5 frågor som ger dig koll på hårborttagning med laser

Badsäsongen är snart här – visst längtar man! Men många generas av oönskad hårväxt och vill njuta i badkläder utan att behöva tänka på det. Hårborttagning med laser är ett både snabbt och smidigt sätt att ta bort håret man gärna är utan, både i ansiktet och på kroppen. Men hur funkar det egentligen? Här svarar vi på de vanligaste frågorna.

Varför är det bättre med laser än att själv ta bort håret?

Du har säkert själv provat att raka, plocka eller vaxa bort håret du helst vill slippa. Problemet är att det kan ge dig irriterad hud och ökad behåring med kraftigare hårstrån. Dessutom måste behandlingen upprepas och inte sällan dagligen, för att resultatet ska bestå. Ett mer effektivt, och i de flesta fall permanent, sätt att bli av med oönskad hårväxt är med hjälp av laser. Du får samma resultat ­– släta, lena ben – och minskar risken för irriterad hud. Det går även att ta bort oönskad hårväxt i ansiktet liksom på andra delar av kroppen.

Hårborttagning med laser.

Med en laserbehandling kan du ta bort oönskad hårväxt permanent.

Vad är viktigt att tänka på innan man väljer att göra en hårborttagning med laser?

Det bästa är att träffa en auktoriserad hudterapeut för en konsultation. Då får du personliga rekommendationer om vilken behandling som passar dina önskemål och du kan ställa ingående frågor om hur proceduren hår till. Det finns dock några generella riktlinjer att tänka på i samband med hårborttagning med laser:

  1. Du får inte vara i solen innan eller efter behandlingen då pigmentcellerna inte får vara aktiva. Optimal tid för behandlingen är därför under hösten och vintern.
  2. Har du väldigt ljusa hårstrån finns det en risk att behandlingen inte lyckas. Det är inte heller rekommenderat att använda sig av laser om man har mörk hy då lasern kan skada pigmentet
  3. Att ta bort oönskad hårväxt är en lång process som kräver upprepade behandlingar då man inte vet vilken fas håret befinner sig i. Upprepade behandlingar med sex till åtta veckor mellan varje behandling rekommenderas, och vanligtvis gör man mellan sex till åtta behandlingar innan resultatet är definitivt.
laser_animation

En behandling med laser tar alltifrån några minuter upp till en timme och mellan sex till åtta behandlingar brukar ge en permanent hårborttagning.

Hur funkar en behandling – och är hårborttagningen permanent?

När lasern ger ifrån sig energi som omvandlas den till värme som går ner i hårsäcken och förstör håret. Man skulle kunna tro att det gör ont, men det gör det inte! Laserpulserna kan kännas som korta, små stick under själva behandlingen och efteråt kan en del uppleva samma känsla som efter en lätt solbränna.

Behandlingen tar alltifrån några minuter upp till en timme. Mellan sex till åtta behandlingar brukar ge en permanent hårborttagning men precis som i allt annat så är resultatet individuellt. För vissa går det fortare, för andra kan det ta längre tid. Hårborttagning med laser är permanent men man kan aldrig ge en hundraprocentig garanti – mycket kan påverka, som till exempel en graviditet eller andra hormonförändringar.

Det är även viktigt att sköta om det behandlade området mellan behandlingarna. Sola inte alls, och undvik gärna att bada bastu eller träna dig svettig under det närmaste dygnet efter din behandling.

Tips! Kolla in vår film när Irena Pozar provar hårborttagning med laser! Filmen hittar du längst ner i artikeln.

Behöver man förbereda sig på något sätt inför en behandling med laser?

Det är bra att raka eller klippa bort håret som ska tas bort för bäst resultat, innan behandlingen. Men framförallt ska du inte vaxa, plocka eller bleka håret på sex veckor innan behandlingen. Lasern kan nämligen bara påverka de hårsäckar som innehåller pigmenterade hårstrån.

Så vart vänder jag mig?

Läs mer här eller boka en gratis hudkonsultation hos Akademikliniken här under april-juni 2017 (annars 350 kronor), så får du veta mer om vad som passar just dig!

Akademikliniken finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Norrköping och Västerås.