hudens åldringsprocess och krattar banan för cellförnyelse.

Ansiktscrème, Biologique Recherche La Grande Crème

Ansiktscrème, Biologique Recherche La Grande Crème, 5 000 kr.

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR