Länge har de tunga modehusen regerat Paris. Men nu kommer en ny generation franska märken med siktet inställt på en fransk mode evolution.

Tänk på fransk stil. Vad ser du? Kanske Coco Chanel – ett grånat foto där hon står ledigt klädd med sin berömda 2.55-väska över axeln? Eller så ser du Vogue Paris chefredaktör Emmanuelle Alt, avslappnad i boots, snäva jeans, en designertshirt, kavaj och, ja, kanske en Chanel över axeln (alltså väskan, inte kvinnan). Den franska coola, chica stilen är en väldigt habegärlig look, och den har hängt med ett tag. Men vad är egentligen det nya franska modet i dag? Ända sedan Chanels dagar har det franska modet och de franska modehusen varit det mest etablerade på modekartan: Chanel, Dior, Givenchy, Chloé, Céline – det är modehus som aldrig kommer att gå ur tiden. Men den nya franska generationen är inte lika lätt att få syn på. Medan det bubblat av unga designstjärnskott i London, New York och Skandinavien har det varit rätt så tyst från franskt håll. Det har varit rätt skralt med franska modeskapare både på de riktigt stora anrika franska modehusen och bland det unga gardet. Fram till nu. Bered dig på förändring.  En hel generation av nyskapande franska modedesigner har börjat visa sig på den franska modescenen.  För att hålla koll på vad franskt mode är i dag gäller det att ha ögonen på dessa nyetablerade franska designstjärnskott. STYLEBY listar de nya franska märkena att hålla koll på just nu. 

CHRISTOPHE LEMAIRE

Efter ett par år som chefsdesigner på det anrika franska modehuset Hermès valde Christophe Lemaire att sluta för att satsa på sitt eget märke. Och det är vi glada för. Det finns få franska designer som gör minimalistisk chic på det sätt som Lemaire gör. Hans plagg präglas av det enkla, men också en jordnära mjukhet. Inte minst gör han den perfekta tappningen av looken vi kan kalla ”modenunna”, det vill säga lager om lager med voluminösa plagg som du bara vill svepa in dig i.

Nya franska märken – Lemaire

Christophe Lemaire SS18

FAUSTINE STEINMETZ

Faustine Steinmetz är en fransk designer som inte gör det lätt för sig. Hon gör sina tyger för hand, på ett antal vävstolar i sin studio, genom att exempelvis först plocka sönder gamla jeans till en tunn tråd, sedan använda tråden till att väva, vadå? Just det – jeans. Nya och mycket snyggare jeans med perfekt passform naturligtvis. Hon säljer dem på beställning, och gör också en mängd andra plagg av begagnade kläder, fast utan att du kunde gissa att så är fallet. Hennes mode kan bäst beskrivas som extremt modernt casual wear. Faustine växte upp i Paris men utbildade sig på den brittiska modeskolan Central Saint Martins, och under tiden på skolan bestämde hon sig för att hon skulle bli designer men utan att bidra till den påfrestning på klimatet som mode innebär. Faustine Steinmetz visar att den övertygelsen inte behöver innebära tråkiga kläder!

Nya franska märken – Faustine Steinmetz

Faustine Steinmetz SS18

JACQUEMUS

Franske Simon Porte Jacquemus är bara 27 år och har blott ett par säsonger under designbältet, men att han är kronprinsen på Paris modevecka är det få som bestrider. Han har redan mejslat fram sin distinkta kvinna: en cool och konstnärlig brud som gärna väcker uppmärksamhet med sin stil på ett sätt som är sobert, avantgardistiskt och lekfullt. Inför höst/vinter 2015 tog Jacquemus ett modigt steg framåt och vågade verkligen experimentera loss på catwalken, något som fick honom att kamma hem det prestigefyllda LVMH:s specialpris i modedesign. Jacquemus älskar även att kommunicera med sina fans via Instagram, där han har närmare 360 000 följare och låter varje postning bli till en triptyk av bilder.

LÄSTIPS! De bästa klänningarna från Jacquemus vår och sommar kollektion 2018 – ser du här! 

Nya franska märken – Jacquemus

Jacquemus SS18

KOCHÉ

Kan man göra superdelikat konstruerade couture-plagg som man ändå bara kan rulla ur sängen en måndagsmorgon och dra på sig? Franska Christelle Kocher tycker det, så hon har sett till att skapa ” couture-to-wear”, alltså modernt, lätt och ledigt couturemode du kan ha på dig när och hur som helst. Med en bakgrund på Dries Van Noten, Sonia Rykiel, Bottega Veneta och Chloé vet hon vad hon pysslar med: Sedan Christelle Kocher startade sitt märke Koché bara för något år sedan – har hon redan hunnit bli nominerad till LVMH:s designpris, det vill säga ett av de största priserna inom mode.

Nya franska märken – Koché

KOCHÉ SS18

ALEXANDRE VAUTHIER

Alexandre Vauthier gillar flash. Inte konstigt då att Rihanna, Beyoncé och Rita Ora är några som utgör hans trogna fanbase. Att Vauthier har en bakgrund på Thierry Mugler och Jean Paul Gaultier – två av Frankrikes mest extravaganta designer – syns. Där lärde han sig få fram det tilldragande sätt som han skär sina kläder på: det är som om de slingrar sig kring kroppen. Med glamrock och Los Angeles som sina största källor för inspiration utgör Alexandre Vauthier ett välkommet sexigt inslag på den annars alltid lika svala franska modescenen. Gillar Rihanna det så gillar vi det också!

Nya franska märken – Alexandre Vauthier

Alexandre Vauthier SS18

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO OM BEAUTYBOXEN HITTAR DU HÄR

NUVARANDE 5 (nya) franska märken att hålla koll på just nu!
NÄSTA Toppmodellerna avslöjar sina salongsfavoriter