STYLEBY har pratat med den stilsäkra danskan och smyckesdesignern Helle Vestergaard Poulsen som inspirerat oss med både det ena och det andra – inte minst om vikten att alltid tro på sin magkänsla!

20 karriärfrågor till HELLE VESTERGAARD POULSEN bakom smyckesmärket ANNI LU

ANNI LU - 20 karriärfrågor till HELLE VESTERGAARD POULSEN

När förstod du vilken jobbväg i livet du skulle ta?

”Det gjorde jag väldigt tidigt. Jag har alltid tecknat mycket och haft ett intresse för fotografi, redan som 16-åring visste jag att jag ville utbilda mig till grafisk designer. Vägen dit blev lite krokigare än jag trodde, men jag fick enormt med erfarenhet på köpet. Vid 22 års ålder var jag färdigpluggad och arbetade ett par år i reklambranschen. Därefter följde 15 år som art director och creative director på några av Danmarks ledande modemagasin. Så det var inte förrän rätt sent i livet som jag började arbeta med smycken.”

Vad köpte du för din fösta riktiga lön?

”För min första RIKTIGA lön – 22 år och nyexaminerad – köpte jag ett halsband från Ole Lynggaard till min mamma. Hon blev så glad och överraskad! Halsbandet består av tre kedjor av oxiderat silver och låset är i guld, format som ett hjärta. Idag äger jag själv halsbandet, då jag ärvde det efter min mamma som dessvärre dog i cancer för tre år sedan.”

Var det läskigt att starta eget?

”Det var helt fantastiskt. Att INTE göra det kändes helt fel. Jag var fearless, för jag hade den bästa magkänslan och kunde bara inte vänta med att komma igång när jag väl tagit beslutet.”

Har du någonsin tvivlat på att du skulle klara det?

”Jag har aldrig tvivlat på det och det är nog för att jag inte haft för bråttom. Det har hela tiden varit viktigt för mig att ta det i mitt eget tempo och att möta motgång utan att hamna i panik. Istället har jag försökt att behålla ron och göra mitt bästa.”

Vad är det roligaste med att driva eget modeföretag?

”Friheten.”

Vad är det viktigaste du lärt dig?

”Uppför dig ordentligt och behandla alla med respekt. Det är även oumbärligt att ha ett stort och bra nätverk. Jag har träffat så många trevliga och duktiga människor på min väg, och flera av dem samarbetar jag med nu.”

Vad gör du när du tappar suget?

”Då tar jag en ledig dag tillsammans med familjen och ägnar mig åt löpning eller åt att se någon av favoritserierna på Netflix. Jag bor nära Louisiana och älskar att koppla av där.”

Hur är du som chef?

”Jag försöker att undvika att vara någons chef. Jag samarbetar med olika personer, men de har alla sina egna verksamheter. Att inte vara ansvarig för andra medarbetare ger mig mycket frihet. Jag behöver inte ständigt anpassa mig efter att vara tillgänglig för möten etc. Vi är alla lika hos oss och det ska jag ta vara på så länge det är möjligt.”

Ett inlägg delat av hellevp (@hellevp)

LÄSTIPS! 19 karriärfrågor till heta märket Bow Labels designduo!

Vad kräver du av de som jobbar med dig?

”Alla mina samarbetspartners behöver förstå min kämparglöd och vilja arbeta i samma anda. De bästa resultaten kommer när det finns passion och kärlek till det du gör.”

Vad kräver du av dig själv?

”En balans mellan arbete och fritid. Att alltid göra mitt bästa och vara ambitiös.”

 Hur belönar du dig själv?

”Jag reser. Något jag älskar att göra.”

Hur mäter du framgång?

”Med hjälp av magkänslan. Det är enormt givande att kunna se när ens magkänsla stämde.”

Har du någon mentor? 

”Nej, men jag har en del nära vänner, som också arbetar med mode, som jag bollar mycket med. Vi hjälper varandra och det känns så bra att kunna dela erfarenheter ihop.”

Vilken är din bästa egenskap ur ett yrkesperspektiv?

”Jag är väldigt rolig och duktig på att lyssna på min magkänsla.”

Vad behöver du hjälp med?

”Jag försöker att ta hjälp med de saker som jag vet att det finns någon som är bättre än mig på. Det kan vara allt från produktion till revision. Men som egenföretagare har jag tvingats att lära mig mycket nytt, och sätta mig in i stort sett alla processer. Jag har spenderat många timmar framför YouTube för att lära mig de rätta teknikerna, och det är en väldigt spännande process.”

Vilken dröm har du kvar att uppfylla?

”Att bo och arbeta i Paris, det är en dröm jag gärna vill uppfylla.”

Ett inlägg delat av hellevp (@hellevp)

 Vad är ditt mål?

”Att ANNI LU fortsätter att utvecklas, att vi öppnar butiker i fler länder och fortsätter att få det stöd från media och kunder som vi haft turen att få de första fyra åren.”

Vad önskar du att du hade vetat i början av din yrkeskarriär?

”Jag är glad att jag inte visste det jag gör nu. Hade jag vetat allt hade jag nog förlorat motivationen rätt snabbt. Det har varit härligt att hela tiden lära mig step by step.”

Vad driver dig?

”Det driver mig att lyckas med det jag gör och att se att människor älskar ANNI LU – det gör mig stolt, särskilt när jag ser folk på gatan i min design.”

Vad är det allra roligaste med ditt jobb?

”Att det är så varierat och att det ger mig så många vilda och roliga upplevelser. Och att jag aldrig slutar att lära mig. Det bästa var att se Kronprinsessan Mary med ANNI LU på hennes handled, sånt gör mig väldigt tacksam.”

LÄSTIPS! 20 karriärfrågor till grundarna bakom heta skomärket Amend Atelier