Ett av Sveriges internationellt mest kända varumärken - Absolut Vodka - har en långlivad relation med mode och gjorde kampanjer med modets giganter. Nu visas utvalda delar av arkivet och svenska designstjärnor har fått skapa varsin look.

Naomi Campbell, Kate Moss och Marcus Schenkenberg flögs till Lappland och poserade framför Herb Ritts kamera inuti ishotellet i Jukkasjärvi. Gianni Versace skapade en väska i form av en flaska. Helmut Newton plåtade Kristen McMenamy framför en midsommarstång iklädd Galliano.

Absolut vodka naomi cambell herb ritss

Kate moss herb ritts absolut vodka

Absolut vodka marcus

Absolut vodka gucci2

Absolut vodka galliano

Under 30 år har Absolut Vodka samarbetat med några av världens mest prominenta och progressiva designer, fotografer och modeller. Tillsammans med namn som Helmut Lang, Marc Jacobs, Jean Paul Gaultier, John Rocha och Tom Ford skapade de mode- och marknadsföringshistoria.

De många kampanjerna har resulterat i ett omfattande arkiv med ikoniska plagg, accessoarer och fotografier som i åratal legat undangömt i ett bergrum i södra Sverige.

Absolut vodka ritts

Absolut vodka gucci

Absolut vodka alaia

Absolut vodka tom ford2

“Det har varit fantastiskt inspirerande att gå igenom ett sådant dynamik och historiskt rikt modearkiv, en oerhörd skatt för en stylist och historieryttare”, säger Naomi Itkes, STYLEBY-medarbetaren och som har varit ansvarig stylist för bildmaterialet och har tillsammans har Lisa Berkert Wallard skapat det nya kreativa konceptet.

“Vi har inte Metropolitan Museum eller Diana Vereeland i krokarna men vi har åtminstone Absolut-arkivet! Jag är imponerade hur väl bevarat det är och vilka samarbeten som har gjorts.”

Naomis favoritkampanjer är de plåtade av Mikael Jansson och Helmut Newton, samt designsamarbetet med Gianni Versace.

Vid ett event under Fashion Week Stockholm kommer nu utvalda delar av arkivet att för första gången visas, dessutom har designerna HAAL, Nhu Duong och Per Götesson bjudits in att visa varsin unik look som sedan kommer att doneras till samlingen.

Fotograf: Axel Lindahl / Stylist: Naomi Itkes / Modeller: Mia från Le Management, Jin från Nisch Management & Lydia Ericsson Wärn / Hair & Make up: Regina Törnwall /  Designers (nya): Nhu Duong, Per Götesson & HAAL  / Creative Direction: Studio Bon / Foto Ass: Ellen Nykvist & Magnus Bergkvist / Stylist Ass: Sofia Wikström /