Bakom svenska skomärket Amend Atelier står vännerna Nicole Peira och Tina Pettersson - här berättar de hur de tänker kring sin karriär och om vad som är det roligaste med att driva ett modeföretag!

20 karriärfrågor till grundarna av Amend Atelier

När förstod du vilken jobbväg i livet du skulle ta?

Tina Pettersson: ”Visste nog rätt tidigt att mode passar mig. Vi pysslade mycket hemma och jag lärde mig sy tidigt. Köpte saker på loppisar och sydde om. Skor fastnade jag för när jag började jobba som produktutvecklare på Whyred för ca 12 år sedan.”

Nicole Peira: ”Kunde klura ut att inköp var rätt väg för mig redan i tidiga tonåren. Jag brukade beställa skräddarsydda plagg av min syster från modevisningar jag såg i ELLE. Hon fick tidningen tillsammans med en extremt detaljerad budget.”

Nicole Peira & Tina Pettersson – Amend-Atelier founders

Nicole Peira & Tina Pettersson

Vad köpte du för din första riktiga lön?
Nicole: ”Spenderade varenda krona av min första lön på DKNY-plagg. Jag var logo-galning.”

Tina: ”Var förmodligen något i klädväg även för min del.”

Var det läskigt att starta eget?
”LÄSKIGT KUL. Det var läskigt innan vi bestämt oss för att släppa kontrollen, men när vi väl bestämt oss så var det bara spännande och extremt peppande! Vi har känt varandra och jobbat ihop länge innan dess att vi startade Amend tillsammans, så vi är väldigt synkade och kompletterar varandra på många vis. Skulle nog ha varit läskigare om man hade gjort det helt själv.”

Har ni någonsin tvivlat på att ni skulle klara det?
”Nej, faktiskt inte. När vi väl hade bestämt oss för att satsa, så var det bara att tuta köra.”

Vad är det roligaste med att driva eget modeföretag?
”Att få göra det vi brinner för! Att utveckla och påverka varumärkets innehåll och riktning. Att hela tiden lära sig något nytt. Och såklart själva skorna, vi gör ju i princip skor till oss själva, som vi vill ha, som sen andra också kan köpa.”

Amend Atelier AW17

Amend Atelier AW17

Vad är det viktigaste ni lärt er?
”Man får starkare ben i uppförsbacke. Problem är till för att lösas och man lär sig av sina misstag. Nu låter vi sådär jobbigt positiva… Men, det är så många gånger vi suttit med något och tänkt att vi aldrig kommer att klara av det på egen hand. Sen börjar vi jobba, googla, fråga, testa, jobba, jobba lite mer och till slut kan vi. Learn by doing!”

Vad gör du när du tappar sugen?
Tina: ”Går i skogen med min hund. Ibland tar det 1 timme, ibland tar det 3 timmar, men energin kommer alltid tillbaka efter en stund i skogen. Eller så reser jag till Italien, till vår fabrik. Att åka runt till klackleverantörer, sultillverkare och tanneries… Svårt att inte bli inspirerad på plats.”

Nicole: ”Promenerar i solen och försöker få perspektiv – man får inte vara så bortskämd. Vi har faktiskt skapat ett varumärke och har en egen butik. Viktigt att påminna sig själv om vilken fantastisk resa man är med om. Som dessutom bara startat.”

Hur är du som chef?
Tina: ”Nicole är chefen. Hon är grym! Rättvis, strukturerad och snäll men har samtidigt stenkoll på pengarna. Ifrågasätter på en gång varför jag tog taxi när tunnelbana tar lika lång tid. Jag som älskar vardagslyx förstår inte alls den frågan..”

Nicole: ”Rättvis, effektiv, drivande och lite utav ett kontrollfreak.”

Amend Atelier AW17

Amend Atelier AW17

TIPS! 19 karriärfrågor till heta märket Bow Labels designduo!

Vad kräver du av de som jobbar med dig?
Tina: ”Passion!”

Nicole: ”Driv, vilja och engagemang.”

Vad kräver ni av er själva?
”Alldeles för mycket… Vi har ’aldrig nöjd’ som gemensam nämnare.”

Hur belönar du dig själv?
Tina: ”Älskar vardagslyx! Dricka vin till lunchen och sånt där annat härligt.”

Nicole: ”Ost, vin och choklad står högt upp på den listan. Man ska unna sig!”

Hur mäter ni framgång?
”Känner oss nog som mest framgångsrika när vi avancerar, utvecklas och växer – både som individer och organisation.”

Har ni någon mentor? Eller är ni själva en mentor för någon?
Tina: ”En gammal chef – Anette – är som en form av mentor. Hon kallar sig själv för vår CFO och sättet hon sköter ekonomin på är genom att köpa alldeles för många Amend-skor till sig själv. Haha.”

Vilken är din bästa egenskap ur ett yrkesperspektiv?
Tina: ”Jag är superpetig och blir sällan nöjd. Fast ändå positiv och lösningsorienterad.”

Nicole: ”Jag är driftig, effektiv och har hög arbetsmoral. Får saker gjorda med andra ord.”

Amend 1

Vad behöver du hjälp med?
Tina: ”Mycket.. Men framför allt det där med att följa upp saker. Jag har ofta idéer och storslagna visioner men behöver någon som hjälper till med att följa upp, strukturera och realisera.”

Nicole: ”Det är där jag tar vid..! Jag skulle vilja bli bättre på att tänka större, lite mer ’outside the box’.”

Vilken dröm har du kvar att uppfylla?
Tina: ”Vill köpa en ladugård, riva ut allt, och bygga ett hem inuti. Det ska inte vara så mycket väggar, utan mer olika avdelningar. Så har vi kanske sparkcyklar eller något liknande för att ta sig från köket i ena änden till soffan i den andra änden. Och så vill jag bli snickare. Och ha en egen skofabrik såklart.”

Nicole: ”Köpa ett litet hus i södra Frankrike där jag kan tillverka min egen ost och bilda familj.”

Vad är ert mål?
”Att fortsätta driva, utveckla och förverkliga våra visioner med Amend. Vi vill fortsätta att inspireras, göra en massa roliga samarbeten och även ligga i framkant vad gäller slow fashion.”

Vad önskar du att du hade vetat i början av din yrkeskarriär?
Tina: ”Att våga lita bättre på ens egna idéer och magkänsla.”

Nicole: ”Man är starkare än vad man tror.”

Amend AW17 Style Lana

Amend Atelier AW17

Vad driver er?
”Först och främst är det skorna – att rita och utveckla dem. Att skapa skomodeller som känns tidlösa och samtidigt pigga. Förutom själva skohantverket brinner vi även för hållbarhetsfrågor och vill vara med och påverka processer och strukturer, från produktion till konsumtion.”

Vad är det allra roligaste med ditt jobb?
Tina: ”Prototyper! Älskar att få prototyper. Jag är glad i en vecka innan dom kommer för jag är så förväntansfull. Och det spelar inte så stor roll om det är en bra eller dålig prototyp. Är den bra så är jag superglad och nöjd över det. Är den dålig så är det också roligt. Gillar utmaningen att jobba på en dålig prototyp och försöka göra den bättre.”

Nicole: ”Att få göra det man brinner för utan att kompromissa. Och att alltid ha tillgång till väldigt snygga skor.”

TIPS! Gå med i Stylebypanelen och tjäna pengar på ditt tyckande!