Att vilja konsumera tidlöst och hållbart ställer höga krav men det behöver inte vara svårt. Emma Elwin vill få dig att tänka på ett nytt sätt när du shoppar - Varsågod!

5 steg till en hållbar garderob med Emma Elwin.

Hållbar garderob_Emma Elwin

”Jeans från second hand-butiken Beyond Retro och Acne skjortan har jag bytt till mig av en kompis.” – Emma Elwin.

1. Planera och fokusera. Planera din garderob och dina investeringar, fokusera på inköpslistan och motstå att bli förförd av trendplagg du inte behöver när du är i butiken. När du hittar ett plagg som passar din inköpslista, föreställ dig fem andra plagg som redan hänger i din garderob som det nya plagget ska matcha med. Här spelar färg och passform in.

2. Sugen på trendplagg ändå? Kolla av vintagebutiker eller onlinesajter som säljer vintage och secondhand. Många trender kommer igen och du sparar både pengar och vinner stilpoäng på att hitta ett unikt vintage plagg som sätter trenden.

3. Satsa på bra stapelvaror. Det finns inget som är så tacksamt som en riktigt bra basgarderob att luta sig mot. Skjortor, t-shirts, stickade tröjor och jeans i klassiska snitt håller inte enbart över tid, utan kan enkelt kan bäras vid alla tillfällen och i alla åldrar. Leta efter ”Better cotton” eller andra miljöcertifikat i plaggets etiketter. Inget känns fräschare än att sätta på sig en helt giftfri krispig vit t-shirt!

Hållbar garderob_Emma Elwin

”De flesta plagg går att köpa i butiker eller på vintagesajter – Alexa Chung är en känd vintagekonsument som också har en stil som håller över tid.”

Hållbar garderob_Emma Elwin

”Charlotte Rampling i en den vita skjortan – plagget som aldrig går ur tiden.”

4. Utvärdera din garderob. Syna din garderob kritiskt och analysera vilka plagg som hållit sig bäst – både ur kvalitet- och designperspektiv.Vilket material är det gjort av? Leta efter samma material sedan när du ska göra nya investeringar. Vad är det med snittet som gör att du använder plagget igen och igen?

5. Ta hand om dina plagg. Lappa, laga och justera. Du har säkert plagg som ligger och skräpar i garderoben med ett hål, eller plagg som behöver tas in eller läggas ut. Är du osäker på att göra de själv, gå till en skräddare. Nästan alla plagg jag köper behöver på något sätt justeras efter min kropp, och jag måste säga att jag sätter ett större värde på de plagg som är skräddade efter mig. Det finns inget snyggare än plagg med riktigt bra passform.

Psst! Nu kan du prenumerera på STYLEBY Beautybox – mer information hittar du HÄR!  Och glöm inte att du kan lyssna på sprillans nya avsnitt av podden Skönhetsredaktinonen här