Hjälp mot vuxenakne och akneärr? Skönhetsredaktör ger tips på de mest effektiva behandlingarna

Hjälp mot vuxenakne och akneärr? STYLEBYs skönhetsredaktör ger tips på de mest effektiva behandlingarna mot akne.

Hjälp mot vuxenakne och akneärr?

FRÅGA: Jag har haft problemhy med akne och pormaskar sedan högstadiet, och nu när jag är 23 år är det inte bättre – utan värre än någonsin! Varje morgon vaknar jag med en ny rackare. Hur ska jag få bukt med finnarna och få mina gamla akneärr att försvinna?/Lisa

SVAR: Attans vad jobbigt! Akne är inget du ska behöva leva med – och det finns effektiv hjälp att få! Akne kan bero på flera saker, och därför kommer här råd hur du kan angripa den på flera fronter.

Vid akne föreligger det en rubbning i utmognaden och avflagningen av döda hudceller vid talgkörtlarnas utgångar. Det tillsammans med en ökad talgproduktion leder till att utgångarna täpps igen. Bakterier som sitter i mynningen bryter ner fettsyrorna i talget vilket leder till inflammation och uppkomst av finnar.

HEMMABEHANDLA MED SALICYLSYRA OCH BENZOYLPEROXID

Hudvård med salicylsyra och receptfria läkemedel med benzoylperoxid är ett bra första steg. Salicylsyra är fettlöslig och kan tränga ner i porerna och exfoliera, se bara till att produkten har rätt PH-värde för att fungera optimalt, värdet ska ligga mellan 3.2–3.8.

Biologique Recherche Lotion P50, 599 kr.

ANVÄND EN MILD RENGÖRING OCH SOLSKYDD

Många med akne övertvättar och överpeelar oftast sin hud i god tro att man kan tvätta bort aknen. Det rubbar dock snarare hudbarriären och försämrar hudens generella tillstånd. Undvik aggressiva produkter med mycket alkohol och slippartiklar som gör en björntjänst för aknehy. Satsa istället på milda rengöringar, som mjölk, olja eller micellärt vatten. Solen är lurig, först kan den verka förmildrande på akne, men förvärrar på sikt och förstärker pigmenteringarna (ärren) som oftast uppstår efter en finne. Dagligt solskydd är ett måste!

Aromatica Orange Cleansing Sherbet, 399 kr.

ACO Face Fluid Mattifying SPF 50+, 119 kr.

SKAFFA PROFESSIONELL HJÄLP

Tveka inte att söka hjälp, och i första hand via din husläkare. Min erfarenhet av sjukvården i Sverige är att man måste vara lite pushig och kräva att de tar problemen på allvar. Det är dock inte husläkaren som ska behandla dig i första hand, personligen är jag kritisk till att de skriver ut höga doser antibiotika som kan sabba din viktiga mikroflora och därmed immunförsvar. Se till att du blir remitterad till en hudläkare istället.

Det finns många duktiga hudterapeuter, men lägg inte massor av pengar på en salong innan du fått ett utlåtande av en läkare. Orkar du inte vänta på Landstinget kan du vända dig till en privat klinik som ofta har duktiga hudläkare knutna till sig.

Vad gör hudläkaren?

Beroende på typen av akne, men oftast kemiska peelingar eller laser/ljus-behandlingar. Vid svårare typer ges oftast en kur med läkemedlet Tetralysal och vid behandlingsresistent eller ärrbildande acne ges Isotretinoin, ett mycket effektiv läkemedel som endast kan skrivas ut av hudläkare och som kräver regelbunden uppföljning.

ÄT DIG AKNEFRI

Just nu ser vi en ökning av akne bland vuxna i västvärlden. I USA drabbas 50 procent av kvinnorna någon gång under deras liv (tyvärr har jag inte motsvarande siffra för Sverige) och experter tror att kosten, den typisk västerländska socker- och stärkelserika maten, har en del i ökningen och det finns data som tyder på att kost med lågt GI kan ge minskad akne. Anledningen är att snabba kolhydrater ger ett insulinpåslag som i sin tur har effekt på ett flertal andra hormoner och talgproduktionen i hyn och därmed antas kunna bidra till uppkomst av vuxenakne. Tyvärr saknas riktigt stora studier(som alltid är det svårt att forska på kost), men allt tyder på att socker förvärrar akne. Så se till att hålla ditt blodsocker i schack, det gynnar inte bara huden utan hela kroppen.

I en enkät till patienter som haft tonårsakne har man sett att de som hade högs intag av vassleprotein hade mer akne. Man misstänker att vassle kan stimulera talgkörtlarna, så om du upplever en förvärrad akne efter högt intag av. t.ex. mjölk eller proteinshakes kan det vara värd att prova att vara utan dem och se om huden blir bättre.

BLI AV MED AKNEÄRREN

Röda, pigmenterade ärr går att bleka med olika typer av laser och peelingar. Djupare ärr kan man fylla ut med injektioner av hyaluronsyra, t ex Restylane. Dermapen är också en behandling som man sett fina resultat på akneärr. Hemma kan du satsa på ett retinolserum som stimulerar kollagenet i huden A-vitamin är annars också en trotjänare som normaliserar fet hy.

Sist men inte minst, kläm aldrig finnar hur frestande det än kan vara. Det ökar risken att inflammationen sprider sig till djupare hudlager och även risken för ärrbildning.

Verso Super Facial Serum, 999 kr.

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR