Designerväskor kommer och går, men vissa behåller sin glans över decennier. Faktum är att vissa väskor kan vara en bättre investering än både aktier och guld. STYLEBY listar de klassiska väskmodellerna som har älskats av fashionistor världen över sedan dagen de föddes. Plus: bubblarna som kan komma att bli klassiker i framtiden.

Att välja vilken designerväska man ska investera i är inte alltid lätt – marknaden är full av godbitar. Här kommer nio trygga val!

Hermès Birkin väska

Designerväskan Hermes Birkin kostar tiotusentals kronor att köpa online.

Hermès Birkin – en klassisk designerväska.

En självklar plats på listan förtjänar kanske världens mest omtalade och avundade väskmodell – Hermès Birkin. Enligt sägnen föddes idén till väskan när skådespelerskan Jane Birkin hamnade brevid Hermès VD på en flight mellan Paris och London. Jane tappade innehållet ur sin väska och började beklaga sig över att det inte fanns någon bra väskmodell på marknaden. Jane fick skissa sin drömväska på papper och 1984 lanserades den första Hermès Birkin. Birkin har blivit något av en symbol för exklusivitet och god smak och är idag en bättre investering än både guld och aktier. Prislappen börjar runt 70 000 kronor och kan sträcka sig långt högre om väskan exempelvis är av något särskilt skinn. Om du lyckas få tag på en, det vill säga. Väskan är som sagt känd för att vara exklusiv, och man kan inte räkna med att få köpa en bara för att man har råd. Väntelistan är på ett par år, men en affärsman har man lyckats knäcka koden för hur man kan få tag på en väska snabbare än så. Alltså – en klassisk väskmodell väl värd att investera i, om du får chansen!

Chanel 2.55 Reissue väska

Chanel väska – 2.55 är en klassisk designerväska att investera i.

Chanel 2.55 Reissue i stor modell.

Chanel 2.55 har en särskild plats i varje fashionistas hjärta. Mademoiselle Gabrielle ”Coco” Chanel tröttnade på att behöva bära väskor i handen och längtade efter något att nonchalant kunna hänga över axeln. Coco designade därför Chanel 2.55-väskan med axelkedja som lanserades i februari 1955 (därav namnet). Att bära axelremsväskor är en självklarhet för kvinnor idag, tack vare Mademoiselle Chanel. 2.55 kännetecknas av det fyrkantiga låset som det står Chanel på och det burgundyfärgade innerlädret (som ska ha inspirerats av Cocos barndomsår i katolskt kloster). 2.55 tappade i popularitet en hel del när Chanel Classic Flap bag lanserades under 1980-talet, men såg en uppgång 2005 igen och gavs då namnet Chanel Reissue 2.55.

Chanel Classic Flap väska

Chanel-Designerväskan Chanel classic flap bag är en investering för livet.

Chanel Classic Flap bag i storleken small.

Chanels Classic Flap bag är snarlik Chanel 2.55 och de två väskmodellerna misstas ofta för varandra. Man kan beskriva Classic Flap bag som en förlängning av 2.55 då Karl Lagerfeldt under 1980-talet uppgraderade 2.55 med en ny design som kom att bli Classic Flap bag. Det klassiska ”CC” sattes på låset och en läderkedja adderades. Även skinnet ser annorlunda och ”mjukare” ut på flap bag än på 2.55. Väskan har sedan 1980-talet bara växt och växt i popularitet och kan idag säljas för tiotusentals kronor i andra hand.

Gucci Jackie O väska

Guccis Jackie väska är en billigare designerväska än många andra - men ändå en stor klassiker.

Guccis Jackie i klassiskt mönster.

Som namnet avslöjar är denna hobo-väska döpt efter tidigare presidentfrun Jackie O’ Kennedy. Faktum är att väskan, som först hette The Constance under 1950-talet, döptes om till Jackie år 1961 (samma år som Jackie O’ Kennedy flyttade in i vita huset). Anledningen till att väskan döptes om efter presidentfrun är att hon använde den så mycket att modellen började förknippas med henne. Likt Chanel 2.55 svalnade Jackies popularitet efter några år i hetluften och 1999 återlanserade dåvarande kreative direktören Tom Ford väskan. 2009 uppdaterades väskans design en aning och döptes om till New Jackie av Freida Gianinni. Idag är väskan ikonisk och en av modehusets största säljsuccéer.

Mulberry Bayswater väska

Mulberry, Chanel, Hermes och Gucci är populära designerväskor.

Mulberry Bayswater i kornblå variant.

Bayswater är lite av en modern klassiker då väskan designades av Nicholas Knightly som tillträdde modehuset 2002. Designerväskan går väl ihop med modehusets ursprung och har satt en uppskattad stämpel på brittisk design. Bayswater är aningen lik Hermès Birkin, men ska inte misstas för att vara samma. Mulberry har nämligen varit noggranna med att marknadsföra Bayswater som en modern och urban väska, inspirerad av stadsdelen med samma namn i London. Bayswater är ett mångkulturellt område i London med traditionell arkitektur – urbant möter klassiskt med andra ord, precis vad Bayswater-väskan uttrycker.

Dior Lady Dior väska

Lady Dior är en klassisk designerväska att köpa online.

Lady Dior i puderrosa lammskinn.

Väskan, som kom till världen 1995, har bokstavligen blivit till en riktig prinsessväska. Lady Dior, som inte hade något bestämt namn från början, döptes efter prinsessan Diana då hon fick väskan som en gåva av frankrikes dåvarande presidentfru, Bernadette Chirac. Prinsessan Diana föll för väskan och beställde den i alla versioner som fanns. När Diana setts bära väskan flertal gånger under året valde Dior att döpa väskan till Lady Dior år 1996. Med sin kungliga status och sitt unika utseende har Lady Dior blivit till en av de mest sålda designerväskorna genom tiderna, och varje exemplar skapas för hand.

Céline Classic Box väska

Céline Classic Box bag.

Enkel, tidlös och elegant – så kan Célines Classic Box Bag beskrivas. Den ”hårda” formen ger väskan en härlig vintagekänsla – vilket kanske är anledningen till att så många älskat väskan sedan den kom till under 1970-talet. När Pheobe Philo tog över Céline 2008 gjorde hon det till ett av sina uppdrag att uppdatera väskmodellen (vars stora potential hon såg). Lite justeringar här och var, och en ny variant av Classic Box Bag släpptes 2009. Sedan dess har den varit en sann favorit hos många.

Hermès Kelly väska

Hermès Kelly är en klassisk designerväska.

Hermès Kelly i svart skinn.

Likt de flesta klassiska designerväskor är även denna döpt efter en stilikon utan dess like – Grace Kelly. Kanske är just det ingrediensen till framgång? Väskans popularitet fullkomligt exploderade när Grace, som blev furstinna av Monaco när hon gifte sig med Monacos furste, bar väskan för att dölja sin graviditet. En Kelly-väska kan ta upp till 24 timmar att skapa (för hand, förstås) och prisklassen ligger nästan uppe i samma som Birkin (nypris på strax under 70 000 för den enklaste modellen). Och ja, likt Birkin är även Kelly enormt svår att få tag på. Tur att det finns andrahands-sajter!

Louis Vuitton Speedy väska

Louis Vuitton Speedy.

Louis Vuittons första handväska – lär känna modellen Speedy från 1930-talet! Att en väska kan vara lika stilren och aktuell nästan 100 år senare är bara det värt att skryta med. 1959 introducerades väskan även i en mindre modell efter att Audrey Hepburn önskat det, och idag finns väskan i flertal former och storlekar (och mönster för den delen). En perfekt kompis att ha med på såväl weekendresan som till kontoret när det ska bäras extra mycket.

Bubblare – designerväskor med stor chans att bli klassiker

Céline Luggage tote väska

Celine gör snygga - men dyra - designerväskor.

Céline Luggage tote i svartvit variant.

Céline Luggage tote blev en snabb favorit bland såväl influencers som moderedaktörer när den lanserades 2010 (med Pheobe Philo i rollen som creative director för modehuset). Älskad av många – men inte av alla. Vissa stör sig på ”ansiktet” man kan se på väskan medan andra menar att den tappat sin exklusivitet i och med den enorma populariteten. Väskan fortsätter dock att håva in pengar till modehuset – så om den blir till en klassiker återstår att se.

Saint Laurent Classic Kate Tassel Satchel väska

En klassisk variant av Saint Laurents Kate bag.

Fest, flärd och glamour är vad Saint Laurents Kate bag utstrålar. Den lyxiga toffsen och YSL-loggan i kombo med axelkedjan gör detta till en tidlös märkesväska som har kommit för att stanna. Är du sugen är det bara att börja välja och vraka – modellen finns i otaliga varianter!

Gucci Dionysus väska

Gucci Dionysus är en ny designerväska som blivit till en modern klassiker.

Gucci Dionysus i en av många broderade varianter.

Guccis succémodell debuterade på AW15 visningen – Alessandro Micheles första sedan han blivit uppgraderad från head of accessories till creative director. Väskans 70-talsvibbar och det faktum att man lyckats pryda den med det klassiska monogrammet utan att det ser osmakligt ut gav Dionysus en enorm popularitet som håller i sig än idag.

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR