Forskningen visar att kopplingen mellan huden och det vi stoppar i oss är större än vi tidigare trott. Samtidigt är epigenetik ett stekhett forskningsområde, och de senaste rönen säger att du faktiskt kan påverka dina gener med hjälp av din livsstil!

hälsobegrepp

”BottegavVeneta SS18”

Advanced Glycosylated Endproducts (AGE ) –

bildas när socker klistrar fast vid kroppens protein och fett och gör molekylerna orörliga. Sockrets favoritprotein att attackera är kollagen (som gör huden spänstig och fin). När kollagenet och andra viktiga proteiner eller fettmolekyler är immobiliserade av socker ackumuleras de i cellerna och dör till sist. En del AGE får man i sig direkt via kosten, främst från stekt och rostad mat, rött kött är värst, men för att undvika AGE bör du skippa allt som utsätts för Maillardreaktionen. Det gyllenbruna på rostbrödet är AGE och åldrar dig och din hud.

Tarmfloran –

är det område du ska börja med för att verkligen förbättra din hälsa – inte minst huden. Det gäller att ha en intakt och hel tarm som inte är skadad av dålig mat, men som också har en bra tarmflora. Goda bakterier producerar antiiflammatoriska ämnen. Satsa främst på att mata dina bakterier med fibrer, så kallad prebiotika och komplettera med probiotiska kosttillskott.

Högt blodsocker –

bidrar till inflammation, och forskningen stöder vikten av kost vid inflammatoriska tillstånd. Dessutom strular högt blodsocker till det för andra hormoner genom insulinet. ”Vuxenakne ökar i västvärlden och i USA drabbar det upp till 50 % av kvinnorna. Orsaken är oftast en blandning av ärftlighet och en hormonell obalans, menstruation, stress – och kost”, säger Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken. ”Snabba kolhydrater ökar insulin som i sin tur har effekt på ett flertal andra hormoner och talgproduktionen i hyn och därmed antas kunna bidra till uppkomst av vuxenakne.”

PSST! Nu kan du prenumerera på STYLEBY Beautybox! Och glöm inte att du kan lyssna på sprillans nya avsnitt av Beautypodden Skönhetsredaktionen här