#26 Chefredaktörens stilsommar: ”’Catwalk’ får en helt ny betydelse”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_26

Snart är det dags för tröjorna att plockas fram igen efter sommaren, och tröjor är min specialitet. Jag föredrar rundhalsade med lös passform i kashmir, men du kan även hitta tröjor av andra material i min garderob. Angoran lyser dock med sin frånvaro av två skäl. Det första: Sättet det produceras på (ledtråd: ej okej). Det andra skälet ska jag delge dig nu. 

Tänk dig in i följande situation: Du befinner dig på modeveckan i Paris. Du besitter en inbjudan till Chanels visning, du anländer dessutom till Grand Palais samtidigt som Kate Moss och fotografen Mario Testino (någon trodde nog att du var den tredje personen i deras gäng, hoppas!). Någonting skumt, men trevligt, har även hänt med seatingen, för du sitter väldigt långt fram – du har i princip näsan i Anna Wintours perfekta page. Ordet som sammanfattar känslan i det här läget är ”score!”. Du har klätt dig i en skinnkjol med en vit, luddig angoratröja till. Det är trångt och du pressas mot en parisisk kvinna med uppsatt hår, klädd i Chanel från topp till tå – hon är väl uppåt 70 år. Hon och väninnan ser både blasé och intresserade ut på samma gång (önskar jag kunde det!) och talar franska med hesa röster (mycket cigg, vin och fromage där).

När visningen är slut skingras publiken. Då ser du något konstigt – ryggen av en bekant Chanel-kvinna som bär en vit katt på axeln. Men det är tydligen ingen katt, det är en kattlik boll av vitt angoraludd!

Just detta scenario händer mig, och snart går det upp för mig att min angoratröja har smittat ner hennes bouclejacka till den grad att hon ser ut att ha ett husdjur på axeln. Exakt då får Chanel-kvinnans Chanel-väninna syn på den vita katten. Hon spärrar upp ögonen i panik, och pekar mot väninnans axel (ansiktsuttrycket signalerar livsfarlig ödla snarare än en luddig katt). Chanel-kvinnan inser nu att hon rört sig genom Grand Palais iförd ludd i kattsize – hon har gått fel typ av catwalk, helt enkelt – vilket hon verkar likställa med ett öde värre än döden då hon desperat sliter vita tussar från sin 50 000-plus-kronors-jacka samtidigt som hon, med en blick lika effektiv som ett lasersikte, betar av lokalen. Att vara en ståtlig kvinna på sisådär 190 centimeter med klack har en nackdel – det är svårt att gömma sig för vansinniga parisiennes. Hon får syn på mig, och kommer travande mot stackars mig där jag står fastlåst bakom två japanska inköpare (hon är nog yngre än 70 år, att vara så snabb och dessutom ha lasersyn funkar väl inte när man är jämnårig med Bob Dylan?). Kvinnan väjer för, vad jag tror är, chefredaktören på tyska Vogue, och jag har vid det här laget hittat en lucka mellan inköparna och försöker i stället rädda mig över till Moss–Testino-sidan. Där råder det full blown kaos på grund av just Moss–Testino, som alla fotografer plåtar, vilket jag i det här läget ser som ett plus. Jag girar mellan en brittisk sångerska och hennes kompis, och är nu ganska säker på att jag lyckats skaka av mig Chanel-kvinnan. Jag pustar ut, och lämnar lokalen med lätt hjärta. Jag är safe.

BOOM! Chanel-kvinnan har legat i bakhåll! Med en fransk harang som låter skrämmande som en smattrande AK4 och med ett välmanikyrerat och juvelprytt finger (känsla: skarpladdad pistol) ömsom hytter hon åt mig, ömsom pekar hon på katten, som nu degraderats till ett marsvin, men dock: ett vitt ludd som verkar ha klöst sig fast i det dyra tyget. Efter att ha fått äta franskt raseri under des nombreuses minutes – under vilka naturligtvis Moss–Testino går förbi och fnittrar roat (vi var tydligen inte kompisar trots allt) – så ber hon mig dra till ett ställe där inte ens Karl Lagerfeld har varit (än). Jag behöver inte vara fransktalig för att förstå detta, budskapet går fram med all önskad tydlighet.

Så du kommer aldrig att se mig i ett angoraplagg. Jag tror också jag hittat anledningen till varför jag inte riktigt gillar kattklipp på Youtube.

TIPS! STYLEBY bjuder in dig till en härlig tjejweekend till Palma de Mallorca – läs mer här!