Musikjournalisten och programledaren Ametist är expert på konturering och ögonbryn och ruckar aldrig på sin hudvårdsrutin.

Ametist Azordegans hudvårdsrutin

”Jag kommer från en familj där kvinnorna är väldigt medvetna och intresserade av skönhetsprodukter, speciellt hudvård. Så länge jag kan minnas så har min mamma och min moster diskuterat crèmer och ingredienser. De tipsar varandra hela tiden och för alltid långa samtal vid skönhetsdiskarna. För min del har intresset alltid funnits där, men det är först på senare år som jag har börjat lägga ner mer tid på skönhet – ett sätt att ta hand om mig själv.”

RENGÖRING

”När jag väl har hittat en rutin som jag gillar håller jag mig till den, oftast under flera år. Framför allt min kvällsrutin – den avviker jag aldrig från. Det är mitt sätt att gå ner i varv och ägna mig åt mig själv innan vi går och lägger oss. Rengöringen är det viktigaste steget. Jag börjar med Estée Lauder Perfectly Clean, ibland tvålar jag två gånger för att få bort allt smink. Några gånger i veckan använder jag även en rengöringsborste, ett relativt nytt inslag i mitt liv, men som verkligen gör huden extremt ren, och exfolierar även milt. Jag varvar borsten med en ansiktsskrubb från Estée Lauder. Sedan är Cliniques Clarifying Lotion ett måste för mig. Cliniques trestegsprogram är något jag ärvt från mina kvinnliga släktingar. Fräsch hud är det främsta skönhetsknepet. För mig handlar det inte om vad du har för drag eller hur fint sminkad du är, om du ser rengjord ut så lyser det igenom. Det får ju också i sin tur sminket att sitta bättre och se bättre ut. Det låter kanske klyschigt, men att rengöra huden är mitt absolut bästa skönhetsknep.”

”Min rengöringsrutin.”

ÖGONCRÈME

”Jag har en enklare dag- och nattcrème av märket No 7, men lägger desto mer på min ögoncrème, och efter att ha provat många kom jag fram till att Lancôme Génifique är bäst. Om jag missar eller slarvar med ögoncrèmen kvällen innan blir det ingen bra sminkdag dagen efter. Concealern lägger sig genast i linjerna under ögat, men om huden fått marinera i ögoncrèmen under natten gör det stor skillnad! Gènifique-crèmen är dyr, men dryg och väldigt viktig.”

LYSTER OCH KONTURERING

”Jag höll på med konturering långt innan det blev stort i mode- och skönhetsvärlden. Jag gillar framför allt mycket lyster och använder highlightern Benefit Watt’s Up som jag lägger ganska mycket på kindbenen, hakan och näsryggen. Nu har det kommit jättebra borstar för skulptering, och mina är från Make Up Forever. Däremot tycker jag inte man behöver lägga så mycket pengar på speciella kontureringskit – det räcker med ett billigt solpuder som dock måste vara matt och inte dra för mycket åt orange.”

”Borstar från Make Up Forever.”

SKÖNHETSSMINKNING

”Min makeupförebild är Beyoncé som oftast har en sorts skönhetssminkning som tar fram det vackraste hos henne snarare än effektsökeri som man ofta ser hos andra kändisar, som Kim Kardashian. Jag gillar jordiga, naturliga nyanser och klassiska färger. När det gäller ögonskugga håller jag mig till en palett med brunt och svart. På läpparna har jag oftast naturliga nyanser av rosa eller beigebrunt. Jag har generellt lite dyrare smink, men jag är 35 år och jag känner att det är värt det. Till vardags sminkar jag mig knappt, jag har lite för mycket annat att göra och tänka på. Men är det något jag gör så är det att lägga en uppljusande concealer under ögonen från Kanebo. Jag är ganska mörk under ögonen och concealern gör plötsligt att jag inte ser trött ut. Min foundation, Diorskin, har jag främst om jag sitter i tv, den slätar ut och gör att huden ser frisk ut.”

”Magiskt bra borstrengöring från Make Up Forever och läppstift från Mac.”

ÖGONBRYN

”I Irans skönhetskultur är ögonbrynsformning en väldigt viktig och gammal tradition. Här i Sverige började man prata ögonbryn för några år sedan, men i den persiska poesin skrev man om ögonbryn redan på 1300-talet och det finns många vackra liknelser med kvinnans ögonbryn. Ingen annan förutom jag eller min mamma får röra mina ögonbryn. Jag använder en tandborste som ögonbrynsborste. Jag har också en liten sax som jag trimmar brynen med och jag tycker att det är lika viktigt att forma ovanifrån som under. Jag behöver inte fylla i dem för att håren är så täta. Jag brukar kalla dem mina två taxar – de är precis lika tjocka och sträva! Med kraftiga ögonbryn tycker jag det är snyggast att inte överdriva längden på fransarna och jag använder en volymmascara från Lancôme.”

”Concealer från Kanebo, highlighter från Benefit och ögoncrème från Lancôme.”

TIPS! STYLEBYS BEAUTYBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR

foto PAULINE SUZOR

NUVARANDE Musikjournalisten och programledaren Ametist Azordegans hudvårdsrutin
NÄSTA Beyoncé – journalisten Amie Bramme Sey om stjärnan!