Upptäck Stockholms charm på bästa vis – genom ett modeöga! STYLEBY listar fem modemåsten som inte får missas i Stockholm – från grym shopping till intressanta utställningar.

Missa inte dessa 5 modemåsten i Stockholm!

Utställningen ”Couturens hemligheter” på Sven-Harrys konstmuseum

Spana in kungliga Nobel-klänningar och pampiga couture-plagg! Sven-Harrys konstmuseum har lånat in klänningar från stora modehus som Balenciaga och Louis Vuitton men även från svenska och danska hovet till utställningen. Som besökare får man en sällan skådad chans att se handgjorda plagg burna av Selma Lagerlöf, kronprinsessan Victoria, med flera på nära håll. Dessutom tar utställningen puls på frågor som rör couturens roll i dagens modeklimat och vilka rik  tningar det kan tänkas ta i framtiden. Läs mer om utställningen här!

Couturens hemligheter på Sven Harrys konstmuseum

”Couturens hemligheter” på Sven-Harrys konstmuseum.

Shopping på Norrmalmstorg

Norrmalmstorg samlar bra svensk design i ett och samma område. Här hittar du till exempel Acne Studios, Filippa K, Rodebjer och Hope, men även andra kända butiker som Sephora, Massimo Dutti och Marimekko. Spatsera ned för Biblioteksgatan så kommer du till Stureplan och kan besöka de riktigt lyxiga butikerna (Mulberry, Chanel, Prada med flera).

Buda på auktioner

Även om Bukowskis och Stockholms Auktionsverk båda har onlineauktioner är det något alldeles särskilt med att kunna vara på plats och se och känna på vackra vintageföremål (särskilt när det gäller kläder och smycken). Har du inte tänkt att buda på något innan kommer du garanterat att vara sugen när du går därifrån! Besök Bukowskis på Arsenalgatan 2 eller i Västberga en bit utanför Stockholm City, och Stockholms Auktionsverk på Nybrogatan 32.

Utställningen Modemakt på Nordiska Museet

Nordiska Museet är känt för sina intressanta modeutställningar. ‘Modemakt’, som visas på museet just nu, undersöker vad mode och de kläder vi väljer att bära säger om oss själva – genom att man som besökare får lära känna ett par individer (och deras plagg förstås) från 1780-, 1860- och 1960-talen. Tre tidsnedslag då ekonomi, idéströmningar och teknisk utveckling tydligt påverkade modet och därmed hur människor klädde sig. Väl värt ett besök! (Läs mer om utställningen här).

Fynda vintage

Stockholm är fyllt av vintage-krypin där du kan fynda snygga plagg till riktiga pangpriser. På Upplandsgatan hittas Zac Secondhand och Lottas Vintage. Remake på Klarabergsgatan är Stadsmissionens eget märke där nya plagg skapas av gamla. Andra butiker värda ett besök är Judits Second Hand på Hornsgatan, Beyond Retro och såklart Myrornas, Stadsmissionens och Röda Korsets butiker – i Stockholm finns det en i varje hörn!

TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR

foto IBL